image

Duitse overheid vindt geen censuurfunctie in smartphones Xiaomi

donderdag 13 januari 2022, 13:29 door Redactie, 12 reacties

De Duitse overheid heeft geen censuurfunctie in smartphones van fabrikant Xiaomi aangetroffen en heeft naar eigen zeggen geen aanleiding om verdere maatregelen met betrekking tot de telefoons te nemen. Vorig jaar waarschuwde het National Cyber Security Center van Litouwen voor censuursoftware in de telefoons van Xiaomi en stelde verschillende beveiligingsproblemen vast.

De onderzochte telefoons waren voorzien van een contentfilter. Zo ontvangt de telefoon periodiek een lijst met verboden woorden in het Chinees, onder andere over Tibet en Taiwan. Het contentfilter staat echter uitgeschakeld in de telefoons die de onderzoekers in Litouwen analyseerden. Ook bleek dat de Mi Browser die op Xiaomi-telefoons staat 61 verschillende parameters verzamelt over het gebruik van het toestel.

Naar aanleiding van het Litouwse onderzoek besloot het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, een eigen onderzoek in te stellen. Eerder hadden verschillende Duitse politici al om een dergelijk onderzoek geroepen.

Het onderzoek, dat een aantal maanden in beslag nam, heeft niet geleid tot de ontdekking van bijzonderheden die verder onderzoek of maatregelen vereisen, zo laat een woordvoerder tegenover persbureau Reuters weten. Afgelopen november werd bekend dat de Nederlandse overheid vooralsnog niet van plan was om burgers te adviseren geen Xiaomi-telefoons te kopen zoals de Litouwse overheid deed.

Reacties (12)
13-01-2022, 13:41 door johanw
Zouden de Litouers, als anti-Russisch ingestelden, zich voor het karretje van de Amerikaanse handelsoorlog tegen China hebben laten spannen?
13-01-2022, 13:52 door Anoniem
Helaas geen link naar de onderzoeksresultaten. Hebben ze dezelfde onderzoeksmethode gebruikt en dezelfde toestellen en software versies e.d.?
Zonder die informatie blijft het speculeren over hoe het komt dat de bevindingen verschillend zijn.

Door johanw: Zouden de Litouers, als anti-Russisch ingestelden, zich voor het karretje van de Amerikaanse handelsoorlog tegen China hebben laten spannen?
Je bent erg vaag, geeft niet aan wat je specifiek bedoeld dus deze opmerking is van geen enkele waarde aangaande het nieuws artikel.
13-01-2022, 14:17 door Anoniem
Smartphones zijn veruit de belangrijkste bron van informatie voor internationale inlichtingen en veiligheidsdiensten.

Een recent voorbeeld is te vinden op:

https://www.security.nl/posting/738082/IPhones+tientallen+journalisten+El+Salvador+besmet+met+Pegasus-spyware

Op https://www.math4sci.com/ndax-quantum-system-secure-client/ zijn in de paragraaf "Background info why systems like the Ndax Quantum System are necessary" voorbeelden te vinden van verschillende manieren welke internationale inlichtingen en veiligheidsdiensten gebruiken.

Mede daarom hebben Universiteiten en onderzoeksinstellingen een standaard voor het delen van vertrouwlijke data.

Op https://www.cyberhelden.nl/episodes/episode-34-35/ kun je links naar deze universiteits standaard vinden.

Wanneer je (quantum) random wachtwoorden met een entropie>256 bits gebruikt in de sterke encryptie volgens deze standaard dan kan deze encryptie niet gekraakt worden, ook niet met een (toekomstige) quantum computer.

Op https://www.cyberhelden.nl/episodes/episode-20/ is wat meer informatie vinden hoe je te verdedigen tegen aanvallen van bijvoorbeeld internationale inlichtingen en veiligheidsdiensten.
13-01-2022, 14:33 door Anoniem
Even uotzetten tot het is overgewaaid. Jongens we kunnen weer!
13-01-2022, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas geen link naar de onderzoeksresultaten. Hebben ze dezelfde onderzoeksmethode gebruikt en dezelfde toestellen en software versies e.d.?
Zonder die informatie blijft het speculeren over hoe het komt dat de bevindingen verschillend zijn.

Het zou natuurlijk ook kunnen, dat de toestellen intussen een update gehad hebben. Idealiter zou dat maandelijks moeten gebeuren. Dan kan een fabrikant ook meteen besluiten om onwenselijke software van het toestel af te halen. En testen moet je eigenlijk altijd doen met een toestel met alle recente updates.
13-01-2022, 15:01 door Anoniem
De Amerikanen schoppen een hoop herrie en laten de propagandamachine draaien, maar net als bij Sadam Houssein met al zijn vernietigingswapens werd er geen bewijs gevonden. Zo gaat het met de ban op bv Huawei.
Puur machtsmisbruik en protectionisme.
13-01-2022, 21:07 door Anoniem
Amerikaanse manier van oorlog? Flink beschuldigen net zolang dat mensen het geloven? Bewijzen zijn er niet? Leugens van Amerika?
14-01-2022, 06:01 door Anoniem
Nu de 5G markt niet exclusief in handen komt van mainland China, mag 'mie' weer. Smeer uw smartfoon in met sambal. ;)
Is die mevrouw van de Huawei al vrijgelaten? Trouwens Canada en Frankrijk zijn net zo erg. Het decadente westen weer.
14-01-2022, 06:03 door Anoniem
Xiaomi, zit wel met een vestiging in Rotterdam, toevallig? Neen, kan niet? Toeval bestaat immers niet in onze wereld.
14-01-2022, 16:02 door Anoniem
Door johanw: Zouden de Litouwers, als anti-Russisch ingestelden, zich voor het karretje van de Amerikaanse handelsoorlog tegen China hebben laten spannen?
Of zou het juist Duitsland zijn, die zich voor het Amerikaanse karretje laten spannen?
Dat hebben ze namelijk al eens eerder gedaan:
https://www.nu.nl/buitenland/4069447/spd-wil-duitse-inlichtingendienst-bnd-snel-en-drastisch-hervormd.html
15-01-2022, 16:00 door Anoniem
Elk serie-nummer kan weer anders zijn ook al is de buitenkant een "huawei telefoon".
Alsof als het in 1 zit in elke zou zitten ?, nee zo werkt dat niet, er worden ook verbeteringen doorgevoerd.
16-01-2022, 16:32 door Anoniem
Browser info says: No Information is collected except the usual HTTP server log.
Dit volgens deviceinfo.me. Linux MiuiBrowser, Linux/Android/gn Local LAN address blocked.
Al het beweerde hier kan dus als "fake news" worden bestempeld.
The chinese spy and I, we both wonder why, the world is (again) split in two. (variatie op liedje uit 1966 van The Hunters).

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.