image

Man die klantgegevens energiebedrijf voor fraude gebruikte had data 3000 mensen

maandag 14 februari 2022, 17:08 door Redactie, 5 reacties

Een 19-jarige man uit Rhenen die met klantgegevens van het energiebedrijf waar hij werkzaam was bankhelpdeskfraude pleegde bleek persoonsgegevens van meer dan drieduizend mensen op zijn laptop te hebben staan, waaronder BSN-nummers. De man had het met name op ouderen voorzien. Begin deze maand werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zo'n 12.000 euro die hij met de fraude verdiende afstaan.

Vandaag is het vonnis openbaar geworden. Daaruit blijkt dat de man persoonsgegevens waar hij vanuit zijn werk over beschikte doorverkocht aan anderen. "Verdachte heeft verklaard dat hij in juni 100 tot 120 leads heeft gestuurd. Daar heeft hij ook mee bijverdiend. Hij beschikte over de leads vanuit zijn werk in Zeist. Verdachte werkte daar bij een callcenter", zo staat in het vonnis vermeld.

Op de laptop van de man trof de politie 104 Excel-bestanden aan met daarin persoonsgegevens, waaronder naam, adres, BSN-nummer, telefoonnummer en IBAN-nummer, van meer dan drieduizend personen. Deze gegevens werden voor de bankhelpdeskfraude gebruikt. Verder bleek dat de verdachte over lijsten beschikte waarbij de personen waren gesorteerd op leeftijd.

Op de telefoon van de man werd een WhatsApp-gesprek gevonden waarin hij 85 afbeeldingen had doorgestuurd met daarop persoonsgegevens, waaronder naam, voornaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres, bankgegevens en energiegegevens. De verdachte stelde dat hij niet wist dat de "leads", zoals de persoonsgegevens werden genoemd, voor criminele doeleinden zouden worden gebruikt.

Volgens de rechter wist de verdachte wel degelijk dat deze leads daarvoor zouden worden gebruikt, want hij maakte namelijk zelf onderdeel uit van de groep personen die de oplichtingen met behulp van deze en dergelijke gegevens pleegde. De rechter oordeelde dat gelet op de ernst van de feiten en de rol van de verdachte hierin een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf een passende sanctie is.

Reacties (5)
14-02-2022, 23:16 door Anoniem
Eigenlijk heeft Budget Energie hier een steekje laten vallen. Waarom heeft een knakker die voor zijn werk maar toegang nodig heeft voor data van ruwweg 150 personen vrij toegang tot data van +3000 personen?
14-02-2022, 23:22 door h3artbl33d - Bijgewerkt: 14-02-2022, 23:23
Wat doet een "energiebedrijf" met BSN nummers? Zowel de netbeheerder als energieleverancier hebben daar niets mee te maken.

Het adres, de naam contracthouder en rekeningnummer voor de automatische incasso zijn voldoende. Een geboortedatum is óók niet nodig.
15-02-2022, 10:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-02-2022, 10:21
Door h3artbl33d: Wat doet een "energiebedrijf" met BSN nummers? Zowel de netbeheerder als energieleverancier hebben daar niets mee te maken.

Het adres, de naam contracthouder en rekeningnummer voor de automatische incasso zijn voldoende. Een geboortedatum is óók niet nodig.

Inderdaad. Wat moet een energiebedrijf met BSN nummers van klanten? Iedereen rommelt maar wat aan met die BSN en dat is sinds de invoering een van de grote zorgen geweest. De overheid had strakke wetgeving moeten creëren EN handhaven op overtredingen. Nu zwerft dit nummer van iedereen ondertussen wel rond in allerhande databases waar het niet hoort, met alle gevolgen van dien omdat het sluipenderwijs als identificatie-nummer in gebruik is genomen.

Er was bij de invoeren van het Sofinummer (nu BSN) plechtig beloofd dat het nooit als persoonsnummer gebruikt zou gaan worden maar alleen om de processen van de belastingdienst te vergemakkelijken. Niemand hoor je daar meer over.
16-02-2022, 14:05 door Anoniem
Krijgen de 'meer dan drieduizend personen' waavan hun BSN is gestolen een nieuw BSN?
Nee dus! Hun gegevens blijven rondzwerven en bij elke identiteitsfraude zijn zij persoonlijk verantwoordelijk. Maar ze kunnen naturrlijk wel proberen te bewijzen dat hun BSN is gestolen geweest en dat zij slachtoffer zijn. Omgekeerde bewijslast. Succes!
16-02-2022, 14:17 door Anoniem
Krijgt dit bedrijf dat ongeoorloofd persoonsgegevens 'opeist' en zo slordig met die persoonsgegevens omgaat een vette boete?
Worden de verantwoordelijken van het bedrijf vervolgd en of ontslagen?
Zijn de ongeoorloofd opgevraagde BSN's verwijderd?
Lijkt me minstens zo belangrijk als dat die jongen gepakt is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.