image

OM eist drie jaar cel voor het stelen van 100.000 euro via phishing

woensdag 16 februari 2022, 15:45 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 19-jarige man uit Den Haag die wordt verdacht van het stelen van 100.000 euro door middel van phishing en bankhelpdeskfraude een gevangenisstraf van drie jaar geëist. De verdachte zou zijn slachtoffers op Marktplaats hebben benaderd. Hij deed zich voor als potentiële koper en vroeg de verkopende partij of die aan een "verificatieverzoek" wilde meewerken.

De vervolgens doorgestuurde link wees naar een phishingsite. Met gegevens die slachtoffers op de phishingsite invulden werden volgens het OM grote sommen geld gestolen. Voor elf zaken, die vorig jaar tussen juli en oktober plaatsvonden en waarbij 100.000 euro werd buitgemaakt, moest de man zich vandaag voor de rechter verantwoorden.

Nadat slachtoffers hun gegevens hadden ingevuld werden ze gebeld door een handlanger van de verdachte die zich voordeed als bankmedewerkster. Zij vertelde slachtoffers dat er fraude werd gepleegd met hun bankrekening, maar dat ze hun geld veilig konden stellen door het snel over te maken naar een opgegeven rekeningnummer. "Onder druk van de tijd en omdat ze zagen dat er inderdaad geld verdween van hun rekening, deden sommige slachtoffers dat. Waarna ze het geld nooit meer terugzagen", zo stelt het OM.

Bij zijn aanhouding had de man drie telefoons bij zich die hij probeerde weg te gooien. De zogenaamde bankmedewerkster gebruikte in een aantal gevallen deze telefoons om slachtoffers te bellen. Verder werden er screenshots met inloggegevens van slachtoffers op de telefoons aangetroffen. Daarnaast werd de verdachte aan zijn kleding herkend op camerabeelden van een pinautomaat waar hij geld opnam vanaf de rekening van een van de slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie noemt het extra schrijnend dat de verdachte de oplichting heeft gepleegd terwijl hij tijdelijk op vrije voeten was. Hij was namelijk al eerder aangehouden in een ander groot fraude-onderzoek. Maar omdat hij toen nog minderjarig was, had de rechter hem uit voorlopige hechtenis geschorst. Voor deze eerdere fraudezaak moet de verdachte zich nog verantwoorden.

Reacties (5)
16-02-2022, 16:02 door Anoniem
waarom geen 6 jaar de bak in ???.....etterbak ga werken v je geld zou ik zegen maar ja dit is weer op zn Hollands hier mag alles .
16-02-2022, 16:34 door _R0N_
Door Anoniem: waarom geen 6 jaar de bak in ???.....etterbak ga werken v je geld zou ik zegen maar ja dit is weer op zn Hollands hier mag alles .

Nederland heeft een van de zwaarste straffen in Europa.
Waarschijnlijk had hij er in een ander EU land veel makkelijker vanaf gekomen.
17-02-2022, 19:59 door Anoniem
Door Anoniem: waarom geen 6 jaar de bak in ???.....etterbak ga werken v je geld zou ik zegen maar ja dit is weer op zn Hollands hier mag alles .
Hij gaat drie jaar de bak in. Dat is niet het ontbreken van een straf, dat is een straf. Hoe weet je dat precies te verdraaien tot dat hier alles zou mogen?

Ik heb nog iets om tot je door te laten dringen, als je denkraam het aankan.

Weet je wat bij mensen die vervolgd worden het hardste aankomt? Dat is niet de hoogte van de straf. Het hoeft niet eens tot een straf te komen om vervolging al keihard aan te laten komen. Wat namelijk vaak gebeurt is dat buren, familie, vrienden, kennissen met iemand die ze als misdadiger zijn gaan zien helemaal niets meer te maken willen hebben. Hun sociale netwerk stort in, ze zijn opeens alleen, en dát komt keihard aan.

Dat is niet de formele straf, maar dat is dus voor veel mensen die iets op hun kerfstok hebben feitelijk wel de grootste straf. Als het grootste effect op de dader niet in de formele straf zit, hoe belangrijk is de hoogte van die formele straf dan eigenlijk?
18-02-2022, 01:03 door Anoniem
Nederland heeft een van de zwaarste straffen in Europa.
Waarschijnlijk had hij er in een ander EU land veel makkelijker vanaf gekomen.

Dat is dus absoluut niet waar, het is een broodjeaapverhaal. Maar zoals dat gaat met broodjeaapverhalen: als het maar vaak wordt doorverteld gaan de mensen de onzin nog geloven ook.
11-04-2022, 11:20 door Anoniem
Er is geen land ter wereld die lagere straffen uitdeelt dan Nederland, dus dat is gelul. Hoewel op papier en hoge straf op dit misdrijf staat, is de daadwerkelijk opgelegde straf altijd een lachertje. Voor wat betreft je andere ideeën over de 'sociale straf' in jouw perfecte 'ouderen maakt weleens een foutje'-wereld: deze idioot werd al vervolgd voor soortgelijke misdrijven, maar mocht onder voorwaarden de rechtzaak in vrijheid afwachten. Niemand wist van deze vervolging dankzij onze 'zal wel een slechte jeugd hebben gehad'-mentaliteit. Hij ging dus gewoon lekker verder. Waarschijnlijk heeft hij nog lekker opgeschept bij z'n vriendjes over z'n misdrijven. Mensen met jouw ideeën over straffen zijn de oorzaak van dit soort idioten. In het slechtste geval krijgt hij 3 jaar. In de praktijk wordt een groot deel voorwaardelijk en krijgt hij tijdens de tijd dat hij wel moet zien opleidingen en vrijheid waar eerlijke jongeren, zonder rijke ouders, alleen maar van kunnen dromen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.