image

Valt reclame vanuit het besturingssysteem op een tv niet gewoon onder het spamverbod?

woensdag 23 februari 2022, 11:04 door Arnoud Engelfriet, 36 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Sinds de laatste update van mijn Android tv krijg ik op het startscherm reclame te zien die ik niet uit kan zetten. Een andere launcher werkt maar gedeeltelijk, regelmatig kom ik toch in het startscherm waar de reclame getoond wordt. Een 'alternatief' is de update terugdraaien en automatische updates uitzetten maar dit betekent op termijn een beveiligingsrisico. Kortom, de enige manier om de reclame te vermijden is de tv niet aanzetten. Ik vraag me af of reclame vanuit het besturingssysteem op een tv, onder de wetgeving voor ongewenste reclame (spam) is te scharen?

Antwoord: Dit probleem herken ik. Ook mijn superdure Android-gebaseerde televisie (Samsung) vertoont advertenties in het startscherm, zonder dat ik daar ooit om gevraagd heb. Juridisch gezegd is het te gek voor woorden dat je best veel geld betaalt voor iets dat belooft een kwaliteitsapparaat te zijn, en vervolgens ineens advertenties aantreft waar de vorige keer je Settings-menu zat. (Want ja dat zit me minstens zo hard dwars, dat het dus maskereert als een knopje in je menubalk dat er soms wel, soms niet is.)

Technisch is er van alles aan te doen, de populairste optie is het IP-adres van de reclameservers blokkeren in je router. Maar dat is wel een tikkeltje gedoe, dat toch niet nodig zou moeten zijn.

De eerste voor de hand liggende optie is dat je het gooit op nonconformiteit: die televisie werkt niet zoals verwacht, want voor deze prijs en kwaliteitsbelofte hoef ik geen advertenties In. De. Menu. Balk. te verwachten. In ieder geval is me dat niet verteld, dit staat zeker weten niet in de productinformatie bij Coolblue en andere elektronicaleveranciers. En als ze zoiets opmerkelijks er niet bij vertellen, dan hoef ik dat niet te verwachten.

Het lastige is alleen: als je het gooit op nonconformiteit, dan is de remedie in principe dat de winkel het moet herstellen en anders de televisie terug moet nemen en jou je geld terug moet geven. En dat laatste is natuurlijk niet wat ik wil. Ik wil die advertenties eruit, en ik wil de televisie houden. Maar of het een vorm van ‘herstel’ is die haalbaar is voor een Coolblue, dat betwijfel ik. Ja, natuurlijk kan Samsung alles maar dat ligt een stap verder.

Samsung zelf aanspreken maakt een stuk minder kans, want zij zijn geen partij in de koop van die televisie. Ja, tenzij ik erken dat ik een licentie met ze heb gesloten (die weggeklikte EULA) en ik daar dan een zin in mijn voordeel in vind, zodat ik ze wegens contractbreuk kan pakken met hun eigen tekst. Nee, leek me ook al geen goed verhaal.

De AVG dan wellicht? Want reken maar dat die advertenties mij tracken. Er zit zelfs een tracking API in die dingen. Dan zou Samsung dus in strijd met de AVG een interesseprofiel van me opbouwen. En nee, dat dat in de privacyverklaring staat is niet genoeg, dat moet duidelijk en in eenvoudige taal gemeld zijn toen de televisie hiermee begon. Nu heb ik een dochter van vier die op ie-aag-ree kan klikken, maar deze televisie heeft echt geen cookiebalk of trackingpop-up getoond (dan had ik wel gehoord dat Doc McStuffins het niet deed).

Of de spamwetgeving? Het is immers ongevraagde commerciële communicatie zoals bedoeld in artikel 11.7 Telecommunicatiewet. Dat vereist toestemming als je het doet via belrobots, faxen of email en dergelijke communicatiemedia. Maar een advertentie in een televisie is moeilijk met een van die media gelijk te stellen. Het spamverbod geldt ook in andere media (lid 2) geldt in principe een opt-out. Die biedt Samsung ook aan, al is de route wat gedoe. Dus daar is juridisch weinig heil van te verwachten.

