image

Kabinet wil bezoekadres onderneming in Handelsregister kunnen afschermen

maandag 21 februari 2022, 16:12 door Redactie, 5 reacties

Het kabinet wil dat het mogelijk wordt om het bezoekadres van een onderneming in bijzondere situaties in het Handelsregister af te schermen. Een regeling die dit wettelijk mogelijk maakt is nu via Internetconsultatie.nl openbaar gemaakt zodat iedereen hierop kan reageren.

Directe aanleiding voor het voorstel is de toename van het aantal incidenten van bedreiging en agressie tegen bepaalde beroepsgroepen, zoals journalisten en politici, sinds het begin van de coronapandemie. Sinds 1 januari van dit jaar schermt de KvK standaard alle adressen af die zijn geregistreerd als het woonadres van een natuurlijke persoon. Dit heeft echt geen effect op adressen die zijn ingeschreven als het bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon, ook niet als dat adres gelijk is aan het woonadres van de ondernemer.

De KvK schermt in de praktijk wel bezoekadressen af wanneer er sprake is van een concrete dreiging. Dat deed de KvK echter op basis van de beginselen van behoorlijk bestuur en zonder dat daarvoor een expliciete wettelijke grondslag bestond. Met een wijziging van het Handelsregisterbesluit wil het kabinet het afschermen van bezoekadressen wettelijk mogelijk maken.

Ondernemer

Eerder stelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat adressen van zzp’ers standaard niet openbaar via het Handelsregister moeten zijn, ook niet als het om vestigingsadressen gaat. Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn het echter ondernemers die de meest effectieve maatregelen kunnen nemen om hun privacy te beschermen, namelijk door al bij het starten van een onderneming na te denken over een passende bedrijfsnaam en bezoekadres.

"Wie zijn eigen persoonsgegevens in zijn bedrijfsnaam opneemt, is meer blootgesteld aan privacyrisico’s dan wie een niet tot de persoon herleidbare bedrijfsnaam registreert. Wie zijn woonadres ook als bezoekadres van de onderneming inschrijft, geeft dit woonadres aan de openbaarheid prijs. In dit digitale tijdperk is die informatie vrijwel onmogelijk nog helemaal weg te poetsen", aldus het ministerie.

Toch wordt nog altijd bijna negentig procent van alle nieuwe ondernemingen ingeschreven op het woonadres van de ondernemer. "Hieruit is af te leiden dat een ruime meerderheid van ondernemers daarin voor zichzelf geen veiligheidsrisico's ziet. Deze risico’s kunnen echter in de loop van de tijd veranderen en nieuwe doelgroepen treffen", zo laat het ministerie verder weten.

Eind vorig jaar was er sprake van zo'n 12.000 afgeschermde woonadressen en bijna 450 afgeschermde bezoekadressen. Het ministerie houdt rekening met een mogelijke toename van het aantal afschermingsverzoeken, waarbij wordt uitgegaan van een aantal van 15.000 af te schermen bezoekadressen. Het publiek kan tot 21 maart op de wijziging reageren.

Reacties (5)
21-02-2022, 17:00 door Anoniem
Wat het kabinet zegt is dat iedereen die op internet zijn echte gegevens gebruikt een verhoogt risico loopt.
Was er laatst niet een partij die het gebruik van nep gegevens op internet wilde verbieden?


Maar goed, ik ga gewoon lekker door met mijn VPN en zoveel mogelijk nepgegevens gebruiken.
21-02-2022, 22:46 door Wim ten Brink
Door Anoniem: Maar goed, ik ga gewoon lekker door met mijn VPN en zoveel mogelijk nepgegevens gebruiken.
Alleen is dat een beetje lastig als je een eigen bedrijf hebt. Als je de aandacht trekt van justitie dan is ook je VPN niet veilig genoeg meer en ze kunnen vrij eenvoudig alle nep-gegevens in kaart brengen die jij gebruikt. De meesten ontspringen alleen maar de dans omdat ze nog niet interessant zijn om verder te vervolgen. Maar ook als je alleen maar nep-gegevens gebruikt kan men veel naar jouw werkelijke persoon herleiden. Maar daar zijn vaak kosten aan verbonden die men daarna moet kunnen rechtvaardigen. Om b.v. € 20.000,- uit te geven om een boefje te vangen die iemand voor 25 euro heeft opgelicht is gewoon niet uit te leggen. Dus dan kunnen mensen vaak gewoon doorgaan totdat er een grens wordt bereikt. En dan krijg je problemen, als je crimineel bezig was.
Of wanneer je probeert de belastingen te ontduiken. :)
21-02-2022, 23:12 door Anoniem
Toch wordt nog altijd bijna negentig procent van alle nieuwe ondernemingen ingeschreven op het woonadres van de ondernemer

Wat een onzin. De meeste mensen doen dit omdat ze geen alternatief hebben. Lang niet iedere ZZP'er heeft een fysiek bedrijfsadres en is daarmee gedwongen zijn huisadres op te geven.

Tijd dat we deze middeleeuwse praktijken achter ons laten. Veel te gevoelig voor misbruik.
22-02-2022, 08:47 door Anoniem
Waarom nu weer "in bijzondere situaties".
Gewoon aan de bedrijfseigenaar zelf overlaten, hij kan/mag kiezen.
22-02-2022, 11:16 door Anoniem
Gsm nummer mogen ze van mij ook afschermen.
Ben sinds een paar maanden ingeschreven maar word elke dag lastig
Gevallen door oplichters, dreigende verkopers noem het maar op
Word hoog tijd dat de kvk hier iets aan doet!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.