image

Kabinet wil wetsvoorstel dat NCTV burgers online laat volgen snel behandelen

dinsdag 2 november 2021, 12:26 door Redactie, 32 reacties

Het kabinet wil het wetsvoorstel dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) toestaat om burgers online te volgen en gevoelige persoonsgegevens te verzamelen, analyseren en met binnen- en mogelijk ook buitenlandse partijen te delen snel behandelen. Dat laat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten, die het voorstel op zeer korte termijn naar de Tweede Kamer hoopt te sturen.

Het wetsvoorstel Wet verwerking persoonsgegevens coördinatie en analyse terrorismebestrijding en nationale veiligheid staat de NCTV toe om voor de bestrijding van terrorisme en de nationale veiligheid persoonsgegevens te verwerken. Ook moet het mogelijk worden om fenomenen en trends op deze terreinen te signaleren, analyseren en duiden en hier beleid op te voeren.

Het wetsvoorstel volgt op berichtgeving van het NRC dat de NCTV, jarenlang in strijd met de wet, privacygevoelige informatie over burgers verzamelde en verspreidde. Ook stelde de krant dat medewerkers van de dienst door middel van nepaccounts op sociale media in het geheim honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten volgen.

Juristen van Justitie stelden dat de analyse- en coördinatiewerkzaamheden van de NCTV als 'juridisch kwetsbaar' moeten worden bestempeld en het besluit van het ministerie 'onvoldoende grondslag biedt' voor de verwerking van persoonsgegevens. "De algehele conclusie luidde dat de grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens bij bepaalde analyse- en coördinatiewerkzaamheden juridische versteviging nodig heeft", aldus Grapperhaus, die hiervoor een wetsvoorstel opstelde.

Op grond van de conclusie van de juristen werd eerder dit jaar besloten verschillende werkzaamheden te staken die op dit moment ook niet meer worden uitgeoefend. Het gaat om het verstrekken van duidingen over individuele personen voor zowel de Taskforce Problematisch Gedrag en Ongewenste Buitenlandse Financiering, alsmede op verzoek van lokale overheden.

Naar aanleiding van de conclusie en werkwijze van de NCTV stelde SP-Kamerlid Van Nispen vragen aan de minister. Zo wilde hij weten of Grapperhaus het ermee eens is dat naar aanleiding van het naar buitengekomen nieuws de behandeling van het ingediende wetsvoorstel over de grondslagen voor de NCTV in ieder geval gestaakt moet worden totdat de Kamer over deze kwestie volledig is geïnformeerd.

De minister ziet dat niet zitten: "Het kabinet is juist voorstander van een spoedige behandeling van het wetsvoorstel. Doel van het wetsvoorstel is immers de juridische grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens te verstevigen en te voorzien van een formeelwettelijke basis. Het staken van de behandeling van dat wetsvoorstel zou in dat licht juist averechts werken."

Grapperhaus stelt dat het in belang van de nationale veiligheid is dat het wetsvoorstel wordt aangenomen zodat de NCTV de nu gestaakte werkzaamheden zo spoedig mogelijk kan hervatten. Eerder werd het wetsvoorstel al voor advies aan de Raad van State voorgelegd. De minister heeft het advies inmiddels ontvangen en verwacht het wetsvoorstel op zeer korte termijn naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Reacties (32)
02-11-2021, 13:02 door Anoniem
Volgens mij is het in het belang van de veiligheid van het land dat deze misdadiger zelf oprot.
Heeft werkelijk nog nooit iets gedaan voor burgers.
02-11-2021, 13:04 door Anoniem
Ook stelde de krant dat medewerkers van de dienst door middel van nepaccounts op sociale media in het geheim honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten volgen.

Religieuze voormannen kan ik me nog iets bij voorstellen, maar politieke campagneleiders, linkse en rechtse activisten dat slaat natuurlijk nergens op. Als het een sleepnet is waarbij de focus niet ligt op een handjevol radicalen dan heeft dit niets meer met terrorismebestrijding te maken maar alles met binnenlandse spionage van de eigen bevolking ter bevordering van de politieke partijen die toevallig aan het roer staan.
Van vvd66cda komen we dus nooit meer af en als het aan vvd66cda ligt misbruiken ze daarvoor terrorismebestrijding, want je kunt mij niet wijsmaken dat er naast deze defensieve verzamelwoede geen offensieve campagnes lopen. Hoe democratisch is dat?
02-11-2021, 13:09 door Anoniem
Is een dissident ook een terrorist?
02-11-2021, 14:19 door Anoniem
Religieuze voormannen kan ik me nog iets bij voorstellen
Nooit gehoord over de Scheiding tussen Kerk en Staat zeker.
En van onze religieuze voormannen blijven jullie lekker af.
02-11-2021, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem: Is een dissident ook een terrorist?

