image

Blok: Facebookstoring had geen gevolgen voor bedrijfsvoering overheid

donderdag 11 november 2021, 11:40 door Redactie, 8 reacties

De grote storing bij Facebook, Instagram en WhatsApp van begin oktober had geen gevolgen voor de bedrijfsvoering van de Nederlandse overheid, zo heeft demissionair minister Blok van Economische Zaken laten weten op Kamervragen van Volt. Door de storing waren diensten van Facebook, zoals Instagram en WhatsApp, urenlang onbereikbaar.

Volt-Kamerlid Dassen vroeg de minister om opheldering en wilde weten of de storing gevolgen heeft gehad voor de bedrijfsvoering van de overheid en of er schade is geleden. Blok wijst naar de Gedragsregeling Digitale Werkomgeving, waarin staat dat berichtenplatformen zoals Facebook en WhatsApp alleen gebruikt mogen worden voor informele zaken, zoals het delen van een interessant artikel, het stellen van hulpvragen of het sparren met collega’s.

"Er is geen standaard voor berichtenapps vastgesteld, waardoor een dergelijke storing niet direct leidt tot een belemmering in de bedrijfsvoering", merkt Blok op. Voor zover bekend bij de minister heeft de storing ook niet geleid tot belemmering van de bedrijfsvoering bij gemeenten, waterschappen en provincies.

Dassen wilde ook van de minister weten wat het demissionaire kabinet gaat doen om in de toekomst met dergelijke storingen om te gaan. "Het is in eerste instantie primair aan Facebook zelf om de benodigde technische en organisatorische maatregelen te treffen om een storing als deze te voorkomen, of wanneer deze zich toch voordoet, zo snel mogelijk te verhelpen", reageert Blok.

De minister voegt toe dat gebruikers een eigen verantwoordelijkheid hebben om voor zichzelf na te gaan in hoeverre het voor hen verantwoord is om van één dienst of één bedrijf afhankelijk te zijn en zo nodig alternatieven te verkennen en te gebruiken.

Border Gateway Protocol

Het Volt-Kamerlid had Blok ook gevraagd of Nederland al bij de komende Europese top het belang wil aankaarten van het vernieuwen en updaten van het Border Gateway Protocol (BGP). Het protocol wordt gebruikt om verkeer tussen autonomous systems (AS) te routeren en essentieel is voor de werking van het internet. Door een menselijke fout had Facebook alle routes tussen haar netwerk en de rest van het internet opgeheven, waardoor de Facebook-servers voor de rest van het internet niet meer bereikbaar waren.

"Het BGP-protocol heeft in deze correct gefunctioneerd", aldus de minister, die opmerkt dat BGP wordt ontwikkeld onder de vlag van de Internet Engineering Task Force (IETF). "De doorontwikkeling van een dergelijke essentiële standaard is complex en vereist een wereldwijde consensus tussen betrokken en deskundige partijen", gaat Blok verder. "Om bij deze casus te blijven, ook Facebook neemt deel aan de IETF. Nederland staat voor het multi-stakeholder model van internet governance, waarvan de IETF een goed voorbeeld is. Het kabinet ziet naar aanleiding van deze casus geen noodzaak de werkwijze van de IETF ter discussie stellen."

Afhankelijkheid techreuzen

Als laatste vroeg Dassen of het demissionaire kabinet het ermee eens is dat de storing aantoont hoe afhankelijk we zijn geworden van enkele techreuzen en dat deze afhankelijkheid via Europese wetgeving moet worden ingeperkt om zo Europese burgers en bedrijfsleven te beschermen. "Het kabinet heeft al een tijd zorgen over de afhankelijkheid van een aantal grote platforms waar ondernemers en consumenten nauwelijks meer omheen kunnen", reageert de minister.

Blok laat weten dat het kabinet sinds 2019 pleit voor aanvullende regelgeving om met de macht van dergelijk "poortwachters" om te gaan. "Dit heeft zijn vruchten afgeworpen", stelt hij. "De Europese Commissie heeft in december 2020 een voorstel gedaan voor de Digital Markets Act (DMA) waarmee zij dit soort problematiek wil aanpakken. Dit voorstel is voor een groot deel in lijn met de Nederlandse inzet voor de DMA."

Reacties (8)
11-11-2021, 11:47 door Anoniem
Blok: zet eens een blok tegen Facebook. Whatsapp is niet nodig, Signal is privacyvriendelijker. Ik vind het overigens verbazingwekkend hoe instanties vasthouden aan bijvoorbeeld FB en Whatsapp. Ooit een mail gestuurd naar de VPRO, als ze Facebook en Instagram bannen, ben ik genegen lid te worden. Hoewel Twitter, Linkedin en Youtube ook dubieus zijn.
11-11-2021, 13:01 door Anoniem
Het feit dat meneer Dassen deze vraag serieus stelt is al teleurstellend. Blijkbaar ook niet de reglementen doorgenomen tijdens zijn inwerkperiode.
11-11-2021, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem: Blok: zet eens een blok tegen Facebook. Whatsapp is niet nodig, Signal is privacyvriendelijker. Ik vind het overigens verbazingwekkend hoe instanties vasthouden aan bijvoorbeeld FB en Whatsapp. Ooit een mail gestuurd naar de VPRO, als ze Facebook en Instagram bannen, ben ik genegen lid te worden. Hoewel Twitter, Linkedin en Youtube ook dubieus zijn.
Overheden moeten idd stoppen met dit soort big tech prullaria als communicatiemiddel. Naast dat ze stuk voor stuk lek en omstreden zijn (kinderlijk censuur, maar toch vol scam ads en andere bullshit..), staat het ook erg onprofessioneel. Zelfs LinkedIn is van zijn voetstuk gevallen als collaborateur van censors.
Het is leuk als tijdverdrijf, meer niet.
11-11-2021, 15:26 door Anoniem
"Er is geen standaard voor berichtenapps vastgesteld, waardoor een dergelijke storing niet direct leidt tot een belemmering in de bedrijfsvoering", merkt Blok op. Voor zover bekend bij de minister heeft de storing ook niet geleid tot belemmering van de bedrijfsvoering bij gemeenten, waterschappen en provincies.

