image

Nederlanders via datingfraude voor 7 miljoen euro opgelicht

dinsdag 28 december 2021, 11:12 door Redactie, 5 reacties

Honderden Nederlanders zijn dit jaar het slachtoffer van datingfraude geworden, waarbij oplichters minstens zeven miljoen euro van hun slachtoffers wisten te ontfutselen. De Fraudehelpdesk ontving dit jaar 544 meldingen van datingfraude. Daarvan werden 218 mensen daadwerkelijk slachtoffer en voor een bedrag van in totaal zeven miljoen euro opgelicht, zo meldt het AD vandaag.

Dat komt neer op een gemiddeld schadebedrag van 32.000 euro per slachtoffer. Vorig jaar ging het nog om een totaal schadebedrag van zo'n 3,5 miljoen euro dat bij de Fraudehelpdesk werd gemeld. Het werkelijke aantal slachtoffers en schadebedrag liggen waarschijnlijk hoger, aangezien het hier alleen om meldingen bij de Fraudehelpdesk gaat. Aangiftes bij politie zijn bijvoorbeeld niet meegenomen. Daarnaast doen slachtoffers uit schaamte niet altijd aangifte of melden ze dit.

Volgens de Fraudehelpdesk gaan oplichters steeds geraffineerder te werk. Werd er in het verleden nog vaak om financiële hulp gevraagd, nu stellen de oplichters hoe ze door beleggen zelf rijk zijn geworden. Slachtoffers worden zo bijvoorbeeld verleid om in een niet bestaand fonds te beleggen. "Als hun slachtoffers nieuwsgierig worden en ook gaan beleggen, blijkt het hele fonds fake en is hun geld weg", zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk.

Reacties (5)
28-12-2021, 11:35 door Anoniem
Ach ja, je hebt overal mensen voor die zichzelf laten oplichten. Dat kan met dating natuurlijk ook net zo makkelijk. Lang leve het WWW.
28-12-2021, 11:37 door Anoniem
Ik kan me nog herinneren dat er een artikel op de telegraaf stond over een 'gefrustreerde vrouw' die wat bijverdiende met het beheren van een nep profiel op een dating site en daarnaast eindelijk ook een beetje aandacht kreeg. Onder dat laatste argument werden werkelijk een paar alinea’s geschreven alsof deze vorm van fraude geaccepteerd is en de normaalste gang van zaken is.
28-12-2021, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kan me nog herinneren dat er een artikel op de telegraaf stond over een 'gefrustreerde vrouw' die wat bijverdiende met het beheren van een nep profiel op een dating site en daarnaast eindelijk ook een beetje aandacht kreeg. Onder dat laatste argument werden werkelijk een paar alinea’s geschreven alsof deze vorm van fraude geaccepteerd is en de normaalste gang van zaken is.
Ja dat past goed in de Nederlandse cultuur. Als anderen frauderen dan heb je daar respect voor in plaats van ze aan
te geven bij de autoriteiten. Doe je dat toch dan ben je een NSB'er en wordt er verwezen naar totaal onvergelijkbare
situaties. Als de overheid wat probeert te doen (zie bijvoorbeeld bijstandsfraude) dan is het allemaal "buitenproprortioneel".
In die omstandigheden kan criminaliteit voortwoekeren, maar dat willen we kennelijk met zijn allen.
28-12-2021, 13:22 door Anoniem
Dus van de Nigeriaanse prinsen zijn ze over geschakeld naar Nigeriaanse prinsessen die hun zogezegde toekomstige liefde overhaalt om een pak geld over te maken.
Uiteraard met de bedoeling dat je er zelf rijk van gaat worden.
Leren mensen het nou nooit.
Echte liefde is gratis.
Ok, een bosje bloemen en een diner. Maar nooit 30.000 euro ter investering.
En als je toch zo graag wil beleggen, dat lijkt mij een dating site daar niet de plaats voor.
28-12-2021, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem: Dus van de Nigeriaanse prinsen zijn ze over geschakeld naar Nigeriaanse prinsessen die hun zogezegde toekomstige liefde overhaalt om een pak geld over te maken.
Uiteraard met de bedoeling dat je er zelf rijk van gaat worden.
Leren mensen het nou nooit.
Echte liefde is gratis.
Ok, een bosje bloemen en een diner. Maar nooit 30.000 euro ter investering.
En als je toch zo graag wil beleggen, dat lijkt mij een dating site daar niet de plaats voor.

Is gewoon hebzucht, snel meer geld. Ik heb er dan niet echt veel problemen mee als je het kwijt raakt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.