image

Apple moet ACM opnieuw 5 miljoen euro betalen wegens onredelijke voorwaarde

maandag 14 februari 2022, 16:20 door Redactie, 3 reacties

Apple moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) opnieuw vijf miljoen euro betalen omdat het aan datingapp-aanbieders een onredelijke voorwaarde stelt, zo heeft de Nederlandse toezichthouder vandaag geoordeeld. Eind januari moest Apple ook al vijf miljoen euro betalen. De dwangsom voor het techbedrijf is nu opgelopen tot twintig miljoen euro.

De ACM eiste vorig jaar augustus dat Apple de voorwaarden zou aanpassen, zodat aanbieders van dating-apps naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. De toezichthouder had Apple een last onder dwangsom opgelegd om de aanpassingen per 15 januari door te voeren. Apple liet op 15 januari aan de ACM weten dat ze het beleid voor datingapps in de App Store heeft gewijzigd.

Uit onderzoek van de Nederlandse toezichthouder bleek dat Apple nog steeds niet voldeed aan de eisen over betaalsystemen bij datingapp-aanbieders die de ACM stelt. De belangrijkste was dat Apple haar voorwaarden niet heeft aangepast waardoor de datingapp-aanbieders nog steeds geen gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Op 24 januari oordeelde de ACM dat Apple als gevolg vijf miljoen euro moest betalen.

Apple kwam daarop met nieuwe voorwaarden, waarin staat dat datingapp-aanbieders een geheel nieuwe app moeten maken als ze gebruik willen maken van een alternatief betalingssysteem. Het aanpassen van de bestaande app is geen optie. De ACM vindt dat een onredelijke voorwaarde die in strijd is met de eisen die het heeft gesteld. "Het zal appaanbieders veel tijd en inspanning kosten om consumenten hierover goed voor te lichten. Consumenten moeten onder andere hun oude app verwijderen en een nieuwe app installeren", aldus de toezichthouder.

Die is van mening dat Apple op dit moment nog steeds niet aan de gestelde eisen voldoet. Apple moet daarom opnieuw vijf miljoen euro betalen. De dwangsom is nu opgelopen tot twintig miljoen euro. Daarnaast heeft de ACM ook bedenkingen bij een aantal andere onderdelen van de aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan de datingapp-aanbieders.

Reacties (3)
14-02-2022, 21:48 door Anoniem
Toen de eerste Iphone kwam wou Apple zelfs de SIM kaart afschaffen en integreren in dat apparaat. Zodat je dus zelfs niet meer vrij je nummer en provider zou kunnen kiezen zonder dat ze zelf de winsten konden afromen. Alles uit de markt drukken met alle mogelijke machtsmiddelen en contractvoorwaarden heeft altijd al op hun menukaart gestaan. Op nummer 1. Het is jammer dat het met boetes moet gaan, maar het werd wel een keertje tijd om die olifant uit de porceleinkast te krijgen. Nog 2 billjard te gaan, en dan mogen we zelf weer van alles.
15-02-2022, 09:37 door _R0N_
Blijkbaar wordt dit als een soort belasting gezien en zijn de winsten dus groter dan de kosten.
De boete is niet hoog genoeg.
15-02-2022, 15:29 door Anoniem
Boete is te laag, dit geeft geen enkel signaal
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.