image

Fraudehelpdesk ontvangt duizenden klachten over telefoontjes 'National Police'

donderdag 4 november 2021, 12:01 door Redactie, 16 reacties

De Fraudehelpdesk heeft de afgelopen periode duizenden klachten ontvangen van mensen die zijn gebeld door oplichters die zich voordoen als de ‘National Police’ of het ‘Dutch Supreme Court'. Slachtoffers werden uiteindelijk voor 209.000 euro opgelicht, zo laat de Fraudehelpdesk aan Security.NL weten.

De telefoontjes lijken van een Nederlands mobiel nummer te komen of van de Hoge Raad. In werkelijkheid gaat het om gespoofte telefoonnummers en zijn de mobiele nummers van particulieren die er niets mee te maken hebben. In eerste instantie wordt er een opgenomen Engelstalig bericht afgespeeld dat het BSN-nummer van de ontvanger wordt misbruikt, er tegen hem een arrestatiebevel loopt of dat de ontvanger betrokken is bij drugshandel en witwassen.

Vervolgens wordt gevraagd om het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een 'agent'. Deze nepagent vraagt mensen hun identiteit te verifiëren aan de hand van persoonlijke gegevens. Vervolgens stelt de oplichter dat er een probleem is met de bankrekening van het slachtoffer en die zijn geld moet overmaken naar een veilige rekening. In sommige gevallen nemen de oplichters de computer van hun slachtoffers over, door die een remote administration tool te laten installeren.

Zo'n vijfduizend mensen hebben bij de Fraudehelpdesk gemeld dat ze door dergelijke oplichters zijn gebeld. 42 mensen rapporteerden financiële schade, voor een bedrag van zo'n 209.000 euro. De meeste mensen met financiële schade zijn Engelstalig. Wie wordt gebeld door een onbekend telefoonnummer of een Engelstalig bandje hoort wordt aangeraden direct op te hangen.

Reacties (16)
04-11-2021, 12:25 door Anoniem
Dat mensen erin trappen,ongelooflijk.
04-11-2021, 13:00 door Anoniem
[quote[]In eerste instantie wordt er een opgenomen Engelstalig bericht afgespeeld dat het BSN-nummer van de ontvanger wordt misbruikt, er tegen hem een arrestatiebevel loopt of dat de ontvanger betrokken is bij drugshandel en witwassen.[/quote]
Oei, dat is dan schrikken. :-)
En in het Engels nog wel. Toe maar.
Daarna even adem halen.

En dan is mijn volgende reactie:
- BSN misbruikt: ik ga wel naar het gemeentehuis om daar verhaal halen.
- Arrestatiebevel: ik meld me wel bij de politie (om de hoek). Laat die het maar uitzoeken.
- Idem vwb drugshandel en witwassen. Ik klop wel aan bij de politie. Help me of arresteer me.

:-) :-) :-)
04-11-2021, 13:28 door Anoniem
Altijd bij een telefoontje van de politie vragen, hoe de persoon heet, op welk kantoor hij/zij werkzaam is en aangeven dat je op een onveilige locatie zit en zelf contact op neemt. Spreekt de persoon geen Nederlands, dan weet je sowieso al, dat dit geen Nederlandse politieambtenaar kan zijn, die moeten het Nederlands altijd beheersen. Anders met het algemene nummer van de politie bellen en informeren naar de persoon in kwestie en zijn rechtstreekse nummer vragen. Zeker weten dat een echte medewerker op die manier te bereiken is en anders weet je meteen zeker dat het een oplichter is en kan dat meteen worden vastgelegd als melding.
04-11-2021, 13:44 door Anoniem
Nummers komen uit de facebook hack van wat was het ook alweer 2016? Ik heb zelf 3 keer zo'n gesprek met drie verschillende nummers mogen ontvangen en kwamen allemaal op de lijst voor.
04-11-2021, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: Nummers komen uit de facebook hack van wat was het ook alweer 2016? Ik heb zelf 3 keer zo'n gesprek met drie verschillende nummers mogen ontvangen en kwamen allemaal op de lijst voor.

FB: het zou verboden moeten worden.
04-11-2021, 14:37 door [Account Verwijderd]
Social engineering.

Hoe vaak moet er voor gewaarschuwd worden? Nooit voldoende!

Hoe vaak moet je lezen dat er altijd mensen zijn met onvoldoende inzicht over hoe Social Engineering precies functioneert in de mentale perceptie van de mens, dus hier stoer komen vertellen hoe dom anderen zijn om daar in te trappen? Het houdt niet op. Elke keer weer diezelfde kortzichtige reacties.

Niemand leest nu verder, enfin toch een poging....