Het beste advies blijft volgens mij dus om die opt-out van Samsung te proberen, en/of de betreffende servers te blokkeren. Wie dat wil, kan een rechtszaak proberen maar de kosten daarvan zullen hoger zijn dan de opbrengst. Dit is helaas vaak een probleem bij consumentenrechten.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (36)
23-02-2022, 12:47 door Anoniem
Valt reclame vanuit het besturingssysteem op een tv niet gewoon onder het spamverbod?

Geef je niet tijdens installatie aan, dat je akkoord gaat met dergelijke advertenties, door een end user agreement te accepteren ? Zoja, dat is het geen ''ongewenste reclame / spam'' meer, juridisch gezien.
23-02-2022, 13:03 door Anoniem
Welke merken behalve Samsung hebben dit probleem nog meer dan ?
Ik vind het al hinderlijk dat er een "netflix amazon de hele reutemeteut" logos altijd in mijn beeld komen, dat is ook reclame.
Als ik dat niet gebruiken wil, wil ik dat ook niet zien.

Geld terug eisen minimaal doen.
Coolblue klopt zoiezo niets van met die type-nummers die hun hebben bestaan nergens anders zodat je niet kan zien dat ze te duur zijn.
23-02-2022, 13:06 door Anoniem
Of de televisie niet aan het internet hangen. Zoals hier bij mij. Geen netwerk. punt.

En mocht dat toch nodig zijn, dan zou ik de televisie terugbrengen en m'n geld terug willen als dit zou gebeuren.
23-02-2022, 13:08 door Anoniem
Ligt hier niet een taak voor de Consumentenbond?
23-02-2022, 13:14 door Anoniem
ja het zou verboden moeten zijn die reclame boeren verzieken
het hele internet .maar ok de regering doe er niets aan kijk maar naar het gokken.....ook weer hoop mensen in de armoede
volgens mij zit daar de vvd van rutte achter zaken vullen
graaiers ..ik wacht nu nog op het volk of zij nou eens in actie
komen maar dan op zijn Russische manier de bezems er door.
23-02-2022, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: Ligt hier niet een taak voor de Consumentenbond?
De Consumentenbond zit niet in een regering. Die laatste moet daar voor zorgen.
23-02-2022, 14:08 door Anoniem
Je vergeet de wet van de kleine getallen.

Als er maar een paar klanten zijn die de duidelijke wanprestatie (geleverd product doet dingen die je niet mocht verwachten en nog zo irritant mogelijk ook) nìet pikken en dat ding terug brengen. Of zelfs zeggen kom hem maar halen, ik blijf niet sleuren met dozen. Dan liefst vrij luid in de winkel "dit hoef ik niet te pikken" zeggen en "ik laat mij niet belazeren". Tussendoor nog erg langdraderig zijn in het betoog. Je kunt ook rustig zeggen dat je ook nog advocaat of rechter bent, want dat mag zo een winkel niet eens controleren.

Daar heb je er echt maar een paar voor nodig. Want televisiewinkels (on- en offline) werken op kleine marges.Daarnaast kan zo een TV niet opnieuw verkocht want de doos is geopend. Dus gaat naar een opkoper of naar de kringloop. Waardoor iemand anders lekker goedkoop 8k 3D TV kan kijken en dan maar met reclames. Als het geld niet direct op tafel komt, maar vervanging wordt voorgesteld, vast even de facturatie gegevenms vragen. Want het gedwongen kijken naar reclames op iets waarvan je meent dat het je eigendom is, is ook het verlenen van een dienst. Waar je dus gewoon geld voor kunt vragen. Zeker als je gelijk je tarieven en algemene voorwaarden bekend hebt gemaakt.

