image

Nederland krijgt voor het eerst een staatssecretaris van Digitalisering

maandag 20 december 2021, 10:14 door Redactie, 20 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-12-2021, 12:39

Nederland krijgt in het nieuwe kabinet voor het eerst een staatssecretaris van Digitalisering. Dat blijkt uit een afgelopen vrijdag gepubliceerd overzicht van in te vullen posten. Daarin staat dat er een "Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering" komt die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt.

De afgelopen maanden werd er geregeld voor de komst van een minister voor Digitale Zaken gepleit. Zo wilde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat erin het nieuwe kabinet een aparte minister voor Digitale Zaken komt die zich gaat bezighouden met de digitale transitie. D66 had in het verkiezingsprogramma gezegd dat er één minister moest komen met verantwoordelijkheid voor zowel digitalisering van de overheid zelf als digitalisering in de samenleving en economie, inclusief de veiligheid, privacy en ethische aspecten.

In het vorige week verschenen coalitieakkoord staat een aparte paragraaf over digitalisering, maar wordt nergens over een minister van Digitalisering of Digitale Zaken gesproken. "Hoe blij we ook zijn met een eigen hoofdstuk voor digitalisering en de grote aandacht voor onze dossiers - er staat nog wel een flinke olifant in de kamer. We missen namelijk nog een minister voor Digitale Zaken", reageerde digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

"We zijn verheugd dat digitalisering eindelijk met naam en toenaam genoemd wordt in het coalitieakkoord. Dit is een stap in de goede richting. Nu is het zaak om dit door te zetten naar een vertegenwoordiging voor Digitale Zaken op ministerieel niveau", vond onderzoekscentrum Waag. Nu blijkt er toch een post voor Digitale Zaken te komen. Wie de staatssecretaris gaat worden is nog onbekend.

"Een staatssecretaris voor ‘Digitalisering’. Ja, het is meer dan het was en meer dan waar het lang op leek, namelijk geen bewindspersoon. Maar helaas, het is niet de aparte minister die nodig is. En dat had met twintig ministers wel gekund: een gemiste kans", reageert voormalig D66-Tweedekamerlid Kees Verhoeven op Twitter.

Reacties (20)
20-12-2021, 10:28 door Anoniem
Ik denk niet dat D66 mag klagen over een gebrek aan eigen politieke punten in het akkoord... dan kunnen er ook best wel eens dingen NIET in staan zonder dat je meteen gaat jammeren over "gemist kans" enzo. Dan had je wellicht een ander punt moeten inleveren waar meer gedram en minder nut achter zit.

En, nu zal hier ongetwijfeld het gemopper losbreken als de man/vrouw op deze post geen topdeskundige op ICT gebied blijkt te zijn. Want de meeste posters hier denken dat de minister of staatssecretaris degene is die alles bedenkt en bepaalt.
20-12-2021, 10:34 door Bitje-scheef
De vraag is of een minister dan vooruitgang had geboekt...het zit er gewoon niet in. Geen prio volgens het Binnenhof.
20-12-2021, 11:41 door Anoniem
Door Bitje-scheef: De vraag is of een minister dan vooruitgang had geboekt...het zit er gewoon niet in. Geen prio volgens het Binnenhof.

Daarom is het ook een "Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering" geworden. Ze moesten het lastige onderwerp waar Rutte en cs niets mee kunnen, ergens bij stoppen.


Nu blijkt er toch een aparte post voor Digitale Zaken te komen. Wie de staatssecretaris gaat worden is nog onbekend.

Het is geen aparte post. Dit gaat de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties erbij doen.
We zullen nog wel zien hoeveel aandacht het in werkelijkheid krijgt.
20-12-2021, 11:44 door gradje71
Hij of zij zal waarschijnlijk wel een dombo zijn. Compleet wereldvreemd.
20-12-2021, 12:13 door Anoniem
Ministers of staatssecretarissen worden nooit benoemd vanwege de kennis op het gebied waarvoor ze aangenomen worden.
Er wordt dan gewoon iemand benoemt vanwege het netwerk waar ze in verkeren.
Die dan weer af moet gaan op kennis van andere.

Dus ook wordt weer iemand geplaatst die er zo goed als zeker de ballen verstand van heeft.
Om minister van landbouw te worden hoef je ook zelf nog nooit op een boerderij geweest te zijn.
Voor defensie hoef je nooit in het leger gezeten te hebben. enz..........
Voor volksgezondheid hetzelfde.
20-12-2021, 12:43 door Anoniem
Helemaal prima! Nu nog hopen dat deze staatssecretaris onder I&M komt te hangen en niet onder EZ of BiZa.

