image

Wat is juridisch gezien het verschil tussen het verkopen van een cryptofoon en een breekijzer?

woensdag 15 december 2021, 10:53 door Arnoud Engelfriet, 10 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 56-jarige Huizenaar die wordt verdacht van het leveren van versleutelde PGP Safe-telefoons. Bij de GAMMA koop je toch ook breekijzers, zaklampen en handige rugzakken, hoezo zijn die dan niet aansprakelijk als inbrekers daar inslaan en de buurt leeghalen? Wat is het verschil tussen een cryptofoon en een breekijzer, juridisch gezegd?

Antwoord: Er staat al een belangrijke hint in het artikel: de verdachte wist dat zijn producten en diensten vooral door criminelen bij strafbare feiten werden gebruikt, aldus het Openbaar Ministerie. En dat maakt het wel anders dan een bouwmarkt die wellicht een strafbaar feit kan vermoeden als iemand loog, een plastic badkuip en grote vuilniszakken komt kopen. Die kán daaruit wel vermoeden dat hier een misdrijf gepland wordt, maar echt zekerheid heb je niet.

Als je het echt wéét, dan wordt het een ander verhaal. We komen dan bij medeplichtigheid terecht namelijk (art. 48 Sr), in de vorm van opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf. Als de bouwmarktklant dus vraagt, hoe maak ik het beste een lijk weg, en de winkel wijst op de hierboven genoemde producten, dan is de winkel strafrechtelijk een medeplichtige wanneer dat misdrijf ook werkelijk wordt gepleegd.

Weinig criminelen zullen in zo’n situatie echter letterlijk zeggen "ik wil een lijk wegmaken kunt u helpen", precies om deze reden. En bij de bouwmarkt is “ik ben een huis aan het opknappen, de badafvoer is volkómen verstopt” natuurlijk een reële reden om loog en een badkuip te kopen.

Voor cryptofoons valt eenzelfde redenering ook op te zetten, er zijn genoeg redenen om zo’n ding te hebben. Industriële spionage, persoonlijke veiligheid, het leuk vinden om zoiets te hebben, bezorgd zijn over tracking door Google of Apple, noem ze maar op. Enkel verkopen van zo’n product maakt dus zeer zeker niet dat je medeplichtig bent, zelfs niet als de koper als naam een bekende crimineel opgeeft.

In januari blogde ik over een VPN-dienst die door Justitie werd aangepakt wegens medeplichtigheid. Het ging om een vpn aanbieder die nadrukkelijk zichzelf profileert als handige dienst voor criminelen, bijvoorbeeld door te adverteren op hackfora en andere plekken waarvan bekend is dat crimineeltjes ('scriptkiddies' en dergelijke) er actief zijn. Ook zouden reclameberichten nadrukkelijk wijzen op het niet gevonden kunnen worden door opsporingsdiensten.

Eenzelfde argumentatie zou hier moeten opgaan. De vraag is natuurlijk waaruit dat "daadwerkelijk weten" gaat blijken, dat zullen we als bewijs naar voren zien komen in de rechtszaak. Ik ben benieuwd, hebben jullie ideeën?

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (10)
15-12-2021, 11:08 door Anoniem
eeuh dat is toch simpel.

Mits je het niet sarcastisch bedoelde?

Als die er letterlijk reclame mee gemaakt heeft specifiek voor dat doeleinde.Zoals je aangaf.
Of dat er uit berichtgeving blijkt zoals opgenomen gesprekken / afgeluisterde gesprekken cw mail etc blijkt dat die bewust daar mee bezig was..

dan heb je toch je bewijs?

