image

Nederlandse Vereniging van Banken positief over voorstel 'Super SyRI'

woensdag 10 november 2021, 10:56 door Redactie, 17 reacties

De Nederlandse Vereniging van Banken is positief over het voorstel voor de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), ook wel 'Super SyRI' genoemd. Volgens FNV kan het voorstel de prullenbak in. Gisteren adviseerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de Eerste Kamer om tegen het wetsvoorstel te stemmen, omdat het de deur wagenwijd openzet voor onbegrensde surveillance door een onbegrensde hoeveelheid partijen, publiek en privaat.

De WGS biedt een juridische basis voor overheidsorganisaties én private partijen, verenigd in samenwerkingsverbanden, om persoonsgegevens met elkaar te delen. Bijvoorbeeld bij vermoedens van fraude of georganiseerde criminaliteit. In het voorstel zijn vier samenwerkingsverbanden aangewezen om gegevens met elkaar te delen, maar dat aantal kan de regering later uitbreiden.

Volgens de AP is het doel van de samenwerkingsverbanden om persoonsgegevens op grote schaal te delen, op te slaan en te analyseren niet duidelijk genoeg omschreven in het voorstel. Dat geeft samenwerkingsverbanden de mogelijkheid om al bij ‘een signaal’ aan het werk te gaan en gegevens met elkaar te delen en analyseren. Dat signaal is vaag omschreven, zo oordeelt de AP. Verder mogen samenwerkingsverbanden via de WGS ruime categorieën van persoonsgegevens met elkaar delen en kan de regering zelf nieuwe samenwerkingsverbanden aanwijzen.

Boeven vangen

De NVB stelt dat de WGS ervoor zorgt dat publieke en private partijen onderling gegevens kunnen uitwisselen om de samenleving beter te kunnen beschermen tegen fraude en witwassen van geld. "Nu verloopt de informatie-uitwisseling veelal te traag omdat de politie bijvoorbeeld een vordering nodig heeft om van de bank gegevens te kunnen opvragen. Een hele belangrijke wet dus om meer boeven te kunnen vangen", aldus de NVB.

De belangenbehartiger van Nederlandse banken claimt dat de wet voor een goede juridische basis zorgt om kennis te delen binnen doelgerichte samenwerkingsverbanden, met de nodige waarborgen ten aanzien van privacy en proportionaliteit. De wet heeft ook betrekking op samenwerkingsverbanden waar banken aan deelnemen.

Prullenbak

Naar aanleiding van het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens kan de Eerste Kamer niets anders doen dan het wetsvoorstel naar de prullenbak verwijzen, zo stellen vakbond FNV en Platform Burgerrechten. "We hebben, in een coalitie met andere tegenstanders van dit wetsvoorstel, zowel de Eerste als de Tweede Kamer herhaaldelijk gewezen op de gevaren van deze datakoppelwet, we zijn blij dat nu ook de privacy toezichthouder een negatief advies uitbrengt", zegt Maureen van der Pligt van FNV.

Het wetsvoorstel werd eind vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen. PvdA, Krol, 50PLUS, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en FVD stemden voor. Begin dit jaar trapte de Eerste Kamer op de rem en vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens om advies. "De toezichthouder bevestigt onze bezwaren. Er was al twijfel over de enorme hoeveelheid gegevens die onder Super SyRI kunnen worden samengebracht en de privacy van burgers kunnen schenden", merkt Van der Pligt op. Het is nog onbekend wanneer de Eerste Kamer over het voorstel stemt.

Reacties (17)
10-11-2021, 11:15 door Anoniem
De NVB stelt dat de WGS ervoor zorgt dat publieke en private partijen onderling gegevens kunnen uitwisselen om de samenleving beter te kunnen beschermen tegen fraude en witwassen van geld. "Nu verloopt de informatie-uitwisseling veelal te traag omdat de politie bijvoorbeeld een vordering nodig heeft om van de bank gegevens te kunnen opvragen. Een hele belangrijke wet dus om meer boeven te kunnen vangen", aldus de NVB.
Ze brengen het hier als een middel om justitie te ondersteunen. Maar ze zullen het zeker andersom gebruiken. Wanneer er een melding tegen iemand is gedaan, die justitie (nog) niet is onderzocht en waarvan de rechtmatigheid dus op zijn minst twijfelachtig is, gaan banken die persoon vast uitsluiten. Dit om te voorkomen dat ze meewerken aan een strafbaar feit. Dus hoeft een kwaadwillende alleen maar te zorgen voor een onterechte melding in dit systeem en je kunt "ineens" niet meer bankieren. Dan heb je een kinderopvang-toeslag affaire in het quadraat.
10-11-2021, 11:25 door Anoniem
Waarom lees ik hierover nooit iets in verkiezingsprogramma's,
Stelletje *****
10-11-2021, 11:25 door Anoniem
"Wat je vindt moet je naar de politie brengen", was vroeger het motto.

