image

Amnesty en BoF willen dat NCTV-wetsvoorstel controversieel wordt verklaard

woensdag 17 november 2021, 10:13 door Redactie, 18 reacties

Amnesty International, Bits of Freedom (BoF) en onderzoeksinstituut Waag willen dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel waardoor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) burgers online kan volgen controversieel verklaart. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk voor de NCTV om gevoelige persoonsgegevens van burgers te verzamelen, te analyseren en met binnen- en mogelijk ook buitenlandse partijen te delen.

Begin november uitte de Autoriteit Persoonsgegevens nog zware kritiek op het voorstel en stelde dat het flink moet worden gewijzigd en anders niet bij de Tweede Kamer moet worden ingediend. Vorige week stuurde demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, nadat de ministerraad ermee instemde.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is er het nodige mis met het voorstel. Zo heeft minister Grapperhaus niet duidelijk gemaakt waarom de NCTV, een gewone afdeling van een ministerie, bepaalde persoonsgegevens verzamelt, opslaat en deelt op een terrein waarop ook inlichtingendiensten actief zijn. Daarnaast zijn de bevoegdheden heel vaag begrensd en ontbreken goede waarborgen, aldus de toezichthouder.

Het wetsvoorstel volgt op berichtgeving van het NRC dat de NCTV, jarenlang in strijd met de wet, privacygevoelige informatie over burgers verzamelde en verspreidde. "In plaats van de NCTV terug te fluiten, stelt het kabinet voor om van de NCTV een nieuwe geheime dienst te maken, met een eigen mandaat en eigen regels", zo laten Amnesty, BoF en Waag weten.

"Gezien de recente onthullingen over de onrechtmatige surveillance van de NCTV is het van groot belang dat het rookgordijn rondom de NCTV wordt weggehaald en dat de bevoegdheden van de NCTV duidelijk worden afgebakend", stellen de organisaties verder. "Het huidige wetsvoorstel voldoet hier niet aan: het stelt voor de huidige indringende praktijken van de NCTV voort te zetten zonder bescherming van de rechten en vrijheden van mensen."

Volgens de organisaties mag het demissionaire kabinet het wetsvoorstel er "niet zomaar erdoorheen jagen". Ze roepen daarom de Tweede Kamer op om het wetsvoorstel tijdens de procedurevergadering vandaag controversieel te verklaren, zodat het nieuwe kabinet dit mag gaan behandelen en er geen overhaaste besluiten genomen worden.

Reacties (18)
17-11-2021, 11:01 door Anoniem
Grapperhaus is bezig om een derde geheime dienst op te richten, maar dan ééntje waarbij dat hinderlijke toezicht van de TIB en CTIVD niet voor de voeten loopt.
17-11-2021, 11:06 door Anoniem
Ze doen het toch wel als het in het uit te voeren script staat.
Anders is het functie elders.
17-11-2021, 11:25 door Anoniem
Door Redactie: "In plaats van de NCTV terug te fluiten, stelt het kabinet voor om van de NCTV een nieuwe geheime dienst te maken, met een eigen mandaat en eigen regels", zo laten Amnesty, BoF en Waag weten.

https://www.amnesty.nl/actueel/tweede-kamer-maak-pas-op-de-plaats-met-controversieel-nctv-wetsvoorstel


Door BoF: Marechaussee, politie en inlichtingendiensten bedankten ervoor, maar de NCTV stond klaar om de rol van informatie-witwasser [1] op zich te nemen en zo de illegale surveillancepraktijken van het LIMC van Defensie mede mogelijk te maken, terwijl de NCTV niet eens de grondslag had om dat zelf te doen.

https://www.bitsoffreedom.nl/2021/11/12/coordinator-blijf-bij-je-leest/

[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/01/waarom-greep-niemand-in-bij-defensie-a4063866
17-11-2021, 11:37 door Anoniem
Daarnaast zijn de bevoegdheden heel vaag begrensd en ontbreken goede waarborgen

Dat is een plus, want anders weet men wat voor een zooi het daar is.
17-11-2021, 11:42 door Anoniem
Dit verklaart wel waarom Grapperwaus het AP probeert te defunden (lees: het uitbreiden van de financiering van het AP vind het kabinet wel controversieel).

