image

Ministerie van Justitie meldde afgelopen vijf jaar 455 datalekken bij AP

donderdag 18 november 2021, 15:30 door Redactie, 6 reacties

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft van 2016 tot en met 2020 in totaal 455 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gemeld. Het gaat hier niet alleen om het ministerie, maar ook de verschillende instanties die onder het departement vallen, zoals screeningsautoriteit Justis, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Het aantal datalekken dat Justitie bij de AP meldde kent een stijgende lijn. In 2016 ging het nog om 36 datalekken, gevolgd door 41 datalekken in 2017, 96 datalekken in 2018, 143 datalekken in 2019 en 139 datalekken in 2020. "De rode lijn in deze datalekken zijn fouten van medewerkers in individuele zaken. Het betreft het vermelden van verkeerde adressen voor fysieke post alsmede die bij digitale post, en onvolledig anonimiseren van documenten", aldus demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid had de minister gevraagd hoeveel datalekken er de afgelopen jaren hadden plaatsgevonden en of er een rode lijn te vinden was in de oorzaak hiervan. De minister merkt op dat het ministerie vorig jaar is begonnen met het project "Weerbaar JenV". Sinds begin van dit jaar volgen medewerkers als onderdeel van dit project jaarlijks een verplichte e-learningcursus over veilig werken met informatie.

Reacties (6)
18-11-2021, 15:51 door Anoniem
Maar gelukkig zijn er geen lekken door buitenlandse intel.

Wat een fantastische (lees: fictief) organisatie.
18-11-2021, 16:21 door Anoniem
Ik dacht dat je als herhaald overtreder steeds zwaardere straffen kreeg. Zo werkt het wel als je als burger te hard rijdt. Na x keer is het rijbewijs inleveren.

Dat moeten ze dan ook maar eens toepassen op Justitie zelf. Als je jaar op jaar steeds meer overtredingen begaat, dan kan dat toch niet zonder gevolgen blijven...?

Wat hebben we aan deze AVG wet, als na 5 jaar nog steeds geen boete volgt op overtredingen....? Lijkt wel een wassen neus/papieren tijger...

TheYOSH
18-11-2021, 17:38 door karma4
Door Anoniem: Ik dacht dat je als herhaald overtreder steeds zwaardere straffen kreeg. Zo werkt het wel als je als burger te hard rijdt. Na x keer is het rijbewijs inleveren.
...
TheYOSH
Zoe werkt het als burger bij t hard rijden NIET.
Geen sleepnet dat je zelf elke overtreding moet melding en verlicht bent om elke overtreding van anderen te melden.
Dat is een zeer groot verschil,

Het blijft bij geconstateerde zware overlast dat je je rijbewijs moet inleveren. Kan na 1 keer bijvoorbeeld als je met 120km/uur door een woonwijk van max 30 raast. Kan nooit als met de auto langzaam maar gevaarlijk voor de school rijdt.
18-11-2021, 21:00 door Anoniem
Het kan ook zijn dat er minder datalekken zijn dan vorige jaren, maar dat er meer datalekken gesigneerd worden.

Mensen maken nu eenmaal fouten, kennelijk werkt de wijze waarop medewerkers geleerd wordt datalekken te herkennen.
23-11-2021, 09:27 door Anoniem
Door Anoniem: Maar gelukkig zijn er geen lekken door buitenlandse intel.

Wat een fantastische (lees: fictief) organisatie.

Ik vind het allemaal wel meevallen moet ik zeggen. Dit zijn bijna allemaal kleine menselijke fouten, een brief die naar een verkeerd adres is gestuurd. Een email met een verkeerde attachment. In een word document van tig pagina's toch ergens een privacy gevoelig stukje informatie (naam, adres) niet redacten. Natuurlijk kan de impact groot zijn, maar op de ongetwijfeld honderduizende brieven, emails etc. die verstuurd worden valt het natuurlijk allemaal wel mee.
24-11-2021, 07:59 door Anoniem
Door Anoniem: Het kan ook zijn dat er minder datalekken zijn dan vorige jaren, maar dat er meer datalekken gesigneerd worden.

Mensen maken nu eenmaal fouten, kennelijk werkt de wijze waarop medewerkers geleerd wordt datalekken te herkennen.

I couldn't agree more! Het feit dat het aantal stijgt betekent dat het bewustzijn groeit, leercurve van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam. Nu volgt de uitdaging om bewust bekwaam te worden, zodat het aantal de komende jaren afneemt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.