image

Kabinet komt met strengere regels voor bouw hyperscale datacenters

woensdag 16 februari 2022, 15:24 door Redactie, 8 reacties

Het kabinet komt met strengere regels voor de bouw van hyperscale datacenters. Ook de toelatingscriteria voor de vergunningverlening worden strenger. In aanloop naar het opstellen van strengere regels neemt het kabinet vandaag een voorbereidingsbesluit voor de duur van negen maanden. Daarmee moet worden voorkomen dat voordat de criteria wettelijk zijn vastgelegd, nieuwe hyperscale datacenters zich op ongewenste plekken in Nederland vestigen.

Vorig jaar ontstond er grote ophef nadat de gemeenteraad van Zeewolde instemde met de komst van een datacentrum van Meta, het moederbedrijf van Facebook. "Hyperscale datacenters nemen veel ruimte in beslag en verbruiken onevenredig veel beschikbare duurzame energie. Daarom wil het kabinet voorkomen dat door heel Nederland hyperscale datacenters worden gebouwd", stelt minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Het gaat om datacenters van tien hectare of meer en een elektriciteitsaansluiting van zeventig megawatt of meer. Daarnaast gaat het om hyperscales die worden gebruikt voor de eigen dienstverlening van het bedrijf. De minister laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij met betrokkenen gaat onderzoeken op welke manier hyperscale datacenters alleen nog kunnen worden toegestaan in de buurt van aanlandpunten van windenergie aan de kust, als daar ruimte voor is.

Het voorbereidingsbesluit gaat niet gelden voor de gemeenten Het Hogeland en Hollands Kroon vanwege de eerder bepaalde locaties Eemshaven en Middenmeer. Daarnaast heeft het besluit geen betrekking op de komst van een hyperscale datacenter in Zeewolde.

Reacties (8)
16-02-2022, 15:27 door Anoniem
Ik zou zeggen verwelkom ze, en zorg voor een wettelijke tapplicht vergelijkbaar met de Amerikaanse FISA.
Pak het goed aan en NL stoot de VS, cohert, van de troon als #1 Lijst van landen naar bnp
16-02-2022, 15:32 door Anoniem
*cohert moest zijn covert*
16-02-2022, 17:27 door Anoniem
Ja al dat gedoe over klimaat, schaf deze zooi af en je behoud je boeren-bedrijven.
Ja maar : iedereen heeft een telefoon enzo.
Nou ik niet, wel iedereen eet en drinkt, zo.
Export boven import.
16-02-2022, 18:57 door Anoniem
Dan bouwen ze toch gewoon 50 ''kleintjes''.
17-02-2022, 00:06 door [Account Verwijderd]
Mijn idee: Zoethoudertje (give and take) voor de burger met gewillige goedkeuring van Teflon Rutte als smakeloze poging te compenseren dat Nederland een belastingparadijs is (onuitgesproken VVD stokpaardje) en zal blijven 'whatever the votes may be.'
17-02-2022, 17:05 door Anoniem
Daarnaast heeft het besluit geen betrekking op de komst van een hyperscale datacenter in Zeewolde.
Waarom niet?
18-02-2022, 14:04 door Anoniem
Typisch weer VVD gedrag, veel te laat reageren op problemen in het land, net als bij de woning markt is dit item gewoon weer op zijn beloop gelaten. Belachelijk dat een kleine ondernemen niet meer op het stroom net aangesloten kan worden terwijl deze energie slurpers op lokaal niveau goed gekeurd kunnen worden. Totaal gebrek aan visie en leiderschap... ach ja dat is Rutte
21-02-2022, 10:21 door Anoniem
Meer datacenters = meer elektriciteit opwekken = meer co2 vervuiling = weer een stapje dichter bij het einde.
Welke datacenters hebben we echt nodig en welke staan er voor louter onzin?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.