Zo jammer dat we tijdens de Corona crisis zo'n rechts wappiekabinet hebben, alle schade die ze doen door het misbruiken van de crisis zal nog decennia overlast veroorzaken voor normale mensen.
17-11-2021, 12:22 door Bitje-scheef
Zoveel mogelijk open eindjes. Dan is het moeilijker voor de rechtspraak om er iets van te vinden en heeft men alle vrijheid.
Uncle Fester moet eens stoppen met dit soort onzin.
17-11-2021, 13:36 door Anoniem
De NCTV moet onder toezicht worden gesteld. Dat zegt de voorzitter van de CTIVD, Nico van Eijk. De werkzaamheden van de coördinator zijn te veel op die van een geheime dienst gaan lijken, toezicht is daarom noodzakelijk.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/16/nctv-moet-net-als-de-geheime-dienst-onder-toezicht-worden-gesteld-a4065729
17-11-2021, 15:51 door Anoniem
Goed nieuws voor VPN providers. Worden nog meer abonnementen verkocht.
17-11-2021, 20:28 door Anoniem
Door Anoniem: Grapperhaus is bezig om een derde geheime dienst op te richten, maar dan ééntje waarbij dat hinderlijke toezicht van de TIB en CTIVD niet voor de voeten loopt.
Wordt tijd dat dit kabinet zo snel mogelijk valt en dat er een fatsoenlijk kabinet komt...
17-11-2021, 20:30 door Anoniem
Door Anoniem: Goed nieuws voor VPN providers. Worden nog meer abonnementen verkocht.
Zal misschien zo zijn, maar als je denkt dat je zo'n derde geheime dienst zonder toezicht kan ontlopen door een VPN'etje, dan onderschat je schromelijk de kracht van dit soort diensten.
17-11-2021, 22:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Goed nieuws voor VPN providers. Worden nog meer abonnementen verkocht.
Zal misschien zo zijn, maar als je denkt dat je zo'n derde geheime dienst zonder toezicht kan ontlopen door een VPN'etje, dan onderschat je schromelijk de kracht van dit soort diensten.

Nee hoor, in NL bestaan deze diensten veeluit lullen-met-vingers die toneelstukjes opvoeren. Misschien een paar goede mensen met beste intenties, maar diepgaande kennis is daar niet te vinden.

Ik weet dit zeker!

Misschien krijgen ze over tien jaar de kans om op de wapenmarkt een tooltje te kopen dat ikzelf twintig jaar geleden ontworpen heb. Amateurs!
17-11-2021, 23:39 door Anoniem
Is cryptomator https://cryptomator.org/ aanbevelendswaardig tegen sleepwetactiviteiten
van steeds verder burger-onvriendelijke overheden?

Je clouddata zijn slechts tijdens transport encrypted en de cloudboys houden de sleutels zelf.
Die sleutels kunnen worden gestolen, gecopieerd en misbruikt. Geen garantie op.
Holes worden door diensten niet gedeeld. Je staat steeds op achterstand dus.

Ja, want al te goed is buurman's gek, toch?

Cryptomator voor dropbox is open source software. Iemand hier ervaring ermee?

luntrus
18-11-2021, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Grapperhaus is bezig om een derde geheime dienst op te richten, maar dan ééntje waarbij dat hinderlijke toezicht van de TIB en CTIVD niet voor de voeten loopt.
Wordt tijd dat dit kabinet zo snel mogelijk valt en dat er een fatsoenlijk kabinet komt...

Het is allang gevallen, maar daar lijkt men geen enkele last van te hebben. De agenda wordt gewoon verder uitgerold.
18-11-2021, 09:35 door Anoniem
Hoe vaak word op ministeries wel niet "de wet overtreden"

Gewoon een stel ordinaire criminelen dus, alleen omdat het kantoortijgers in loondienst zijn vinden we dat niet misdadig.
18-11-2021, 13:04 door Anoniem
Dit zijn heel donkere krachten die hier nu aan de touwtjes aan het trekken zijn.
18-11-2021, 17:59 door karma4
Door Anoniem: Grapperhaus is bezig om een derde geheime dienst op te richten, maar dan ééntje waarbij dat hinderlijke toezicht van de TIB en CTIVD niet voor de voeten loopt.
Het is big Brother ofwel de AP die alle macht via hun sleepnet wenst. Lees eens 1984 wie de macht wil...
05-05-2022, 20:52 door Anoniem
NCTV volgde UvA-student vanwege artikel over Baudet: ‘In één woord bizar’

5 mei 2022

https://www.parool.nl/amsterdam/nctv-volgde-uva-student-vanwege-artikel-over-baudet-in-een-woord-bizar~b592fbb4/

In maart 2019 schreef de student geschiedenis voor universiteitsblad Folia een opinieartikel, waarin hij waarschuwde tegen 'wetenschap ontkennende politici'. Reden genoeg voor de NCTV om de publicatie te noemen in het Weekbericht Internetmonitoring, de officiële benaming van de rapporten van de antiterreurcoördinator.

Dit kwam volgens Het Parool aan het licht in documenten die door NRC waren opgevraagd. Eerder deze week berichtte NRC over het illegaal volgen van politieke partijen, zoals Denk en de PVV, door de veiligheidsdienst. “De NCTV vormt een gevaar voor de vrije samenleving en het vrije maatschappelijke debat", aldus Amnesty International.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/02/nctv-waarschuwde-jaren-voor-polariserende-politieke-partijen-a4119961
03-06-2022, 09:05 door Anoniem
Van links tot rechts: Kamer unaniem kritisch over de NCTV

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/02/van-links-tot-rechts-kamer-unaniem-kritisch-over-de-nctv-a4131531

De Tweede Kamer wil niet dat terrorismebestrijder NCTV burgers online volgt. Sommige partijen vinden dat de NCTV wel kan verdwijnen. Volgens minister Yesilgöz (VVD) kan de NCTV zonder de nieuwe wet belangrijke taken niet uitvoeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.