Ik hou het er maar op dat je het sarcastisch bedoelde ;-)
15-12-2021, 11:18 door Anoniem
Over die badkuip zijn er wel meer juridische dingen over te zeggen: er is dan volgens mij ook sprake van z.g. voorbereidingshandelingen, wat sinds kort strafbaar is gesteld. Nu zeg ik niet dat het kopen van een badkuip meteen als voorbereidingshandeling wordt gezien. Het wordt m.i. wel anders als diezelfde badkuip opduikt op een Plaats Delict waar lichamelijke resten worden aangetroffen. Wordt een verdachte dan niet voor twee strafbare feiten vervolgd (moord en voorbereidingshandelingen tot moord)?

Dus corrigeer mij maar Arnoud als de zaak anders in elkaar zit?
15-12-2021, 13:03 door Anoniem
Door Anoniem: Over die badkuip zijn er wel meer juridische dingen over te zeggen: er is dan volgens mij ook sprake van z.g. voorbereidingshandelingen, wat sinds kort strafbaar is gesteld. Nu zeg ik niet dat het kopen van een badkuip meteen als voorbereidingshandeling wordt gezien. Het wordt m.i. wel anders als diezelfde badkuip opduikt op een Plaats Delict waar lichamelijke resten worden aangetroffen. Wordt een verdachte dan niet voor twee strafbare feiten vervolgd (moord en voorbereidingshandelingen tot moord)?

Dus corrigeer mij maar Arnoud als de zaak anders in elkaar zit?

Dat is misschien zo voor de verdachte van de moord - maar de vraag gaat hier of de verkoper van badkuip mede vervolgd kan worden - en dat hangt af of die verkoper wist / moest weten dat het gebruikt ging worden voor een misdrijf.
15-12-2021, 13:11 door Anoniem
Eenzelfde argumentatie zou hier moeten opgaan. De vraag is natuurlijk waaruit dat "daadwerkelijk weten" gaat blijken, dat zullen we als bewijs naar voren zien komen in de rechtszaak. Ik ben benieuwd, hebben jullie ideeën?


Gokjes :

Nadrukkelijk vragen of de telefoon ook niet door justitie gekraakt kan worden , opmerkingen bij bestelling/levertijden ('ik heb ze nu direct nodig want ik krijg een grote vracht uit Colombia binnen' ) .
Betaling willen doen in kilo's poeder of percentage van een transport .
15-12-2021, 13:17 door Anoniem
Zoals we al weer zien aftekenen is de IT'er voortdurend op zoek naar

IF (condition) THEN (action)

en wil dan weten wat die condition PRECIES is en wanneer die PRECIES niet meer waar is.
Maar ja zo werkt het recht en de rechtspraak dus niet... daar ga je dus nooit achterkomen!
15-12-2021, 14:02 door Anoniem
Mooi thema, medepichtigheid. Er wordt in de IT nog wel eens te gemakkelijk gedacht dat als iets werkt het dus ook mag. Terwijl het iets is waar je goed voor op moet passen.

Zelf heb ik geen user conditions, en zelfs geen privacy statement (ook geen cookieklik), maar wel een ethische verklaring. Waarin duidelijk staat dat als ik werkzaamheden verricht die mij mogelijk medeplichtig aan iets kunnen maken, ik met of zonder kennisgeving er zo de stekker uit kan trekken. Dat punt wordt logischerwijs bereikt als ik "had kunnen weten" of dat er ergens vastgelegd staat wat de eigenlijke bedoeling was.

Wat redelijk nieuw is, is dat een algoritme niet medeplichtig kan zijn, omdat het geen (rechts)persoon is die de beslissingen neemt. Maar de maker ervan, en de eigenaar natuurlijk wel. Je kunt van een algoritme echter niet verlangen om er nogeens een goed nachtje over te slapen voordat een beslissing wordt genomen.