Dat ligt aan het beeld dat de vervolger heeft van de vervolgde.
De een zijn dissident is een ander zijn terrorist of vrijheidsstrijder.
02-11-2021, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: Religieuze voormannen kan ik me nog iets bij voorstellen

Dus bv Christelijke of Joodse voormannen mogen gemonitord worden?

Er is zoiets als godsdienstvrijheid in Nederland. Dat is bij (grond)wet geregeld.
Die wet geldt voor alles en iedereen. Niet alleen voor het regerende clubje.
Ook al heb je niets op met het andere religieuze clubje, dan nog hebben ze rechten.
02-11-2021, 14:33 door Anoniem
Door Anoniem: Is een dissident ook een terrorist?
Mensenrechtenactivisten, politieke, en religieuze tegenstanders van regeringsbeleid werden al heel snel met "terrorisme" vergeleken in bepaalde landen, hoewel men nooit geweld had toegepast. Wie voor zijn (democratische) of religieuze rechten durfde op te komen, werd OF in de gevangenis gegooid, OF ergens dood in de greppel teruggevonden, zoals dat nu in bepaalde landen gebeurt. Maar hier krijg je dus die ambtenaren van de NTCV in je nek hangen, die achter elke boom een "terrorist" zeggen te ontdekken.
02-11-2021, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: Is een dissident ook een terrorist?
Juist, dát dus.
02-11-2021, 14:54 door Anoniem
Dit is week voor de AIVD niet voor het persoonlijke legertje van Grapperhaus.
02-11-2021, 15:22 door Anoniem
Ofwel een spel waarbij de regels constant veranderen in het voordeel van de overheid zodat je als burger nooit kan winnen.
Doet de overheid iets dat niet mag dan passen ze gewoon de wet aan of wordt er een nieuwe wet aangenomen. Het liefst nog met terugwerkende kracht. Helaas de laatste 15 jaar de werkelijkheid.
02-11-2021, 15:25 door Anoniem
Voor zo'n ingrijpend voorstel vind ik "demissionair" toch echt niet passen. Dit is niet iets wat er op deze ondemocratische manier doorheen gejast mag worden, naast dat het allemaal nogal ondoordachte spierenballentaal betreft.
02-11-2021, 15:31 door Anoniem
Maar bij J&V kunnen ze niets geheimhouden!

Geen goed idee!
02-11-2021, 15:38 door Anoniem
Euuuh.. begrijp ik dat nou goed? Of zit ik er grandioos naast?

Alle burgers? Dus we zijn met zijn allen per definitie verdacht? Het Amerikaanse systeem hier?

Niet dat ik een andere illusie had de laatste tijd, maar als ik het combineer met dat laatste bericht van Defensie

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/01/waarom-greep-niemand-in-bij-defensie-a4063866

Krijg ik toch wel mijn vraagtekens bij de inzet van dat wetsvoorstel.

Want lossen ze een aantal zaken wel erg handig op...
02-11-2021, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem: Is een dissident ook een terrorist?

Een wedervraag: Bedreigt de betreffende persoon de vrijheden en het leven van andere burgers in dit land?
Als de betreffende persoon er alleen een ander gedachtengoed op na houdt, dan mag dat namelijk volgens de grondwet.

Of is het kabinet de bedrieging met deze maatregel?
(Oeps, nu gaat het NTCV zich ermee bemoeien. Ik ben een bdreiging voor "de staat" met deze gedachte)
02-11-2021, 16:52 door Anoniem
Dus het vergroten van het budget van de AP kon men als demissionair kabinet niet nemen, maar dit soort controversiele besluiten wel?

