image

AIVD publiceert jaarlijkse kerstpuzzel en juniorpuzzel met cryptische opdrachten

dinsdag 14 december 2021, 12:40 door Redactie, 3 reacties

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft vandaag de jaarlijkse kerstpuzzel en juniorpuzzel met cryptische opdrachten gepubliceerd. De kerstpuzzel wordt sinds 2011 op de website van de AIVD geplaatst, maar binnen de inlichtingendienst is de "breinkraker" al veel langer een traditie.

Met de kerstpuzzel wil de AIVD naar eigen zeggen "creativiteit en systematisch en logisch nadenken" bij jong en oud stimuleren. Zowel de kerstpuzzel als juniorpuzzel zijn gemaakt door het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de inlichtingendienst. "Je hoeft geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. Hij is niets voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen", aldus de dienst.

Sinds 2019 verschijnt er ook elk jaar een juniorkerstpuzzel. Het ging toen om een pilot, bedoeld voor schoolklassen. Vanwege de positieve reacties wordt sindsdien ook een jaarlijkse junioredtie gemaakt. De AIVD adviseert kerstpuzzelmakers om te oefenen met de puzzels uit voorgaande jaren om inzicht te krijgen in het type vragen dat vaak wordt gesteld en te kijken naar eerder gegeven tips om de kerstpuzzel te kraken.

Image

Reacties (3)
14-12-2021, 19:04 door Anoniem
It's a trap.
15-12-2021, 06:27 door Anoniem
Die puzzels zijn niet goed voor je zelfvertrouwen hehe
15-12-2021, 07:58 door Anoniem
jammer dat er altijd gekeken wordt naar wie hem als eerste oplost.
Sommige mensen werken 40+ uur in de week.

Zo is ricky gevers ook aan zijn faam gekomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.