image

Autoriteit Persoonsgegevens krijgt structureel acht miljoen euro extra

woensdag 15 december 2021, 15:41 door Redactie, 2 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt vanaf 2025 structureel jaar acht miljoen euro extra, zo blijkt uit het vandaag verschenen coalitieakkoord van het nieuwe kabinet. Voor een nieuwe algoritmetoezichthouder, die onder de AP valt, zal vanaf 2026 jaarlijks 3,6 miljoen euro beschikbaar zijn.

"We zorgen dat toezichthouders als de Autoriteit Persoonsgegevens, de Nationale Ombudsman, de Algemene Rekenkamer en het Adviescollege Toetsing Regeldruk en de inspecties extra middelen krijgen om hun taken goed te kunnen uitvoeren", zo staat het coalitieakkoord vermeld. Naast het investeren in de positie van de Autoriteit Persoonsgegevens wil het kabinet ook de samenwerking en samenhang tussen de diverse digitale toezichthouders versterken.

Tijdens de afgelopen Prinsjesdag bleek dat de privacytoezichthouder volgend jaar hetzelfde budget krijgt als dit jaar, namelijk 25 miljoen euro. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is er structureel 100 miljoen euro per jaar nodig om alle taken goed uit te kunnen voeren. De AP kampt naar eigen zeggen met verschillende knelpunten in de organisatie en grote werkachterstanden waardoor het nu niet voldoet aan haar wettelijke taak als toezichthouder en niet toekomt aan de uitvoering van haar strategische prioriteiten.

Ook stelt de AP dat het risico bestaat dat het steeds verder achterloopt op nieuwe ontwikkelingen. De toezichthouder wil daarnaast meer tijd kunnen investeren in voorlichting aan burgers en bedrijven om klachten en verkeerde verwerking van persoonsgegevens te voorkomen.

Image

Reacties (2)
15-12-2021, 19:26 door karma4
Dat geld gaat ten koste van privacy en veiligheid. De AP was nou niet bepaald rooskleurig beoordeeld in de kwaliteit van hun uitvoering. Big Brother met extreem rechte krijgt steeds meer ruimte
16-12-2021, 09:52 door Anoniem
Door karma4: Dat geld gaat ten koste van privacy en veiligheid. De AP was nou niet bepaald rooskleurig beoordeeld in de kwaliteit van hun uitvoering. Big Brother met extreem rechte krijgt steeds meer ruimte
Ik wil je graag bedanken voor je hersenspinsels, je bent een onuitputtelijke bron van vermaak voor veel van mijn collega's.

Om even terug te gaan naar het topic: het is natuurlijk niet vreemd dat het AP structureel defunded wordt t.o.v de veiligheidsdiensten en dat het als gewone burger nog steeds extreem lastig is om iets te doen tegen al die camera wappies die lekker de openbare weg filmen, wordt tijd dat we het AP veel meer tanden geven zodat o.a al die cookiewalls en cameragekte tegen kunenn worden gegaan, een illegale camera kan ik nog zelf slopen maar een cookiewall gaat al wat lastiger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.