Wat bij medeplichtigheid van belang is, is het feit dat als je slechts verdacht wordt, je er een hoop gedonder mee kunt krijgen. Want medeplichtigheid zal eerst bewezen moeten worden, en op zo een manier dat het bewijs niet lek te schieten is. Dus daar nemen openbare ministeries en zo dan ook alle tijd voor. Terwijl ze heel je server rack meegenomen hebben. Wat ze ook mogen in het belang van het onderzoek. Was vroeger ook zo trouwens, alleen dan gingen alle archiefkasten en rolodexen mee. En ga dan nog maar eens de lonen betalen of zo iets. Of het nummer van je advocaat opzoeken ;-)

Je kunt je er wel redelijk goed tegen indekken, het medeplichtigheidsrisico. Zodat, mocht er wat spelen, het sneller met een sisser afloopt. Het heeft mij in het verleden een hoop narigheid bespaard. En complimenten van officieren van justitie opgeleverd. Geschreven of per knipoog.

Mooi thema om te entameren hier, het risico van medeplichtigheid.
15-12-2021, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: eeuh dat is toch simpel.
...
Als die er letterlijk reclame mee gemaakt heeft specifiek voor dat doeleinde.Zoals je aangaf.
...
Hangt toch echt van de reclameboodschap af. Als je schrijft: 'wil je niet dat de autoriteiten mee kunnen lezen' kan dat ook op journalisten, klokkenluider of advocaten gericht zijn.

En als je schrijft 'wil je niet dat (buitenlandse) geheime diensten jouw bedrijfsgeheimen kunnen zien' kan dat net zo goed bedoeld zijn om (economische) spionage tegen te gaan, dus je doelgroep is dan bijvoorbeeld, onderzoeksinstituten, internationaal opererende bedrijven, uitvinders etc.

Het gaat nog steeds om de vraag wist de verkoper dat de klant een crimineel oogmerk had.
15-12-2021, 15:12 door Anoniem
Op de cryptofoon moet je 2 jaar garantie geven want EU recht zegt dat dat verplicht is (electronica), op het breekijzer hoeft maar 1 jaar.
Dat is het enige juridische verschil.

Of je aansprakelijk gevonden kan worden als verkoper in een rechtszaak als er een misdrijf met een van deze artikelen wordt gepleegd hangt af van de omstandigheden tijdens de verkoop, welke informatie je had over de koper van het artikel en hoe je het hebt geadverteerd. Als jij redelijkerwijs had kunnen weten dat de aankoop gedaan was om een misdrijf met het artikel te plegen en dat is te bewijzen, dan is de kans groot dat je schuldig wordt verklaard.
15-12-2021, 23:50 door Briolet
Een ander groot verschil is dat deze verkoper waarschijnlijk erg meegewerkt heeft om deze cryptofoons anoniem te verkopen. Voor het gebruik voor legitieme doelen is het niet erg dat iemand weet dat je zo'n ding bezit.

Een bouwmarkt filmt waarschijnlijk alle kassa's zodat een eventuele misbruiker ook nog achteraf betrapt kan worden.

Ik ben een keer bij een rechtszaak geweest waarbij een minderjarige verdachte een mes gekocht had bij de Hema. En dit mes, inclusief kassabon, aan een meerderjarige verdachte overgedragen heeft. Bij de aanhouding werd die kassabon gevonden en aan de hand van de tijdcode vonden ze snel de beelden waarbij hij het mes bij de kassa afrekende. Geen ontkennen meer aan.

Dus een bouwmarkt of huishoudzaak doet geen moeite om kopers met kwade bedoelingen te beschermen. Een groot verschil met deze cryptofoon-verkoper.
17-12-2021, 09:29 door gradje71 - Bijgewerkt: 17-12-2021, 09:30
Dus alle wapenbezitters in de VS zijn potentiële moordenaars? Natuurlijk is een vuurwapen gevaarlijk, maar de Amerikanen hebben het recht om zichzelf te mogen verdedigen, met een vuurwapen. Dit gaat ook regelmatig fout, dat weet iedereen, want een vuurwapen is nu eenmaal gevaarlijk, maar dat geldt ook voor een mes, hakbijl, zwaard, honkbalknuppel en noem maar op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.