image

Tientallen Noorse kranten na ransomware-aanval weer beschikbaar

vrijdag 31 december 2021, 10:59 door Redactie, 0 reacties

Bijna zeventig verschillende Noorse kranten konden na een grote ransomware-aanval op het Noorse mediabedrijf Amedia vandaag weer worden gedrukt en bij abonnees bezorgd. In de nacht van 28 december werd Amedia. één van de grootste mediabedrijven in Noorwegen, slachtoffer van een ransomware-aanval en moest het verschillende centrale systemen sluiten, waaronder het systeem dat voor de krantenproductie verantwoordelijk is.

Hierdoor kon het mediabedrijf woensdag geen papieren kranten drukken. Door een alternatieve productieoplossing was het gisteren mogelijk om dertien kranten uit te geven. Vandaag waren dat er bijna zeventig, aldus een nieuwe verklaring. Amedia beheert meer dan negentig lokale en regionale kranten in Noorwegen, alsmede online kranten en bereikt naar eigen zeggen meer dan 2,5 miljoen Noren.

Het mediabedrijf laat weten dat het nog lang kan duren voordat systemen zijn hersteld en de situatie weer terug naar normaal is. Tijdens deze periode zal het op de alternatieve oplossing moeten terugvallen. Daarnaast is Amedia bezig om te kijken welke gegevens van klanten en medewerkers bij de aanval zijn buitgemaakt. Er is inmiddels aangifte bij de Noorse politie gedaan en melding bij de Noorse privacytoezichthouder.

De aanvaller heeft een losgeldmelding op de systemen achtergelaten, met instructies om weer toegang tot de vergrendelde systemen te krijgen. Amedia stelde gisteren dat het niet van plan is om het gevraagde losgeld te betalen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.