Er zijn zoveel zaken die de natuur vanzelf oplost. Ook in dit geval. Mits we niet te lui zijn, tenzij om enkel schijnbaar onoplosbare cases op te sommen. Of dat we denken dat het onbeleefd is om ermee terug te gaan. Tegen leugenaars mag te terugliegen. En tegen klieren mag je terugklieren. Daar zit zo een coolblue met zo een toch maar niet naar de beursgang lekker op te wachten zekers?
23-02-2022, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ligt hier niet een taak voor de Consumentenbond?

Nee de autoriteit persoonsgegevens. Consumentenbond moet lekker zich met testen van onzinnige dingen bezig houden. Zoals het testen van Virusscanners en bepaalde het beste uit de test laten komen die ieder andere test onderaan zet. Consumentenbond is zo gekleurd en onkundig als het maar kan als het om privacy en IT aan komt.


De regels zijn duidelijk waarom zou een TV zich daar niet aan hoeven te houden.
23-02-2022, 14:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Valt reclame vanuit het besturingssysteem op een tv niet gewoon onder het spamverbod?

Geef je niet tijdens installatie aan, dat je akkoord gaat met dergelijke advertenties, door een end user agreement te accepteren ? Zoja, dat is het geen ''ongewenste reclame / spam'' meer, juridisch gezien.

en als je het niet accepteerd moet je de TV terug brengen naar de verkoper? of hoe zie je dat voor je . en wie leest het al die juridische termen. ik denk 75% niet omdat ze het niet eens begrijpen wat er staat.
23-02-2022, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Of de televisie niet aan het internet hangen. Zoals hier bij mij. Geen netwerk. punt.
Niet handig als je je TV alleen voor streamingdiensten gebruikt, zoals hier bij ons. Dan moet je die weer via een ander apparaat laten verlopen, dat schiet ook niet op. Laat ik de Pi Hole voorlopig nog maar niet de deur uit doen.
23-02-2022, 15:16 door Anoniem
Hoorde dat Ziggo /UPC gebruikers sindskort reklame blokken niet meer kunnen doorspoelen. Vrij irritant lijkt me dat. Ik zet reklame meestal meteen uit of ten minste het geluid uit.
Kijk maar eens een film van 1,5 uur op tv, dan krijg je er 30 minuten aan reklame blokken bij als het meezit.

Reclame op een mobile device kan soms naast irritant zijn ook nog ten kosten gaan van je mobiele data abonnement. Dat betekend dus dat ik een site bezoek, bijvoorbeeld voetbalzone.nl en dat je klinkt op een geschreven artikel, dan krijg je ongevraagd dat er toch een ongerelateerde videoclip start op de achtergrond met uiteraard eerst reklame.
Deze ongewenste videoclips gaat meteen aan zonder dat je daar om hebt gevraagd of toestemming voor hebt gegeven.
Dergelijke videoclips of reklames kosten de bezoeker ongevraagd data dus voor bezoekers zonder onbeperkte internet toegang betalen daardoor dubbel voor dergelijke ongevraagde rot reklame.

Ik vraag me of of het niet wordt dat alle websites moeten vragen of een bezoeker gebruik maakt van een beperkte of onbeperkte databundel / verbinding en dat iemand die daar nee op zegt een beperktere site moet krijgen zonder data bloedzuigers die niet moodzakelijk zijn om de content (bv text) te kunnen weer geven.

Dus dat elke website dat moet vragen, maar ook dat elke browser naast een incognito modus ook een limited datab modus heeft dat alle onnodige data tegen houdt.