We moeten niet voor elk thema een minister willen. De ICT voorzieningen zijn gewoon infrastructuur. Heel vroeger was dit ook al ondergebracht bij de voorloopervan I&M, het toenmalig 'Verkeer en Waterstaat'. Daar had je de Hoofddirectie Telecommunicatie en Post (HDTP) die toezicht hielden op ICT. Op zich funtioneerde dat prima, maar toen er voor heel veel geld licenties ten gelde gemaakt konden worden, toen heeft men de boel opgesplitst in ACM (post en mededinging) en het AT (o.a. toezichthouder freqentiegebruik) onder Economische Zaken gehangen. Daar is het mis gegaan, omdat vanaf dat moment de ICT als inkomstenbron werd gezien in plaats van een (kritische) infrastructuur.

Dus simpelweg ICT weer bij Ministerie van Infrastructuur onderbrengen en zorgen dat de focus wordt verlegt naar veiligheid en continuïteit. Dan heb je geen aparte minister en zeker geen apart ministerie nodig.
20-12-2021, 13:09 door Anoniem
Door Bitje-scheef: De vraag is of een minister dan vooruitgang had geboekt...het zit er gewoon niet in. Geen prio volgens het Binnenhof.
Ik denk dat dit nu wel hard aan het veranderen met de continue stroom aan ransomware aanvallen, vorig jaar SolarWinds kwetsbaarheid en nu Log4j kwetsbaarheid. Dit raakt ook overheidsorganisaties, dus op dit moment worden alle ministers geconfronteerd met de risico's al het mis gaat.
20-12-2021, 13:32 door Anoniem
Grapperhaus heeft een handig neefje gevonden. Een secretaris is iemand met te weinig macht. Gaat niks worden.Er is eens een keer een ambtenaar geweest die had onderzocht dat er miljarden bespaard kon worden door gebruik te maken van open source. Zijn rapport werd door minister Donner achtergehouden en de kamer werd niet geïnformeerd cq misleid. https://www.sp.nl/nieuws/2011/03/janssen-donner-blundert-bij-rapport-ict-bezuinigingen
Hopelijk kunnen we met deze oude arrogante regenten afrekenen.
20-12-2021, 13:37 door Anoniem
digitalisering van de overheid zelf als digitalisering in de samenleving en economie, inclusief de veiligheid, privacy en ethische aspecten
Denkend aan waar het allemaal aan raakt, bijvoorbeeld het superSyRI is de vraag of digitalisering een doorwuifluik wordt.
En hoe zou digitalisering zich verhouden tot Facebook en co?
Tegenover dergelijke digtale partijen lijkt mij dat de rechter voorlopig in elk geval meer gewicht in de schaal legt dan een minister.
Ik ben al met al benieuwd of met digitalisering op een ministerie betekent een hap uit privacy te moeten / kunnen halen of dat ze vriend worden van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Die laatste bestaat al langer en had ook meer budget nodig dus het kan nog interessant worden tussen de staatsecretaris en de AP. Die laatste kan alleen moeilijk in het huidige tijdgewricht worden uitgekleed of ondermijnd.
Dat zou namelijk geen nieuw elan opleveren, hetgeen het motto van het nieuwe kabinet moet worden.
20-12-2021, 15:03 door Anoniem
Zo te zien aan die titel wat die minister krijgt is het een minister van invoering van meer digitale zaken.
Kijken naar alles wat er nu fout is willen ze niet zien, nee alleen meer invoeren, het is veilig genoeg.
Stoppen kan die minister het ook niet dus kan ik alleen maar gelijk krijgen, helaas.
Zijn eerste taak het invoeren van een eu digi id ?, bah.
20-12-2021, 15:15 door Anoniem
Door gradje71: Hij of zij zal waarschijnlijk wel een dombo zijn. Compleet wereldvreemd.

Dat waarschijnlijk niet - iemand die goed rolt in de banenmolen en lobby circuit is meestal niet _wereld_vreemd. Soms wel vreemd met het onderwerp waarop ze "besturen".

Ze hebben nu ook een hoop extra poppetjes om niet-binaire LGBTQ+FZ vinkjes te zetten zonder dat het een echte stoel bezet.

Geld bijdrukken -> geld inflatie .
Titels bijdrukken -> titel inflatie (iedereen senior, iedereen subject matter expert, HBO vrijetijdskunde, veterstrikdiploma)
Stassen en Ministers bijdrukken -> stelt ook niks meer voor.
20-12-2021, 15:49 door Anoniem
Je krijgt toch geen enkel weldenkend mens op deze positie? Op dit thema kan je gewoonweg niet scoren en alleen maar falen. Alleen een onervaren politicus wil deze functie om ervaring op te kunnen doen in bestuurlijk en politiek Den Haag, in de hoop dat het goed is voor de verdere politieke carrière en genoeg credits te hebben opgebouwd om deze shit te doorstaan.
20-12-2021, 19:54 door Anoniem
Arre Zuurmond is gekozen.

Wel een PhD (bestuurskunde), maar van techniek geen kaas gegeten.
21-12-2021, 08:23 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Arre Zuurmond is gekozen.

Wel een PhD (bestuurskunde), maar van techniek geen kaas gegeten.

Daar gaan we weer. Je krijgt dan toch een "uber-taxi" gevoel.
Specialist in Bureaucratiebestrijding lees ik. Die gaat op het Binnenhof een pittige kluif krijgen.