Tegenwoordig zwicht de politie voor politieke belangen en kijken ze eerst of je op een lijstje staat zonder af te vragen hoe dat lijstje tot stand is gekomen. Dat noem ik corrupt.
10-11-2021, 11:59 door Anoniem
Bijvoorbeeld bij vermoedens van fraude of georganiseerde criminaliteit

Zoals de banken zelf? De laatste jaren genoeg naar buiten gekomen qua fraude dat ze zelf onder de georganiseerde criminaliteit vallen


Van georganiseerde misdaad is volgens de Raad van Europa en de Europese Unie sprake als wordt voldaan aan ten minste de volgende vier criteria:

samenwerking van twee of meer personen
de samenwerking heeft plaats over een langere periode
om ernstige misdaden te plegen
met als doel macht en geldelijk gewin
[\quote]
10-11-2021, 12:06 door Anoniem
Fraude en witwassen voorkomen is het nieuwe kinderporno en terrorisme excuus geworden en veel mensen trappen daar nog steeds in. Maar het is maar een achterhoede gevecht wat de AP voert want de gegevens worden toch al gedeeld en worden straks aan de QR code gekoppeld, er is al een voorstel in Duitsland gedaan om de QR code te koppelen aan een digitaal rijbewijs dus de optie van een bankrekening is een logisch vervolg.
Nu lijkt het alsof er een overwinning is geboekt maar dat zal slechts een tijdelijk effect hebben want het hogere doel, volledige controle over burgers, wordt toch wel uitgevoerd tenzij wij daar als volk tegen opstaan. Maar de meute slaapt en wordt in slaap gehouden totdat ze alles kwijt zijn en in de rij voor de supermarkt mogen staan om voor een toebedeeld daggeld beperkte boodschappen mogen doen, geheel volgens Communistisch recept. You ow nothing but you will be happy.
Het gaat niet in een keer maar geleidelijk om het volk te laten wennen en tegenstand te onderdrukken. Daarom willen veel mensen niet geloven dat de huidige overheid heel veel slechts van plan is, samen met andere overheden omdat dit haaks op hun rotsvast vertrouwen in de overheid staat. De toeslagen affaire en de diverse andere schandalen zouden nu toch wel mensen moeten wakker schudden.
10-11-2021, 12:58 door Anoniem
Een perfect voorbeeld van het burgermansfascisme wat zich onder leiding van VVD/CDA nu stevig in de samenleving genesteld heeft, datakoppelingen misbruiken om binnen vooringenomen en politieke kaders met het vingertje te kunnen gaan wijzen naar de undesirables, dit laat ook zien dat het defunden van het AP door dit kabinet duidelijke opzet is.

Reken maar dat bepaalde groepen (met name wat betreft vastgoed, financiele en privacy criminelen, waaronder ook specifiek veel banken) hier geen last van zullen hebben: de laatste 10-15 jaar wordt ook in Nederland sterk met twee maten gemeten als het on de handhaving gaat: regels zijn er vooral om de heersende klasse te bevoordelen en niet om een rechtvaardige samenleving te bevorderen helaas.


PvdA, Krol, 50PLUS, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en FVD
Rechts plus de de PvdA (die al decennia in het politieke midden zwalkt), lijkt me duidelijk dat de vijanden van vrijheid en rechtstaat primair aan die kant van het politieke spectrum te vinden zijn, net als in andere landen het geval is, fascisme komt sluipend.
10-11-2021, 13:18 door Anoniem
These things will happen within the next 10-20 years in the western world.


1 The major currencies of the world dollar/euro/yuan/pound will be completely converted to digital currencies


2 physical money will be phased out


3 non state digital currencies like bitcoin will be outlawed


4 You will be given an electronic wallet app for your personal tracking device (Smartphone) for small purchases using money that you put into the wallet app from your bank account


5 You will be given a digital passport/identity for using the internet linked to your social media accounts.


6 A social credit system will be implemented


When you challenge the goverment/major tech companies you will be digitally unpersoned you bank account/credit cards/wallet apps will be blocked.

Your social credit will be lowered you will not be allowed to travel to other states/countries and your social media accounts will be will be disabled.

Your job will be informed and you will be put on a blacklist in your industry.


Putting you into a reeducation camp will not be necessary once you are digitally unpersoned you are removed from modern society and neutralized
10-11-2021, 13:31 door Anoniem
De nieuwe wet regelt dat het Financieel Expertise Centrum (FEC), de Infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen (iCOV), de Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) en de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH’s) data met elkaar en later met private partijen mogen uitwisselen. Het kabinet mag nieuwe samenwerkingsverbanden toevoegen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/10/datawet-pakt-boef-maar-wellicht-ook-burger-a4064912

Volgens Aleid Wolfsen van de AP kan deze massale gegevensuitwisseling leiden tot een "surveillancemaatschappij”
10-11-2021, 13:58 door Anoniem
De volgende stappen zijn een digitale euro en een social credit systeem.

Wanneer dit geimplenteerd is dan zul je in een digitaal gulag gegooid wanneer de overheid/tech overlords dit nodig achten
10-11-2021, 14:07 door Anoniem
1998 vs 2021

Welk jaar zou ik kiezen en in willen leven
juist dat is toch niet zo moeilijk.