Deze rechtse wappies zijn helemaal van "god" los lijkt het, lekker demissionair door regeren op basis van de coronapaniek die ze iedere 3 maanden weer opstoken: ik had nooit verwacht dat het normbesef van de Rutte kliek zo beperkt was maar dit soort voorstellen en het misbruik van corona voor eigen politiek gewin maken het weer heel duidelijk wat voor een tuig we nu aan de macht hebben.
02-11-2021, 16:55 door Anoniem
Al eerder opgemerkt dat wij naar een dictatuur gaan en zo zie je maar dat dit ook echt gaat gebeuren, en dan
Mark Rutte als de grote lijder met zijn hondjes “cda D66” aan de lijn. En de NOS zal dit wetsvoorstel wel weer
brengen als zeer belangrijk voor de veiligheid en vrede in dit land. Maar ik moet wel toegeven dat hij geslepen
is maar dat is normaal bij dit soort mensen, ik heb hem nooit kunnen betrappen op emotie.

https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vklwdpa35tzo/nieuws/mark_rutte_wil_alles_van_je_weten_maar

https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom-voor-mark-rutte-andere-regels-gelden
02-11-2021, 17:48 door Anoniem
Waste of time and money!
02-11-2021, 17:57 door Anoniem
In tijden van een demissionair kabinet is alles geoorloofd.
02-11-2021, 20:41 door Anoniem
Wat een onzin. Alsof mensen die echt iets te verbergen hebben hun mening openlijk uiten.
02-11-2021, 21:16 door Anoniem
Tijd om weer militant te zijn.
02-11-2021, 22:20 door Anoniem
Er is zoiets als godsdienstvrijheid in Nederland. Dat is bij (grond)wet geregeld.
Nog wel.
Er is ook bij wet geregeld dat een werkegever helemaal niks met je medische situatie te maken heeft. Maar dat komt onze regenten nu ff onhandig uit. Wetje leggen dat het over een maand of 2 wel gewoon kan? Ofwel: de regent past de wet gewoon aan zoals het hem of haar uit komt. En wij laten het gewoon gebeuren. Schapen.
02-11-2021, 23:54 door Anoniem
Als religieuze (kerkelijke) gemeenschap houden wij ons niet bezig met buiten-parlementaire acties en volgen zeker de meeste richtlijnen die opgesteld zijn door een democratisch gekozen regering. De richtlijnen die naar ons idee in strijd zijn met het Evangelie worden altijd met vreedzame middelen en dialoog tegemoet getreden.

Of de AIVD ons volgt weten we niet, maar het is zeker dat wij in het verleden als tegenwoordig nooit met geweld of extremisme hebben bezig gehouden. Mocht de AIVD ons wel volgen, dan doen wij een vriendelijk en beleefd verzoek aan de dienst om een ander onderzoeksveld op te zoeken.
03-11-2021, 05:57 door Anoniem
Zijn nu alle ongevaccineerden ook al gelijk aangeduid als mogelijke dissidenten, radicaliserenden of erger.
En dienen zij o.a. via nepaccounts te worden gevolgd en gecorrigeerd?

Even een noodwetje door de eerste en tweede slaapkamer en de digitale 'mystery guests' kunnen aan de gang.

In wat voor land zijn we de afgelopen 23 maanden komen te leven of was dit altijd al zo,
maar waren we er nog niet zo van bewust?

#sockpuppet
03-11-2021, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: Voor zo'n ingrijpend voorstel vind ik "demissionair" toch echt niet passen. Dit is niet iets wat er op deze ondemocratische manier doorheen gejast mag worden, naast dat het allemaal nogal ondoordachte spierenballentaal betreft.

Compleet mee eens. Zeker niet een kabinet dat is afgetreden als gevolg van één van de grootste privacy-schandalen in de Nederlandse historie.
03-11-2021, 17:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Religieuze voormannen kan ik me nog iets bij voorstellen

Dus bv Christelijke of Joodse voormannen mogen gemonitord worden?

Er is zoiets als godsdienstvrijheid in Nederland. Dat is bij (grond)wet geregeld.
Die wet geldt voor alles en iedereen. Niet alleen voor het regerende clubje.
Ook al heb je niets op met het andere religieuze clubje, dan nog hebben ze rechten.

Waarom het daar bij laten, ik zeg iedereen een eigen kerk oprichten en in iets geloven!

De terroristen kerk, de wappie kerk, de vaccinatie kerk, de racisten kerk, de Rutte Kerk, vrijheid van geloof tenslotte dus niemand kan zeggen wat je wel of niet mag geloven.

