image

Vermeende ontwikkelaar Trickbot-malware uitgeleverd aan Verenigde Staten

vrijdag 29 oktober 2021, 10:11 door Redactie, 6 reacties

Zuid-Korea heeft een 38-jarige Russische man aan de Verenigde Staten uitgeleverd die wordt verdacht van het ontwikkelen van de Trickbot-malware. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal zestig jaar krijgen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn wereldwijd miljoenen computers met Trickbot geïnfecteerd raakt. De verdachte zou van november 2015 tot en met augustus 2020 verantwoordelijk zijn geweest voor het besmetten van systemen en stelen van vertrouwelijke informatie en geld, aldus de aanklacht.

Onder andere financiële instellingen, schooldistricten, nutsbedrijven, overheidsinstanties, bedrijven en particulieren raakten met Trickbot besmet. In eerste instantie werd Trickbot gebruikt voor het stelen van inloggegevens voor internetbankieren, maar later werd de malware ook ingezet voor het installeren van ransomware, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat de Russische man als malware-ontwikkelaar voor de Trickbot-groep heeft gewerkt. Zo zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor de uitvoering van de malware, het ontwikkelen van browseraanpassingen en het verbergen van de malware voor antivirussoftware. De verdachte wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het gebruik van gestolen inloggegevens en andere persoonlijke informatie om toegang tot bankrekeningen te krijgen en zo geld te stelen.

De Russische man zat vanwege de coronamaatregelen al anderhalf jaar in Zuid-Korea. Gedurende deze tijd was zijn paspoort verlopen en moest hij bij de Russische ambassade een nieuw paspoort aanvragen. Toen de coronamaatregelen in Zuid-Korea deels werden vrijgegeven en vliegverkeer weer mogelijk was hadden de Amerikaanse autoriteiten inmiddels een uitleveringsverzoek voor de man uitgevaardigd. Onlangs besloot een Zuid-Koreaanse rechter dat de man aan de VS mocht worden uitgeleverd, wat inmiddels heeft plaatsgevonden.

Reacties (6)
29-10-2021, 10:31 door Anoniem
Fijn dat die bal eindelijk gaat rollen.... hopelijk wordt het een gigantische sneeuwbal waarin meer en meer van deze criminelen worden gevonden en berecht.
29-10-2021, 11:49 door Anoniem
Ja maar waarom Amerika? Niet Amerika is de wet dus eigenlijk moet hij in Den Haag voor de rechter komen?
29-10-2021, 13:20 door Briolet
Door Anoniem: Ja maar waarom Amerika? Niet Amerika is de wet dus eigenlijk moet hij in Den Haag voor de rechter komen?

Omdat er Amerikaanse burgers opgelicht zijn, kan de VS voor dat deel straffen. Als je internationaal misdaden begaat, mag je verwachten dat je ook vanuit meerdere landen aangeklaagd kunt worden.

Den haag zou helemaal fout zijn. Ze zouden dan direct vrijgesproken worden omdat het internationale strafhof aanklachten alleen beoordeeld op het gehalte aan genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. En dat vind ik zelf niet echt aan de orde bij malware.
29-10-2021, 14:50 door Anoniem
Mooi dat ie naar Amerika gaat toch? Daar hebben ze serieuze straffen die ook echt uitgezeten moeten worden.
Hier krijgt ie max 4 jaar en staat na 3 jaar weer buiten. Dan klinkt 60 jaar toch heel wat beter.
29-10-2021, 16:00 door Anoniem
@ Briolet,

Kunnen ze voor ransomware een uitzondering maken. Daar vallen dooien bij.
30-10-2021, 16:22 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ja maar waarom Amerika? Niet Amerika is de wet dus eigenlijk moet hij in Den Haag voor de rechter komen?

In het door het Amerikaanse ministerie van justitie uitgegeven bulletin lees je:
'The Trickbot malware was designed to steal the personal and financial information of millions of people around the world, thereby causing extensive financial harm and inflicting significant damage to critical infrastructure within the United States and abroad,”

Hoe het precies in elkaar steekt met uitleveringsverdragen tussen naties weet ik niet; is ook best gecompliceerd. Maar Ik vermoed dat Zuid-Korea wel een uitleveringsverdrag heeft met de USA en misschien niet met het internationale hof van Justitie in Den Haag.

Maar persoonlijk heb ik daar geen moeite mee in het geval van dit geteisem, En ik hoop van harte dat als de beschuldigde inderdaad bewezen tot dat tuig behoort, als misgeboorte de maximale 60 jaar uit het openbare leven op deze aardkloot wordt verbannen.

Een fatsoenlijk mens wordt toch hels van dit schorem!

Dit uiterst te verachten tuig deinst er niet voor terug besmette email met ingesloten exploits ransomware naar ziekenhuizen te sturen, waarmee zij bewijzen totaal geen scrupules te kennen. Een sociopaat is vergeleken met dit falderappes een poeslief engeltje, hoewel.... ik bedoel maar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.