Stel dat je op vakantie in Dubai een site bezoekt en daar een artikel van 60 woorden leest met 1 foto, maar dat er door een ongevraagde en ongewenste video reklame middels een soort van data(bundel)diefstal op de achtergrond 300 MB is verbruikt zonder dat je dat wist of hebt goed gekeurd.
Dan kan die data bv in Dubai je zomaar 2,50 euro per MB kosten en dan kan je dus zomaar een rekening krijgen van 750 euro omdat een of ander kut websiteje graag snealy en stiekem 1 euro reklame inkomsten verdient over de ruggen van de databundel van zijn bezoekers. Pervers. Moet echt worden tegen gehouden.
23-02-2022, 15:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Of de televisie niet aan het internet hangen. Zoals hier bij mij. Geen netwerk. punt.
Niet handig als je je TV alleen voor streamingdiensten gebruikt, zoals hier bij ons. Dan moet je die weer via een ander apparaat laten verlopen, dat schiet ook niet op. Laat ik de Pi Hole voorlopig nog maar niet de deur uit doen.

Ik heb mijn TV ook niet aan het internet hangen maar feitelijk betaal je dan te veel voor het apparaat.

Een TV is tegenwoordig eigenlijk niet meer dan een monitor maar die zijn over het algemeen weer stukken duurder dan een TV in grote formaten.
23-02-2022, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Valt reclame vanuit het besturingssysteem op een tv niet gewoon onder het spamverbod?

Geef je niet tijdens installatie aan, dat je akkoord gaat met dergelijke advertenties, door een end user agreement te accepteren ? Zoja, dat is het geen ''ongewenste reclame / spam'' meer, juridisch gezien.

Dat staat gewoon in het artikel:

En nee, dat dat in de privacyverklaring staat is niet genoeg, dat moet duidelijk en in eenvoudige taal gemeld zijn toen de televisie hiermee begon.
23-02-2022, 16:11 door Anoniem
Het probleem zit hem in android tv. Daar zijn de ads door google toegevoegd. Ook gebruikers van de Nvidia Shield ergeren zich groen en geel aan dit probleem. Een alternatieve oplossing kan zijn om een andere android launcher te gebruiken.
23-02-2022, 17:18 door beaukey - Bijgewerkt: 23-02-2022, 17:18
"Het beste advies blijft volgens mij dus om die opt-out van Samsung te proberen, en/of de betreffende servers te blokkeren. " => nope. De beste manier is om van de TV als "dom" scherm te gebruiken en een speler als nVidia Shield (of Apple TV?) in te zetten. Dan heb je de grootste slag al gewonnen.

Een handig neefje kan daar nog een RPi met PiHole tussen zetten, en je problemen zijn opgelost.

Een wat ouder en nog handiger neefje kan een apart subnet aanleggen voor de TV (en eventuele decoders) zodat er ook geen scan van je overige netwerk(en) gemaakt kan worden.

Dit is zelfs een betere oplossing dan alleen een Smart TV gebruiken, want die wordt binnen de technische levensduur van het scherm niet meer geactualiseerd.

Na het investeren van wat tijd en (slechts) een beetje geld zijn we vrijwel geen reclames (ook op PCs, tablets en smartphones) . Er is nog een restpuntje: reclames uit het zelfde domein als de webpagina (bijv. Teletekst). Daar werken we aan en is binnenkort ook opgelost.
23-02-2022, 19:02 door beaukey
"...apart subnet aanleggen voor..." -> VLAN, natuurlijk...!
23-02-2022, 20:14 door gradje71
Door Anoniem: Of de televisie niet aan het internet hangen. Zoals hier bij mij. Geen netwerk. punt.

En mocht dat toch nodig zijn, dan zou ik de televisie terugbrengen en m'n geld terug willen als dit zou gebeuren.

Dit is het juiste antwoord.
23-02-2022, 20:14 door Anoniem
Door Anoniem: Hoorde dat Ziggo /UPC gebruikers sindskort reklame blokken niet meer kunnen doorspoelen. Vrij irritant lijkt me dat. Ik zet reklame meestal meteen uit of ten minste het geluid uit.
Kijk maar eens een film van 1,5 uur op tv, dan krijg je er 30 minuten aan reklame blokken bij als het meezit.
...
.
Abonnement opzeggen (niet alleen TV, alles). Als dat massaal gebeurt, houdt dit soort flauwekul snel op.
Neem een 'plain' internetprovider, NL ziet of Canal digital en voilà....je bent van Ziggo af.