Ik zal nooit en te nimmer hoog van de toren kraaien dat het mij nooit zal overkomen dat ik erin trap. Dat heeft niets te maken met intelligentieniveau, maar uitsluitend met doorgronden van de sluwheid van lieden die Social Engineering als 'modus operandi' toepassen en naar mijn idee wellicht kenmerken vertonen van de Antisociale persoonlijkheidsstoornis.

De Antisociale persoonlijkheidsstoornis (1), behoort tot een van de meest bedreigende vormen van manipulatie voor degenen die door de drager van deze psychische afwijking kunnen worden belaagd.

(1)
...Typerend voor iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, is bijvoorbeeld het aanwenden van "sociaal wenselijk gedrag" om uit eigenbelang een doel te bereiken, ook al gaat dat ten koste van de ander.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Antisociale_persoonlijkheidsstoornis
04-11-2021, 15:20 door Anoniem
Haha jezus 42 mensen serieus? En dan wel klagen bij de banken dat ze niet genoeg gedaan hebben. Ongelooflijk echt waar. Dat mensen nooit wat leren. Kijken ze niet naar Opgelicht ofzo?
04-11-2021, 15:34 door Anoniem
Door Ard van Wiersum:

De Antisociale persoonlijkheidsstoornis (1), behoort tot een van de meest bedreigende vormen van manipulatie voor degenen die door de drager van deze psychische afwijking kunnen worden belaagd.

(1)
...Typerend voor iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, is bijvoorbeeld het aanwenden van "sociaal wenselijk gedrag" om uit eigenbelang een doel te bereiken, ook al gaat dat ten koste van de ander.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Antisociale_persoonlijkheidsstoornis

Goh, heb ik dan vast ook.

Als ik iets nodig heb van een totale lul vraag ik het nog steeds beleefd, in plaats van te zeggen 'He, K.lijer, doen. Nu."

(jeukt wel een beetje, al die leken die strooien met psychiatrische diagnoses)
04-11-2021, 16:02 door _R0N_
Waarom zetten mensen hun telefoonnummer op socialmedia ?
04-11-2021, 17:49 door Anoniem
Door _R0N_: Waarom zetten mensen hun telefoonnummer op socialmedia ?

Ze willen bereikbaar zijn?
(Lastig gevallen worden door jan-en-alleman)
04-11-2021, 18:23 door _Martin_
De meeste mensen met financiële schade zijn Engelstalig.
Voor die specifieke groep mensen was het wellicht logisch dat ze in het Engels benaderd werden. Ik zou me kunnen voorstellen dat die mensen ook minder bekend zijn met het Nederlandse rechtssysteem en daardoor makkelijker te overtuigen zijn.
04-11-2021, 18:25 door Anoniem
Dezelfde categorie mensen die zo'n 30 jaar geleden op (sub)tropische vakantiebestemmingen balletje-balletje speelden na inzet van een geldbedrag.
Domheid is van alle tijden blijkt.
04-11-2021, 20:16 door [Account Verwijderd]
Door _R0N_: Waarom zetten mensen hun telefoonnummer op socialmedia ?

Gewekt vertrouwen.
04-11-2021, 22:36 door Anoniem
Deze kreeg ik enkele jaren geleden toen wij in canada woonden. Frapant dat nu in nederland hetzelfde nu pas gedaan wordt
05-11-2021, 10:00 door Anoniem
Door Anoniem: Altijd bij een telefoontje van de politie vragen, hoe de persoon heet, op welk kantoor hij/zij werkzaam is en aangeven dat je op een onveilige locatie zit en zelf contact op neemt. Spreekt de persoon geen Nederlands, dan weet je sowieso al, dat dit geen Nederlandse politieambtenaar kan zijn, die moeten het Nederlands altijd beheersen. Anders met het algemene nummer van de politie bellen en informeren naar de persoon in kwestie en zijn rechtstreekse nummer vragen. Zeker weten dat een echte medewerker op die manier te bereiken is en anders weet je meteen zeker dat het een oplichter is en kan dat meteen worden vastgelegd als melding.
Ik weet niet hoe vaak jij (legitiem) gebeld wordt door de politie, maar ik kan mij zelf geen enkele keer herinneren.
Bij mij zouden alle alarmbellen afgaan (los nog van het gesprek in het Engels).
30-11-2021, 12:42 door Anoniem
hoe vaak ik nu wel niet gebeld ben door een nummer met dit bandje wat ze afspelen word helemaal gek ervan.
wat kan ik eraan doen???
Bij wie moet ik aangifte of iets dergelijks doen.
niet alleen door 06 nummer maar ook door vaste nummers.
het is wel 3 tot 4x per dag dat ik word gebeld!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.