image

OM eist celstraf tegen GGD-medewerker voor diefstal en verkoop privédata

vrijdag 14 januari 2022, 16:25 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 19-jarige man uit Den Haag die wordt verdacht van de diefstal en verkoop van GGD-gegevens een gevangenisstraf van acht maanden waarvan vier voorwaardelijk geëist. De man werkte voor de GGD en zou tot zijn aanhouding op 12 februari in totaal 795 foto’s van persoonsdossiers in het GGD-systeem CoronIT hebben gemaakt. De foto's werden vervolgens verspreid via Telegram en Snapchat.

Het cybercrimeteam van de politie kreeg de verdachte in beeld op basis van de logbestanden van de GGD. Toen de GGD meldde dat één van de medewerkers zich ziek had gemeld maar wel had ingelogd en honderden dossiers meermalen had bekeken, gaf de officier van justitie opdracht om de verdachte zo snel mogelijk aan te houden en beslag te leggen op zijn telefoon en laptop.

Gelet op de jonge leeftijd van de verdachte maar ook het grote aantal dossiers dat hij zou hebben buitgemaakt eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van acht maanden waarvan de helft voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarde moet reclassering toezicht op hem houden. Ook moet de winst van 795 euro, één euro voor elke doorgestuurde foto, van hem worden afgenomen.

Reacties (5)
14-01-2022, 17:41 door Anoniem
Best wel een laag strafje als je ziet wat het gevolg van deze actie is geweest... het geschonden vertrouwen in de GGD bij
veel mensen is natuurlijk behoorlijk ernstig.
15-01-2022, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem: Best wel een laag strafje.
veel mensen is natuurlijk behoorlijk ernstig.
Daar heeft Nederland een abonnement op.
15-01-2022, 20:50 door spatieman
die kan zo bij de overheid gaan werken.
19-01-2022, 12:05 door Anoniem
Wat is hiervan de onderliggende motivatie geweest dan? Wat heb je aan die informatie, hij verkocht het niet eens, hij verspreidde het op social media. En worden de slachtoffers ook op de hoogte gesteld dat hun info verspreid is?
04-04-2022, 16:46 door Anoniem
Opnieuw aangifte GGD tegen ex-medewerkers om valse vaccinatiebewijzen

De koepelorganisatie van GGD's heeft aangifte gedaan tegen twee ex-uitzendkrachten. [...] De mogelijke fraude werd ontdekt tijdens een digitaal onderzoek. Alle handelingen die een GGD-medewerker doet worden vastgelegd. Bij de medewerkers tegen wie aangifte is gedaan zijn daarbij met terugwerkende kracht afwijkende patronen blootgelegd.

https://nos.nl/artikel/2423884-opnieuw-aangifte-ggd-tegen-ex-medewerkers-om-valse-vaccinatiebewijzen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.