image

Europese Privacytoezichthouder wil verbod op gerichte politieke advertenties

dinsdag 25 januari 2022, 13:35 door Redactie, 7 reacties

Er moet een verbod komen op het gebruik van gerichte politieke advertenties, zo vindt de Europese privacytoezichthouder EDPS. Afgelopen november kwam de Europese Commissie met een voorstel voor politieke advertenties, waaronder regels over transparantie en targeting.

Zo zouden politieke advertenties duidelijk als zodanig gelabeld moeten worden en informatie bevatten over wie ervoor de advertentie betaalde en hoeveel. Het gebruik van targeting-technieken moet daarnaast duidelijk worden uitgelegd en wordt verboden wanneer er zonder toestemming van personen gebruik wordt gemaakt van hun gevoelige persoonlijke data.

In een reactie op het voorstel pleit de EDPS op een totaalverbod van microtargeting voor politieke doeleinden. Hierbij krijgen personen politieke boodschappen te zien op basis van veronderstelde voorkeuren of interesses die van hun online gedrag zijn afgeleid. Verder wil de Europese privacytoezichthouder verdere beperkingen voor het gebruik van persoonlijke data die voor politieke advertenties worden verwerkt. Zo zouden met name gerichte politieke advertenties gebaseerd op uitgebreide tracking moeten worden verboden.

"Politieke communicatie is essentieel voor burgers, politieke partijen en kandidaten om volledig aan het democratische leven deel te kunnen nemen", zegt EDPS-voorztter Wojciech Wiewiorowski. "Om onze democratie te beschermen hebben we ook sterke regels nodig om desinformatie, manipulatie van kiezers en beïnvloeding van onze verkiezingen tegen te gaan. We moeten meer doen als we de risico's rond het gebruik van targeting voor politieke doeleinden willen aanpakken."

Image

Reacties (7)
25-01-2022, 15:20 door Anoniem
"Om onze democratie te beschermen hebben we ook sterke regels nodig om desinformatie, manipulatie van kiezers en beïnvloeding van onze verkiezingen tegen te gaan. We moeten meer doen als we de risico's rond het gebruik van targeting voor politieke doeleinden willen aanpakken."
En wie gaat bepalen wat precies 'desinformatie' is? Natuurlijk zullen de politieke partijen hun tegenstanders daar altijd van beschuldigen. Ik noem het een sluwe manier om de bevolking onder de duim te houden.
25-01-2022, 16:59 door Anoniem
Volledig mee oneens want heel veel redenen waarom enkel voor politieke partijen. Maar wel een heel verstandig voorstel waar ik volledig achter sta. Voor nu dan.
25-01-2022, 21:11 door Anoniem
Wel dat wordt weer een leuke weddenschap met collega's
Wie het dichts bij zit met de datum dat de EU of EC zelf in overtreding gaat met gerichte reclames.
Ik zeg binnen half jaar van werkelijke invoer worden ze betrapt. .
26-01-2022, 09:33 door Anoniem
Door Anoniem: Wel dat wordt weer een leuke weddenschap met collega's
Wie het dichts bij zit met de datum dat de EU of EC zelf in overtreding gaat met gerichte reclames.
Ik zeg binnen half jaar van werkelijke invoer worden ze betrapt. .
Maar dan krijg je weer een tegen offensief als afleiding door anti-euro partijen te beschuldigen van fakenieuws ed. Een beetje zoals het ook in de NL politiek werkt, alle partijen die niet achter de Rutte doctrine staan proberen kapot te maken en als fakenieuws brengers te bestempelen want de regeringspartijen spreken tenminste de waarheid en de rest liegt. Goed afgekeken van een aantal historische figuren waar we geen vergelijking meer mee mogen maken maar helaas telkens toch heel erg relevant blijkt te zijn. Als je betrapt wordt, of in diskrediet wordt gebracht, of dat dreigt te gebeuren, ga je vooral eerst de aandacht van jezelf proberen af te leiden door een ander aan te wijzen als degene die de schuld heeft. Helaas trapt driekwart van het volk daar nog steeds in. Leugens blijven herhalen, stemverheffingen, angst aanjagen door extreme cijfers en beelden te laten zien, voorstanders belonen etc. etc. dus Hugo kom er maar in. En als Hugo niet meer werkt zetten we een andere usefull idiot neer die de manipulatie op een andere wijze voortzet door zijn voormalige artsen status in te zetten in de hoop dat de geloofwaardigheid van de leugen nu wel overkomt.
Allemaal truken uit de grote doos van communicatie truken van een zeker historisch bewind waar we geen vergelijkingen meer mogen maken.
Ik raad de meeste mensen een NLP training aan want dan doorzie je alle truukjes die worden gebruikt om te manipuleren.
26-01-2022, 09:34 door Anoniem
Goed voorstel van de EDPS
Dit is in de VS al de gewone zaak van de dag en heeft mede geleid tot de grote (politieke) tweedeling waarmee de VS nu te kampen heeft. Iedereen zit in zijn eigen bubble.
26-01-2022, 19:50 door Anoniem
Dat is al verboden...
30-01-2022, 16:21 door Anoniem
M.a.w. de geschonden beloftes van Facebook - dat men die politieke rotzooi niet langer ging rondsturen - en die geschonden is... Wil men gaan bestrijden?
Ik blijf er bij - de GDPR had een voorziening voor dns-blokkades moeten hebben. Big tech zou nog veel braver geworden zijn!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.