image

150 personen aangehouden bij operatie tegen online verkoop illegale goederen

dinsdag 26 oktober 2021, 16:38 door Redactie, 2 reacties

Bij een internationale politieoperatie gericht tegen verkopers en kopers van illegale goederen op internet zijn honderdvijftig personen aangehouden en voor 26,7 miljoen euro aan contanten en cryptovaluta in beslag genomen, alsmede 234 kilo drugs en 45 wapens. Dat hebben Europol en de Nederlandse politie vandaag bekendgemaakt.

De operatie werd Dark HunTOR genoemd en bestond uit een reeks afzonderlijke maar elkaar aanvullende acties in Australië, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waarbij Europol en Eurojust een coördinerende rol speelden. De operatie volgt op het offline halen van de illegale online marktplaats DarkMarket op 12 januari van dit jaar.

Daarbij wisten de Duitse autoriteiten de vermeende beheerder aan te houden en de onderliggende infrastructuur in beslag te nemen. Dit leverde onderzoekers wereldwijd een grote hoeveelheid informatie op. Het Europese Cybercrime Centrum van Europol (EC3) is sindsdien bezig geweest om de identiteit van de belangrijkste verdachten te achterhalen.

Naar aanleiding hiervan zijn honderdvijftig vermeende kopers en verkopers van tienduizenden illegale goederen in Europa en de Verenigde Staten aangehouden. Volgens Europol gaat het om zogeheten "high-value targets". Vier van de verdachten werden in Nederland aangehouden.

"We zoeken voortdurend nieuwe manieren om onrust bij beheerders van illegale marktplaatsen, verkopers en kopers te creëren. Zo publiceerden we ook dit keer een lijst op het dark web, met daarop alle nicknames op een rij van veroordeelde verkopers die gestopt zijn met hun illegale praktijken", zegt Nan van de Coevering, teamleider van het Team Cyber Enabled Crim van de Dienst Landelijke Recherche.

Ze voegt toe dat verkopers die op de lijst staan hierdoor weten dat ze in beeld zijn of komen bij politie en justitie, en kopers weten dat ze de verkopers op de lijst niet kunnen vertrouwen. "Zo hopen we Nederland steeds minder aantrekkelijk te maken voor illegale handel", aldus Van de Coevering.

Reacties (2)
27-10-2021, 11:27 door Anoniem
Succesvolle samenwerking op internationaal niveau is key in dit soort situaties. Wat een TOP actie !!!!!
14-12-2021, 15:08 door Anoniem
Department of Justice: Results of Operation Dark HunTor

"There is no dark internet. We can and we will shine a light.”

https://www.dea.gov/press-releases/2021/10/26/department-justice-announces-results-operation-dark-huntor

“Operation Dark HunTor prevented countless lives from being lost to this dangerous trade in illicit and counterfeit drugs, because one pill can kill. The Department of Justice with our international partners will continue to crack down on lethal counterfeit opioids purchased on the Darknet.”


Change of tactics

“It seems that the police are now using data recovered from seized marketplaces to try to go after what I presume are large vendors, as opposed to taking down a bunch of markets at the same time,” says Nicolas Christin, a computer scientist at Carnegie Mellon University who follows the dark web closely. “It is a bit of a shift in tactics.”

https://www.wired.com/story/dark-web-drug-takedown-operation-dark-huntor/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.