We gaan het beleven. Politiek is al weer 40 jaar veel zwammen en theoretisch geleuter.
21-12-2021, 11:42 door Anoniem
Door Anoniem: Arre Zuurmond is gekozen.

Wel een PhD (bestuurskunde), maar van techniek geen kaas gegeten.

Het is niet dat zo'n staatssecretaris daar zit om log4j problemen op te lossen ofzo, dat snap je toch hoop ik wel?
21-12-2021, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Arre Zuurmond is gekozen.

Wel een PhD (bestuurskunde), maar van techniek geen kaas gegeten.

Het is niet dat zo'n staatssecretaris daar zit om log4j problemen op te lossen ofzo, dat snap je toch hoop ik wel?

Dat lijkt me ook niet.

Ik wens de beste man dan ook veel succes. Maar of Nederland goed bediend wordt is een grote vraag.
21-12-2021, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Arre Zuurmond is gekozen.

Wel een PhD (bestuurskunde), maar van techniek geen kaas gegeten.

Op een hoge bestuursfunctie heb je ook helemaal geen inhoudelijke vakidioot nodig - het werkt meer tegen dan mee meestal.
Wel eens gewerkt met een manager die nog probeerde techneut te blijven " in mijn tijd toen ik nog cobol schreef... " ?

Als het mee zit snapt zo iemand de grote lijn beter, en laat ie zich geen onzin verkopen - maar vooraan blijven lopen als iets niet meer je actieve vak gaat gewoon niet , en dat moet je leren accepteren . Die inhoudelijke materie moet je overlaten aan de vakspecialisten in je team.

Op sportzaken zit ook geen olympische sporter (laat staan een analfabete topvoetballer) , MinDef is geen special forces commando , en MinVWS is (meestal) geen arts.

Overigens - ik zie alleen een Arre Zuurmond als https://ibestuur.nl/personalia/arre-zuurmond-commissaris-informatiehuishouding-rijk

Volgens mij is de Stas digitalisering nog niet uitonderhandeld .
21-12-2021, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Arre Zuurmond is gekozen.

Wel een PhD (bestuurskunde), maar van techniek geen kaas gegeten.

Op een hoge bestuursfunctie heb je ook helemaal geen inhoudelijke vakidioot nodig - het werkt meer tegen dan mee meestal.

...

Voor een CIO vraagt men wel iemand met ruime ervaring. Dus waarom voor een staatssecretaris niet?
https://www.algemenebestuursdienst.nl/vacatures-en-loopbaan/vacatures/directeur-bedrijfsvoering-cio-bij-acm

Werken bij ACM is werken bij een toezichthouder met een veelomvattende i-en datastrategie zodat het toezicht ‘fit voor de toekomst’ is.
...
- met grote kennis van en ervaring met zowel het ICT-werkveld (incl. governance) als van bedrijfsvoering binnen de overheid.
27-12-2021, 12:01 door Anoniem
van mij mogen de algoritmes met het cohort aan xml bestanden van de Ondersteunende Software voor Verkiezingen grondiger onder de loep worden genomen door de nieuwe functionaris. Tegelijk moet de functionaris geen scheidsrechter worden voor het vrije internet, dan gaat namelijk de bijl in het vrije internet. Wel zou de functionaris een preventieve werking mogen hebben op onzorgvuldig uitgewerkte en/of ingeregelde software waar een heel stellige (on)waarheid omheen wordt opgetrokken.
28-12-2021, 15:05 door Anoniem
Adviesorganen van de overheid maken zich grote zorgen over het gebrek aan grip van de overheid op de digitalisering:

Het Rathenau Instituut constateert in een onderzoek naar online wangedrag [1] dat internet voor burgers een onveilige omgeving is geworden, waar de autoriteiten bijna onzichtbaar zijn. De WRR schrijft in een onrustbarend rapport over de alomtegenwoordigheid van Artificiële Intelligentie [2] dat Nederland niet is voorbereid op de gevolgen daarvan. En de OVV stelt in een rapport over de kwetsbaarheid van software [3] dat de Nederlandse aanpak van digitale veiligheid „snel en fundamenteel” moet veranderen om te voorkomen dat de maatschappij ontwricht raakt.[4]

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/28/digitalisering-is-een-fulltime-portefeuille-in-het-kabinet-waard-a4072403


[1] Online ontspoord
https://www.rathenau.nl/nl/digitaal-samenleven/online-ontspoord
https://www.security.nl/posting/711104/

[2] Opgave AI
https://www.wrr.nl/publicaties/rapporten/2021/11/11/opgave-ai-de-nieuwe-systeemtechnologie
https://www.security.nl/posting/623574/

[3] OVV: Nederlandse aanpak digitale veiligheid moet fundamenteel veranderen
donderdag 16 december 2021, door Redactie
https://www.security.nl/posting/734464/

[4] Securitybedrijven luiden noodklok over ransomware-incidenten in Nederland
woensdag 4 augustus 2021, door Redactie
https://www.security.nl/posting/715255/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.