image

FBI adviseert olympiërs om eigen telefoon niet naar Beijing mee te nemen

dinsdag 1 februari 2022, 12:24 door Redactie, 5 reacties

De FBI adviseert vanwege zorgen over cybersecurity alle sporters die naar de Olympische Spelen gaan hun eigen telefoon thuis te laten en een tijdelijke telefoon mee te nemen. Ook moeten olympiërs en bezoekers van de Spelen alert zijn op het gevaar van mobiele apps ontwikkeld door onbetrouwbare leveranciers. Het gaat dan bijvoorbeeld om apps die verplicht geïnstalleerd moeten worden om in China te kunnen verblijven.

Het installeren en gebruiken van dergelijke apps vergroot de kans voor aanvallers om persoonlijke informatie te stelen of trackingtools of malware te installeren. Zo zijn atleten verplicht de smartphone-app MY2022 te gebruiken, waarmee gezondheids- en reisgegevens van sporters wordt gevolgd. Eerder adviseerde sportkoepel NOCNSF olympiërs om hun eigen telefoon en laptop niet naar Beijing mee te nemen uit angst voor Chinese surveillance.

Verder waarschuwt de FBI voor verschillende aanvallen tegen de Olympische Spelen en organisaties die zich hiermee bezig houden. Zo kunnen aanvallers ddos-aanvallen, ransomware, malware, social engineering, datadiefstal, phishing, desinformatiecampagnes en insiders inzetten om de uitzendingen van de Olympische Spelen te verstoren, gevoelige gegevens te stelen of te lekken, of de digitale infrastructuur te ontregelen die voor de Spelen wordt gebruikt. Zo wijst de Amerikaanse opsporingsdienst naar een aanval tegen de openingsceremonie van de Winterspelen in Pyeongchang van 2018 (pdf).

Reacties (5)
01-02-2022, 12:26 door Anoniem
Dat heeft de AIVD aan Nederlandse sporters ook geadviseerd.
01-02-2022, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem: Dat heeft de AIVD aan Nederlandse sporters ook geadviseerd.

Het eerder door de Security.NL redactie aangehaalde Volkskrant artikel van 11 januari 2022 bevestigd dat gegeven. Op zich niet vreemd, want een briefing van het NOC*NSF bestuur door de AIVD, ruim voor het vertrek van de Nederlandse Olympische ploeg naar de Spelen, is al decennia standaard praktijk. Dat gebruik staat los van China.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/olympiers-mogen-laptops-en-telefoons-niet-meenemen-naar-beijing-uit-angst-voor-surveillance~b82b8c02/


Gezien de economische belangen en (sportieve) carrières die er mee gemoeid zijn, is het verstandig om dat te doen.
01-02-2022, 23:12 door Anoniem
Ik snap niet dat er nog een sporter aan dit Chinese circus wil meedoen.
02-02-2022, 01:06 door Anoniem
Dat moet je ook niet doen als je, bijvoorbeeld, naar Amerika gaat. Sinds 9/11 kunnen ze je ook je telefoon, laptop of wat dan ook scannen.
Zelfs je bagage kunnen ze openen en controleren met een loper. Alleen wordt dat niet zo breed uitgemeten als men nu doet met China.

Groet
02-02-2022, 21:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat er nog een sporter aan dit Chinese circus wil meedoen.

Ja, mensen die vier jaar van hun leven dag en nacht bezig geweest zijn met maar één ding gooien dat even weg omdat ze "een statement" willen maken.

Ze moeten al die tijd al permanent hun locatie melden, en met regelmaat plassen in een flesje terwijl er een controleur boven op staat om te kijken of de pis wel echt uit hun lichaamsopening komt (en niet andermans pis is uit een fles) .

Echt de mensen voor wie een chinese app op de telefoon een brug te ver is.

Vertel eens van toen jij de week voor de eindexamens stopte met je school vanwege "principe" ?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.