Voor wat betreft de TV's waar dit artikel over gaat, massaal TV's terugbrengen als dat juridisch kan (en dat kan maak ik op het het antwoord van Arnoud). Er is geen winkel die TV's die massaal teruggebracht worden gaat verkopen. Ergo, de vraag naar dit soort TV's valt weg en dan stoppen fabrikanten vanzelf met het aanbieden van dit soort TV's.
23-02-2022, 20:44 door Anoniem
Koop een monitor ipv een TV. PCtje eraan, klaar. Je kan tegenwoordig toch alles online kijken. (niet je add-blocker vergeten)
24-02-2022, 01:08 door spatieman
Door Anoniem: Of de televisie niet aan het internet hangen. Zoals hier bij mij. Geen netwerk. punt.

En mocht dat toch nodig zijn, dan zou ik de televisie terugbrengen en m'n geld terug willen als dit zou gebeuren.

zal lastig zijn als je mr ETH0 eruit trekt, en je besluit toch netflix te willen gebruiken op je peperdure advertentie kijkdoos.
24-02-2022, 07:29 door Anoniem

Ik heb mijn TV ook niet aan het internet hangen maar feitelijk betaal je dan te veel voor het apparaat.

Tja, dat doe je dan toch zelf.
Er zijn ook televisies zonder internet.

Maar goed, mijn huidige tv is langzaam aan het sterven.
Samsung gaat het dus niet worden.
Welke merken zijn (nog) reclameloos.
24-02-2022, 07:35 door Anoniem
Goed om te weten dat ik Samsung kan wegstrepen in mijn zoektocht naar een nieuwe tv.
24-02-2022, 09:10 door Anoniem
Ik kijk sinds 2007 geen TV meer,ik kan het iedereen aanbevelen. ;-)
24-02-2022, 09:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-02-2022, 09:24
Mijn advies voor degenen die een nieuwe TV gaan kopen:
Een non-smart tv, dus eentje zonder wifi of utp verbinding met je modem.

Ik ga geen reclame maken voor Bol.com maar daar vond ik het gemakkelijkst een pagina met tv's zonder smart:

https://www.bol.com/nl/nl/l/tv-s-zonder-smart-functionaliteiten/7291/34394/

Dus is je tv een oudje ga er nu naar op zoek. Ongetwijfeld zijn er nog wel meer leveranciers dan die dikke Bol alleen.
Nog wel... Ik heb die van mij, een Samsung UE46F 5000AW zo'n 5 jaar geleden gekocht. Toen was het aanbod nog groot. Nu niet meer. In het voorbeeld van bolle.com zijn het er momenteel - nu ik dit post - nog maar 85.

Oh... en als als je IP-TV wil koop je een IP-TV streamer, bijvoorbeeld een FORMULER (merknaam schrijf je met hoofdletters) en hangt dat middels de HDMI aansluiting aan je kijkdoos.
24-02-2022, 10:02 door Anoniem

Oh... en als als je IP-TV wil koop je een IP-TV streamer, bijvoorbeeld een FORMULER (merknaam schrijf je met hoofdletters) en hangt dat middels de HDMI aansluiting aan je kijkdoos.

Anton, enorm bedankt.
24-02-2022, 10:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Valt reclame vanuit het besturingssysteem op een tv niet gewoon onder het spamverbod?

Geef je niet tijdens installatie aan, dat je akkoord gaat met dergelijke advertenties, door een end user agreement te accepteren ? Zoja, dat is het geen ''ongewenste reclame / spam'' meer, juridisch gezien.