The Matrix
10-11-2021, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom lees ik hierover nooit iets in verkiezingsprogramma's,
Stelletje *****

Nu weet je dat je de programma's van de; PvdA, Krol, 50PLUS, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en FVD niet hoeft te lezen. Althans, als je iets geeft om artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten voor de Mens (EVRM). Dit artikel beschermt het recht op respect voor het privéleven.
10-11-2021, 17:54 door Anoniem
Een hele belangrijke wet dus om meer 'boeven' te kunnen vangen", aldus de boeven.
Excuses, ik ben wat cynisch als we over banken praten.
10-11-2021, 19:01 door Anoniem
Door Anoniem: 1998 vs 2021

Welk jaar zou ik kiezen en in willen leven
juist dat is toch niet zo moeilijk.

The Matrix

Helaas helemaal mee eens.
Zelf als tiener opgegroeid in de jaren 90...

Als ik kijk hoe tieners op dit moment opgroeien met de huidige beperkingen door Covid-19, toen 16 was ging helemaal los in al die discotheken en festivals (mooie tijd!)....
Als je in 2020 net 16 bent geworden, mis je al anderhalf jaar al deze fantastische momenten...
En mocht je keer uit kunnen gaan, keer helemaal los willen gaan, ben je weer vastgelegd door alle smartphones en sta je de volgende dag op dumpert... vroeger wat gebeurde in de nacht, achteraf leuke verhalen maar werd je nooit meer mee geconfronteerd...

Dan heb nog geen eens over de huidige technologische ontwikkelingen gesproken.
Tegenwoordig weten ouders al eerder dat je een onvoldoende hebt dan jij bij wijze van spreken zelf via de School apps, rapporten kan je niet meer verduisteren.

Ze zeggen wel eens vroeger was alles beter...
De huidige jeugd zal nooit weten hoe dat was....
10-11-2021, 19:07 door Anoniem
Met dit systeem ondergraaft de regering zijn eigen doelen. Je gaat nu de burger eerst al veroordelen voor er uberhaupt maar iets is gebeurd want men heeft een vermoeden dat. Als dat eenmaal in werking is, komt het moment dat bedrijven en instanties elkaar gaan wantrouwen want er is vermoeden dat. En dan is dat het begin van het einde van onmeetbare rijkdom van sommigen (geld is immers niets meer waard want het is niet vertrouwd) en macht van een paar gekken die denken de hele wereld te kunnen controleren en besturen (want niet meer vertrouwd).

Dit is in het verleden al vaker gebeurd (Romeinse Rijk, iemand? Ottomaanse Rijk, iemand? Feodaal tijdperk, iemand?).
11-11-2021, 07:56 door Anoniem
Maar de meute slaapt en wordt in slaap gehouden totdat ze alles kwijt zijn en in de rij voor de supermarkt mogen staan om voor een toebedeeld daggeld beperkte boodschappen mogen doen, geheel volgens Communistisch recept. You ow nothing but you will be happy.
Ik denk dat de meute te bang is om uit hun grot te komen, en dat kan ook de reden zijn dat ze op Rutte blijven
stemmen, hij weet hoe hij het moet brengen. In de geschiedenis zijn genoeg recente voorbeelden van dit soort
lijders die weten hoe ze de meute moeten bespelen. Onbegrijpelijk dat men niet in wil zien wat er echt aan het
gebeuren is. Het zijn de grote bedrijven die hier van profiteren zodat er ieder jaar meer winst komt om de aandeel-
houders tevreden houden met geen dank aan de meute die het mag gelag betalen.

Waarom wordt er zo op die smartphone ingezet, dat geeft toch een reden om dat ding niet meer gaan te gebruiken
en dan zijn ze hun belangrijkste wapen gelijk kwijt. Zij die hier niet aan mee doen worden weer door die zelfde
meuten, die zich laat misbruiken door de machthebbers “ook aandeelhouders en directeuren horen hier bij”
verplicht om hier aan mee te doen, want zij zijn het die het bepalen.
11-11-2021, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom lees ik hierover nooit iets in verkiezingsprogramma's,
Stelletje *****
De wet is van eind vorig jaar, de verkiezingen waren maart dit jaar.
Als je de moeite neemt om de verkiezingsprogramma's te lezen - waarvoor hulde! - dan kan het net zo interessant zijn om het stemgedrag van de afgelopen regeerperiode erbij te pakken. Ook daar zijn stemwijzers voor (geweest).
12-11-2021, 20:56 door karma4
Een titel die suggereert dat alle privacy enkel voor criminelen en misdadigers is. Je zou wat voor alachtoffers van misdaad doen

In de syri zazk werd duidelijk uitgesproken dat handhaving een gegronde reden is. De media ophef heeft medelijden mdt betrapte oplichters omdat oplichting in een ongeswenste groep gezocht werd.

Ik beging steeds meer overtuigd te raken dat de zogenaamde privacy voorvechters gewoon foute figuren zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.