Dan kunnen ze niemand meer volgen ;-)
03-11-2021, 18:29 door karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: Voor zo'n ingrijpend voorstel vind ik "demissionair" toch echt niet passen. Dit is niet iets wat er op deze ondemocratische manier doorheen gejast mag worden, naast dat het allemaal nogal ondoordachte spierenballentaal betreft.

Compleet mee eens. Zeker niet een kabinet dat is afgetreden als gevolg van één van de grootste privacy-schandalen in de Nederlandse historie.
Ik wacht nog op de ontknoping (vermoedelijk 10+jaar) dat dat schandaal veroorzaakt is door privacy activisme.
Anarchie was een groot probleem zo'n 100+ jaar terug. Ook toen het eigenbelang as privacy wat de weg vrijmaakte voor de grootste privacy schending zo'n 80 jaar terug.
03-11-2021, 22:06 door Anoniem
Is een dissident ook een terrorist?

Wat maakt dat uit indien deze volgens de overheid voor onveiligheid zorgt. Het is NCTV, niet NCT.
03-11-2021, 23:55 door Anoniem
Nou dan kun je er donder opzeggen dat TOR verboden gaat worden en VPN's

U mag gebruik maken van Internet maar wij volgen alles PUNT
04-11-2021, 10:06 door Anoniem
Ik verbaas me over het lage aantal reacties hier.. Ik had verwacht dat de aantallen reacties tot een pandemie zouden leiden.

Maar zij die verwachten worden altijd teleurgesteld.
04-11-2021, 13:33 door Anoniem
Niets over proxies, die gemonitord worden via o.a. de Cloud.
Brakke CSP en header beveiliging, redirect links via http en meer laaghangend datafruit om te roven.
Inderdaad weinigen die erover beginnen of zand in hun eigen ondergang-machine wensen te gooien. Werk vooral mee, deugdneuzen!
#sockpuppet
04-11-2021, 23:36 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 04-11-2021, 23:40
Door Anoniem: Ik verbaas me over het lage aantal reacties hier.. Ik had verwacht dat de aantallen reacties tot een pandemie zouden leiden.

Maar zij die verwachten worden altijd teleurgesteld.

Nou vooruit, hier nog een extra reactie om jou een plezier te doen. Maar wat moet je er nog van zeggen? Het "demissionaire" bewind dat via een sluipende coup steeds meer macht naar zich toetrekt, is onaanspreekbaar, en de overgrote meerderheid van Nederlanders volgt het als makke schapen dan wel blaffende honden. Nu wil het bewind voor de zoveelste keer een illegale activiteit waarop ze betrapt zijn, daarom maar gaan legaliseren. Wat moet ik daarvan zeggen? Wat voor manieren en middelen zijn er voorhanden om een eind te maken aan het steeds brutalere machtsmisbruik?

Ik denk trouwens dat je niet "pandemie" bedoelde, maar "pandemonium". Of wordt het geven van een mening in dit land nu al gelijk gesteld aan het verspreiden van een ziekmakend virus?

M.J.
05-11-2021, 08:23 door Anoniem
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ:
Door Anoniem: Ik verbaas me over het lage aantal reacties hier.. Ik had verwacht dat de aantallen reacties tot een pandemie zouden leiden.

Maar zij die verwachten worden altijd teleurgesteld.

Nou vooruit, hier nog een extra reactie om jou een plezier te doen. Maar wat moet je er nog van zeggen? Het "demissionaire" bewind dat via een sluipende coup steeds meer macht naar zich toetrekt, is onaanspreekbaar, en de overgrote meerderheid van Nederlanders volgt het als makke schapen dan wel blaffende honden. Nu wil het bewind voor de zoveelste keer een illegale activiteit waarop ze betrapt zijn, daarom maar gaan legaliseren. Wat moet ik daarvan zeggen? Wat voor manieren en middelen zijn er voorhanden om een eind te maken aan het steeds brutalere machtsmisbruik?

Ik denk trouwens dat je niet "pandemie" bedoelde, maar "pandemonium". Of wordt het geven van een mening in dit land nu al gelijk gesteld aan het verspreiden van een ziekmakend virus?

M.J.

Als het aan Grapperhaus ligt wel. Hij ziet de NCTV dan ook als een "zorginstelling" om ons te genezen van het virus van vrije meningsuiting.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.