image

Openbaar Ministerie eist 5 jaar cel tegen leverancier PGP Safe-telefoons

woensdag 8 december 2021, 09:48 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 56-jarige Huizenaar die wordt verdacht van het leveren van versleutelde PGP Safe-telefoons. Volgens het OM werden de telefoons, aangepaste Android- en BlackBerry-toestellen die voor 1200 euro werden verkocht, vooral aan criminele klanten geleverd. De verdachte wist dat zijn producten en diensten vooral door criminelen bij strafbare feiten werden gebruikt, aldus het Openbaar Ministerie.

Op 9 mei 2017 viel het doek voor PGP Safe en vonden er gelijktijdig in Nederland, Costa Rica, Duitsland en Oostenrijk doorzoekingen plaats. Het daarbij aangetroffen materiaal bevatte onder meer PGP-berichten van gebruikers en keys, waarmee berichten konden worden ontsleuteld. In Nederland werden de Huizenaar en zijn compagnon aangehouden door de politie.

Tevens werd beslag gelegd op dertien voertuigen, waaronder luxe modellen van Mercedes, Porsche en Audi, zo’n twee miljoen euro in contanten, twee miljoenenpanden in Amsterdam en Berkhout, administratie, telefoontoestellen en een usb-stick met een namenlijst van klanten en uitgevoerde wis-verzoeken. Klanten konden hun telefoons tegen betaling op afstand laten wissen.

De Huizenaar wordt onder meer witwassen, overtreding van de telecommunicatiewet en valsheid in geschrifte verweten. De strafzaak wordt op 20 januari 2022 gesloten. De rechtbank hoopt dan direct uitspraak te doen. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de compagnon van de Huizenaar plaatsvindt is nog niet bekend.

Reacties (5)
08-12-2021, 11:22 door Anoniem
Is die vijf jaar niet vooral of geheel geeist vanwege witwassen en valsheid in geschrifte?

Het lijkt me nogal moeilijk juridisch aan te tonen dat de verdachte wist dat zijn klanten criminelen waren die zijn diensten voor strafbare zaken gebruikten.
En hij zal vast ook niet zo dom zijn geweest om te adverteren dat deze telefoons handig zijn voor criminelen.
08-12-2021, 11:36 door MathFox
Dat wordt interessant voor Gamma en Hornbach, want koevoeten en grote schroevendraaiers zijn populair onder inbrekers.
En KPN, T-Mobile, Vodafone en tal van kleinere winkels verkopen ook telefoons aan criminelen, waarom doet de overheid daar niets aan?
08-12-2021, 11:52 door Anoniem
Huizenaar wordt kluizenaar in isolatie.

Hij heeft in ieder geval zijn naam mee.

Ik kan mij zo voorstellen dat er figuren verhaal willen halen.
08-12-2021, 12:33 door Anoniem
De toestellen van PGP Safe komen inmiddels voor in talloze strafzaken. Zo figureren ze in het grote strafproces Marengo. Volgens het OM zouden Ridouan T. en diens handlangers van de toestellen gebruik hebben gemaakt.

Dit (korte) artikel van Het Parool staat achter een betaalmuur.

https://www.parool.nl/amsterdam/justitie-eist-5-jaar-tegen-aanbieder-cryptotelefoons~b72e4d04/


PGP Safe gold ooit als de op een na grootste aanbieder van crypto-telefoons in Nederland. De grootste was Ennetcom.
09-12-2021, 00:37 door Anoniem
Gebruikte zeker geen B-Suite. Anders was een inval niet nodig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.