image

Tor Project ziet aantal bridge-servers na campagne verdubbelen

donderdag 3 februari 2022, 11:08 door Redactie, 3 reacties

De campagne die het Tor Project afgelopen november startte om het aantal bridge-servers te vergroten is een groot succes geworden, zo laat de non-profitorganisatie weten. Het aantal is in een paar maanden tijd meer dan verdubbeld. Dagelijks maken zo'n 2,5 miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen, maar ook om websites te bezoeken die in het land van herkomst worden geblokkeerd.

Het Tor-netwerk bestaat uit allerlei servers van vrijwilligers die het verkeer van Tor-gebruikers verwerken. Zo is de eerste server de entry guard, die het verzoek van de Tor-gebruiker naar de relay-node doorstuurt. Vervolgens gaat het van deze server naar de exitnode, die het verzoek naar het internet stuurt. De servers waar het Tor-netwerk uit bestaat zijn openbaar.

Regimes die niet willen dat hun bevolking van het Tor-netwerk gebruikmaakt kunnen de ip-adressen van al deze servers blokkeren. Om dergelijke blokkades te omzeilen zijn er "Tor-bridges". Dit zijn privé Tor-servers die als springplank dienen om toegang tot het Tor-netwerk te krijgen. Niet alleen zijn de Tor-bridges privé, ze kunnen ook hun netwerkverkeer aanpassen waardoor het lastig is om te zien dat iemand van Tor gebruikmaakt.

Afgelopen november waren er zo'n twaalfhonderd Tor-bridges, waarvan er negenhonderd het obfs4-obfuscatieprotocol ondersteunden om het netwerkverkeer aan te passen. Volgens het Tor Project kunnen deze servers uiteindelijk allemaal op blocklists belanden. Daarom deed het Tor Project een oproep voor nieuwe bridge-servers die nog nergens worden geblokkeerd.

De campagne was een groot succes, want inmiddels zijn er 2470 actieve bridge-servers. Meer dan een verdubbeling van het oorspronkelijke aantal servers en meer dan de tweehonderd nieuwe bridge-servers die het Tor Project als campagnedoel had gesteld. De servers zijn daarnaast hard nodig. Zo heeft de Russische overheid besloten het Tor-netwerk te blokkeren. Het aantal Russische gebruikers van bridge-servers is sinds de blokkade sterk gestegen.

Image

Reacties (3)
03-02-2022, 11:47 door Anoniem
Over het effect van de Russische blokkade van het Tor netwerk

https://www.security.nl/posting/733215#posting739800
03-02-2022, 12:06 door Anoniem
Er was een jaar geleden ook een actie van het Tor project om meer bridges te runnen met een T-shirt actie, na een tijdje kreeg ik een verbaasde email van het Tor project dat mijn bridge nog in de lucht was omdat de meeste mensen die een T-shirt hadden gekregen hun bridge al weer uit d lucht hadden gehaald, het runnen van een bridge of ander node type (run geen exit-node vanuit je huis...) vergt niet heel veel werk maar je moet het toch in de gaten houden, een goedkope VPS huur je al voor weinig maar voor niks is het natuurlijk niet.
06-02-2022, 16:28 door Anoniem
Hoeveel daarvan zijn made in China/Rusland?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.