image

Medewerker energiebedrijf gebruikte klantgegevens voor bankhelpdeskfraude

vrijdag 4 februari 2022, 13:52 door Redactie, 7 reacties

Een 19-jarige man uit Rhenen die voor een energiebedrijf werkte heeft klantgegevens gebruikt voor het plegen van bankhelpdeskfraude. Samen met anderen deed hij zich voor als bankmedewerker en wist zo bankcodes en pinpassen van oudere mensen te ontfutselen of toegang tot hun bankrekening te krijgen.

Vervolgens werd er geld van de rekeningen van slachtoffers opgenomen. Deze opbrengst werd vervolgens witgewassen. De man kwam via zijn werk voor een energiebedrijf aan persoonsgegevens van klanten en misbruikte die voor de fraude, aldus de rechtbank Gelderland. Met zijn criminele activiteiten verdiende hij bijna twaalfduizend euro. De rechter veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Ook moet hij het buitgemaakte geld afstaan.

Reacties (7)
04-02-2022, 15:04 door Anoniem
Zeer ernstig dit,maar we noemen dat corruptie !

NLNU2022
04-02-2022, 17:09 door Anoniem
In het wetboek van strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen het omkopen van ambtenaren (ambtelijke corruptie) en het omkopen van anderen (niet-ambtelijke corruptie)

Kunt u nader verklaren waarom dit iets met corruptie te maken heeft?
04-02-2022, 17:59 door Anoniem
We maken het boefjes van zo'n inside job ook wel erg makkelijk. Bedrijven verzamelen massas aan data die ze voor de bedrijfsvoering helemaal niet nodig hebben maar wel misbruikt kunnen worden door medewerkers.

Boefjes zijn altijd op zoek naar kewetsbaren, over het algemeen ouderen. Waarom moet een energiebedrijf weten wat mijn geboortedatum is? Ze leveren energie, ik betaal en klaar.
05-02-2022, 22:56 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moet een energiebedrijf weten wat mijn geboortedatum is? Ze leveren energie, ik betaal en klaar.
Geen idee! Mijn energiebedrijf levert mij gewoon energie en die hoeft mijn geboortedatum niet te weten, dus stap over naar mijn energiebedrijf.
06-02-2022, 08:26 door Anoniem
Door Anoniem: Zeer ernstig dit,maar we noemen dat corruptie !
Nee, dat noemen we fraude of oplichting.

Corruptie betekent dat iemand een machtspositie misbruikt om zichzelf of anderen gunsten te verlenen. Denk aan een wethouder die regelt dat bouwopdrachten van de gemeente naar een bevriende aannemer gaan, of dat iemand zich laat omkopen.
06-02-2022, 11:07 door karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom moet een energiebedrijf weten wat mijn geboortedatum is? Ze leveren energie, ik betaal en klaar.
Geen idee! Mijn energiebedrijf levert mij gewoon energie en die hoeft mijn geboortedatum niet te weten, dus stap over naar mijn energiebedrijf.
Het energiebedrijf moet een manier hebben of jij wel de eigenaar van het object met de levering van energie bent.
Er vindt behoorlijk wat oplichting plaats door zich voor te doen als een ander
08-02-2022, 11:06 door Anoniem
Hier zou de Aivd eens onderzoek moeten doen na veiligheid van helpdesk medewerkers bij kabel bedrijven etc.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.