image

Noorse kranten wegens ransomware nog altijd niet verkrijgbaar

donderdag 30 december 2021, 16:13 door Redactie, 1 reacties

Het Noorse mediabedrijf Amedia heeft door een ransomware-aanval nog altijd problemen met het drukken van kranten, waardoor die in papieren vorm niet verkrijgbaar zijn. Amedia beheert meer dan negentig lokale en regionale kranten in Noorwegen, alsmede online kranten en bereikt naar eigen zeggen meer dan 2,5 miljoen Noren.

Door de aanval werken de systemen voor het drukken van papieren kranten en beheer van advertenties en abonnementen niet naar behoren. Gisteren konden er helemaal geen papieren kranten worden gedrukt. Door gebruik te maken van een alternatief productieproces kon Amedia vandaag zo'n twintig kranten drukken. Er wordt geprobeerd om deze oplossing morgen ook voor de overige kranten in te zetten.

In een nieuwe verklaring over het incident zegt Amedia dat het nog lang kan duren voordat de situatie weer is hersteld, en dat zowel de papieren krantenproductie en andere functionaliteiten via alternatieve oplossingen moeten plaatsvinden. Het mediabedrijf stelt dat de aanvaller een losgeldmelding op de systemen heeft achtergelaten, met instructies om weer toegang tot de vergrendelde systemen te krijgen. Amedia stelt dat het niet van plan is om het gevraagde losgeld te betalen.

Het mediabedrijf meldt verder dat er back-ups beschikbaar zijn en er nu wordt gekeken hoe die gebruikt kunnen worden. "Dit zal de nodige tijd kosten, aangezien we zeker moeten zijn dat deze oplossingen ook niet zijn gecompromitteerd of wanneer we ze gebruiken er geen script wordt gestart waarmee de aanval opnieuw begint", aldus de verklaring.

Op de aangevallen systemen stonden persoonsgegevens van abonnees en medewerkers, zoals naam, adresgegevens, telefoonnummer, e-mailadres en abonnementsgegevens. Volgens Amedia moeten abonnees en personeel ervan uitgaan dat deze data is gedownload.

Reacties (1)
30-12-2021, 17:30 door Anoniem
"Zoals het er nu naar uitziet, hebben we goede hoop dat alle kranten morgen weer op straat komen", zei de CTO, Pål Nedregotten, verantwoordelijk voor de Data en Technologie infrastructuur van het concern, op een persconferentie. De hackers die Amedia aanvielen hebben een losgeld eis achtergelaten. Het bedrijf heeft besloten dat het niet zal betalen.

https://www.aftenposten.no/norge/i/Wjepbr/amedia-haap-om-at-samtlige-aviser-kan-komme-ut-fredag
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.