image

Tor Project gaat volgend jaar "vpn-achtige" Android-app ontwikkelen

dinsdag 21 december 2021, 14:15 door Redactie, 8 reacties

Het Tor Project gaat volgend jaar een "vpn-achtige" Android-app ontwikkelen die het verkeer van alle apps op de smartphone of tablet via het Tor-netwerk laat gaan. Dat heeft de organisatie aangekondigd in een vooruitblik op 2022. Dagelijks maken ruim twee miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen, maar ook om websites te bezoeken die in het land van herkomst worden geblokkeerd.

De software was altijd gericht op desktopgebruikers. Eind 2018 verscheen pas de eerste mobiele Tor Browser voor Android. Vorig jaar werd besloten om "mobile first" een prioriteit te maken en dat zal ook volgend jaar het geval zijn. Zo wil het Tor Project gebruikers op smartphones een "betere ervaring" gaan bieden, waarbij zal worden begonnen met het Androidplatform.

"We weten dat de gebruikerservaring van Tor Browser voor Android verschilt van Tor Browser voor desktop", zegt Tor Project-directeur Isabela Bagueros. Veel van de diensten die op de desktop via een browser worden bezocht zijn op smartphones een losse app.

Op dit moment onderzoekt het Tor Project de behoeftes van gebruikers in een mobiele omgeving en zal een Tor-app voor Android gaan ontwikkelen die het verkeer van alle apps via het Tor-netwerk laat gaan, net zoals een vpn doet. "Op deze manier kunnen we de robuuste bescherming van een versleuteld en gedecentraliseerd netwerk zoals Tor voor meer doeleinden aanbieden", aldus Bagueros. Wanneer de "vpn-achtige" app gereed zal zijn is nog onbekend.

Reacties (8)
21-12-2021, 14:52 door Anoniem
Tor is niet decentraal. De directory servers zijn immers centraal. Daar wordt wel over gestemd wat de juiste directory is, maar als je de directory server kan controleren, dan kan je ook je eigen sleutel naar een (nog niet anonieme) tor gebruiker sturen. En als die die sleutel dan gebruikt dan is die het haasje.
21-12-2021, 17:16 door Anoniem
Als dit de manier is tot Total Control en de-anonimizeren.
Daar gaan we dan. Zijn we volgend jaar gauw uitge'tor'd.
Zeker op dat vermaledijde Android.
#sockpuppet
21-12-2021, 17:20 door Anoniem
Hopelijk bouwen ze er een firewall in. VPN en firewall tegelijk kunnen gebruiken wordt met de dag wenselijker.
21-12-2021, 22:31 door johanw
Zoiets bestaat toch al? Orbot doet volgens mij hetzelfde.
21-12-2021, 23:56 door Anoniem
'VPN-like' app is wellicht niet de meest handige woordkeuze van de Tor devs. Ze doelen zo te zien op een Tor app (dus niet Tor browser), die al het verkeer door Tor loodst en automatisch bridges activeert bij een Tor blokkade. Wellicht dat deze app via de always-on vpn functionaliteit wordt gebouwd.
22-12-2021, 00:16 door Anoniem
Ik denk dat sommige reageerders niet goed snappen wat Tor is. Maar goed, mooie ontwikkeling dit. Niet alleen zorgt het ervoor dat al je mobiele internet via Tor gaat, het draagt ook bij om het gebruik van Tor te vergroten. Hoe meer mensen Tor gebruiken, hoe normaler en veliger het wordt.
22-12-2021, 17:34 door Anoniem
The Forces that Be zijn er denkelijk niet zo heel blij mee.
24-12-2021, 15:48 door Anoniem
Tor die android via Tor gaat laten lopen - daar waar zoveel facebook libs onder lopen - en google die constant data doorstuurt? Dan wordt Tor in feite totaal onderuit gehaald. Op die manier zullen de Ruskies en de Sjinozen het zaakje nog sneller en vlotter onderuit kunnen halen. Ik denk dat dit dus geen goed idee is - je zou beter een tor-browser ontwikkelen die in een zandbak boven android draait - of in een soort VM.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.