OK maar wat weet hij daar van? Als er geen standaard is vastgesteld dan kan het toch best zijn dat "de driehoek" onderling communiceert via WhatsApp en dat dat dan even niet mogelijk is? Kan hij dan niet beter een standaard afspreken en vervolgens aan DIE standaard allerlei eisen stellen en er monitoring op doen?
Of in ieder geval adviezen uitbrengen mbt backups als die standaard niet beschikbaar is?
(bijvoorbeeld een geprinte lijst van belangrijke nummers beschikbaar houden, en daar niet zichtbaar mee lopen als men een vergadering verlaat)
11-11-2021, 15:43 door Anoniem
Mis ik wat? Blok geeft toch al aan dat deze troep niet wordt gebruikt.

Trouwens, alleen idioten gebruiken faecesboek. Heeft suckerborg ooit zelf gezegd, min of meer.
11-11-2021, 17:46 door Anoniem
Als AWS of Azure een soortgelijke storing had gehad en dus ook uren offline waren geweest dan zou de wereld te klein zijn... Veel zakelijke partijen zullen dan ook enorme verliezen leiden. De overheid maakt echter ook gewoon gebruik van Office365 en dergelijke dus zouden we dan niet weer met zijn allen terug moeten na servers in het kantoorgebouw? Of gooiden we onze hardware dan nog liever bij meerdere kleinere partijen?
11-11-2021, 18:36 door Anoniem
Door Anoniem: Mis ik wat? Blok geeft toch al aan dat deze troep niet wordt gebruikt.
Hij zegt het, maar klopt het ook?
Volgens mij communiceert de "Amsterdamse driehoek" (en ook in andere grote steden) onderling via WhatsApp.
Dat heeft mevrouw Halsema gewoon toegegeven. Alleen niet tegenover Blok wellicht?
12-11-2021, 11:10 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-11-2021, 11:18
In de brief van de minister aan de kamer lees je onder punt 3 op pagina 3:

Zij (1) vallen daarmee onder de verbrede definitie van een elektronische communicatiedienst zoals gedefinieerd in het wetsvoorstel tot wijziging van de telecommunicatiewet ter implementatie van Richtlijn 2018/1972 (de Telecomcode) (Kamerstuk 35 865, nr. 2) zoals deze op dit moment bij uw Kamer voorligt. Dat betekent dat na inwerkingtreding van bovenvermelde wijziging van de telecommunicatiewet (TW) de aanbieders van deze diensten straks ook een meldplicht van incidenten (TW art. 11.a2) en een zorgplicht (treffen van passende beveiligingsmaatregelen onder meer om, als het gaat om dergelijke storingen, in bepaalde mate bestand te zijn tegen acties die de beschikbaarheid van de dienst in gevaar brengen, (TW art. 11.a1) opgelegd krijgen.

(1) Facebook, Whatsapp, etc.

Ik zie al voor me dat de overheid een appje stuurt naar Facebook met de mededeling dat zij een meldplicht aan de Nederlandse regering opgelegd krijgen indien er een storing is.

Zie u het voor u?
Neen natuurlijk niet!
Mijn opmerking. is sarcasme ten top, maar het is wel wat je onomwonden leest in het antwoord van de minister:
Een meldplicht van Facebook aan de Nederlandse staat bij storingen.
Als M. Zuckerberg dat hoort, denkt hij: "Dumb fucks."

Sarcasme of niet maar de overheid rijdt zijn eigen gedragslijn m.b.t. communicatie via Facebook, etc. óók nog in de wielen.

Zie daarvoor punt 1, pagina 1, uit het antwoord van Blok:

Facebook, Whatsapp en Instagram zijn voornamelijk berichtenplatforms. Voor de Rijksoverheid is de Gedragsregeling Digitale Werkomgeving van toepassing, waarin staat dat dergelijke berichtenapps alleen gebruikt mogen worden voor informele zaken, zoals een interessant artikel delen, een hulpvraag stellen of sparren met collega’s.

Informele zaken?
Interessante artikelen delen?
Hulpvraag stellen?
Sparren met collega's?...

Stef Blok is kort van memorie...

We gaan even terug naar juli 2020: Mark Rutte communiceert op Facebook via zijn account maatregelen omtrent Covid-19.

https://www.parool.nl/nederland/premier-mark-rutte-communiceert-via-facebook-is-dat-erg~b5d51d88/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

en:

https://www.security.nl/posting/666224/Bits+of+Freedom%3A+overheidscommunicatie+hoort+niet+thuis+op+Facebook
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.