image

Minister: meerdere opties om cybercrimineel schadevergoeding te laten betalen

maandag 14 februari 2022, 13:18 door Redactie, 3 reacties

Justitie heeft meerdere opties om mensen die voor internetfraude, phishing of andere vormen van cybercrime zijn veroordeeld slachtoffers een schadevergoeding te laten betalen, zo stelt minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van de SGP en VVD aan waarin de regering werd gevraagd om te onderzoeken hoe bij veroordeelde cybercriminelen een schadevergoeding kan worden afgedwongen.

Volgens SGP-Kamerleden Bisschop en Van der Staaij en VVD-Kamerlid Ellian worden steeds meer mensen slachtoffer van phishing of andere vormen van internetfraude. Daarbij is het belangrijk dat slachtoffers hun geld terugkrijgen zodat zij niet verder in financiële nood komen. De daders zouden volgens de Kamerleden het terugbetalen van hun slachtoffers proberen te omzeilen door vervangende hechtenis uit te zitten of onder de radar te blijven.

Daarom wilden Bisschop, Van der Staaij en Ellian via hun motie dat de regering voor maart van dit jaar onderzoekt of het mogelijk is om het betalen van een schadevergoeding af te dwingen, ook als de veroordeelde gevangen zit. "Het CJIB heeft diverse mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de dader een opgelegde schadevergoedingsmaatregel betaalt. Zo ook als het gaat om internetfraude", reageert Weerwind.

De minister merkt op dat bij personen die worden vastgezet wanneer ze de opgelegde schadevergoeding niet betalen, de verplichting tot betaling van de schadevergoeding niet vervalt. Ook niet na het uitzitten van de gevangenisstraf. Dit in tegenstelling tot de vervangende hechtenis bij een geldboete, die deze wel vervangt. Indien de veroordeelde weinig vermogen of een beperkt inkomen heeft, bijvoorbeeld wanneer hij vastzit, kan het lange tijd duren voordat het slachtoffer zijn schade vergoed krijgt.

Om te voorkomen dat slachtoffers die een schadevergoeding van een dader te goed hebben hierdoor lang op hun geld moeten wachten is de voorschotregeling ingericht. Hierdoor ontvangt het slachtoffer het geld van de overheid, die vervolgens dit bedrag op de dader verhaalt. Slachtoffers van internetfraude of andere vormen van cybercrime kunnen een voorschot van maximaal vijfduizend euro ontvangen.

"Ruim 90 procent van de slachtoffers die in aanmerking komt voor een voorschot, krijgt hiermee de volledige schade vergoed. Het CJIB zet de inning van de volledige schadevergoedingsmaatregel ook na bevoorschotting onverminderd door, zodat de dader uiteindelijk toch betaalt voor de toegebrachte schade", laat Weerwind weten, die geen verdere maatregelen aankondigt om ervoor te zorgen dat daders worden gedwongen slachtoffers van internetfraude te vergoeden.

Reacties (3)
14-02-2022, 16:06 door karma4 - Bijgewerkt: 14-02-2022, 16:07
een van de opties is: de AP de schade te laten voorschieten veroorzaakt door cybercrime.
Als je de opsporing en preventie onnodig moeilijk maakt moet er ook wat tegenover staan.

Het CJIB is een overheidsinstantie van de handhaving en heeft de AP als toezichthouder tegen, denk aan de toeslagenaffaire.
15-02-2022, 08:42 door Anoniem
Door karma4: een van de opties is: de AP de schade te laten voorschieten veroorzaakt door cybercrime.
Als je de opsporing en preventie onnodig moeilijk maakt moet er ook wat tegenover staan.

Het CJIB is een overheidsinstantie van de handhaving en heeft de AP als toezichthouder tegen, denk aan de toeslagenaffaire.

Wat bedoelt u met "denk aan de toeslagenaffaire"?
15-02-2022, 08:49 door Anoniem
Door karma4: een van de opties is: de AP de schade te laten voorschieten veroorzaakt door cybercrime.
Als je de opsporing en preventie onnodig moeilijk maakt moet er ook wat tegenover staan.

Het CJIB is een overheidsinstantie van de handhaving en heeft de AP als toezichthouder tegen, denk aan de toeslagenaffaire.
???
Toeslagenaffaire is geen cybercrime, maar zeer laakbaar gedrag van een overheidsinstelling
Het AP gaat over de gegevensbescherming en heef niets met cybercrime te maken, behalve dat hun streven is, om zo min mogelijk persoonlijke gegevens rond te laten slingeren.
Cybercriminelen worden door justitie aangepakt en de schade wordt door het CJIB (justitie dus) op hen verhaald.

Waar jij die kromme redenatie vandaan haalt weet ik niet. Ik heb wel al eerder gemerkt dat jij problemen hebt met het beschermen van de privacy, omdat criminelen zich daarop zouden beroepen. Maar al zo lang ik me kan herinneren wordt iemand die iets misdaan heeft in de pers aangeduid met initialen. En dat is goed, want je zult maar (ongeveer) dezelfde naam hebben en in dezelfde gemeente wonen of er familie van zijn. Dan gaat men je mogelijk met die crimineel verwisselen of denken dat je als familie wel net zo fout bent, met allerlei ongewenste bijverschijnselen vandien.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.