Als dat pas bij aanzeteten gebeurt en niet bij aanschaf (dus in de winkel en/of op de webshop) lijkt dit me moeilijk juridisch hard . Net als dat de meeste EULA's totaal geen waarde hebben als ze pas na aanschaf worden getoond. Maar zoals ergens anders al gezegd, er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, want zoiets aanvechten is als losse consument niet te doen. Dan is terugbrengen de enige optie.
24-02-2022, 10:43 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:

Oh... en als als je IP-TV wil koop je een IP-TV streamer, bijvoorbeeld een FORMULER (merknaam schrijf je met hoofdletters) en hangt dat middels de HDMI aansluiting aan je kijkdoos.

Anton, enorm bedankt.

Graag gedaan! :-)
24-02-2022, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Hoorde dat Ziggo /UPC gebruikers sindskort reklame blokken niet meer kunnen doorspoelen. Vrij irritant lijkt me dat. Ik zet reklame meestal meteen uit of ten minste het geluid uit.
Kijk maar eens een film van 1,5 uur op tv, dan krijg je er 30 minuten aan reklame blokken bij als het meezit.


Daarom kijk ik al zo'n 15 jaar geen TV meer.
24-02-2022, 11:10 door Anoniem
Door Anoniem:

Oh... en als als je IP-TV wil koop je een IP-TV streamer, bijvoorbeeld een FORMULER (merknaam schrijf je met hoofdletters) en hangt dat middels de HDMI aansluiting aan je kijkdoos.

Anton, enorm bedankt.

Kijk anders eens naar een Amazon FireTV stick. Geen gel*l met advertenties in je UI. Werkt als een smart TV, zonder al teveel poespas.
Het enige 'nadeel' is dat sommige apps "Google only' zijn, de Amazon Store maakt geen gebruik van de Google back-end.
Dus bepaalde apps zul je niet terugzien in de Amazon Store.

Voor ca. drie tientjes een prima oplossing hier voor m'n non-smart Plasma TV.

rob
24-02-2022, 15:03 door Anoniem
Ik denk dat Samsung toch een beetje zichzelf in de voet schiet.
Niet alleen ikzelf , maar ook collega's die dit al eerder gehoord hebben willen
geen Samsung meer. Kan wat jaartjes duren, maar ik verwacht dat het toch in
de verkoopcijfers gaan terug zien.
Je ziet het ook vaak, mensen die niet zo op de hoogte zijn vragen welke tv
kan ik het beste kopen. Eerste wat ik zeg, geen samsung. :)
24-02-2022, 16:54 door Anoniem
Door Anoniem: Goed om te weten dat ik Samsung kan wegstrepen in mijn zoektocht naar een nieuwe tv.
Het hangt niet zozeer van het TV merk af maar meer van het smart TV platform, Android TV in dit geval.
Vaak heeft hetzelfde merk wel TV's met verschillende platformen, en zijn de platformen beschikbaar op verschillende merken.

Als er wat met Windows is en iemand meldt dat die een Acer laptop heeft, roep je toch ook niet meteen "oh Acer kan ik wegstrepen"? Want je kunt er ook Linux op draaien en je kunt diezelfde problemen tegenkomen op een Dell laptop...
24-02-2022, 17:58 door Briolet
Door Anoniem: Hoorde dat Ziggo /UPC gebruikers sindskort reklame blokken niet meer kunnen doorspoelen. Vrij irritant lijkt me dat.

Volgens mij is dat al jaren zo bij bepaalde producten. In elk geval hoorde ik mijn zus al jaren geleden klagen eens dat ze het laatste kwartier van een film gemist had, maar dat laatste kwartier niet kon bekijken via de 'uitzending gemist' van Ziggo. Ze moest de hele film vanaf het begin kijken. Dat zal ook geweest zijn om het vooruitspoelen van reclame te voorkomen.
25-02-2022, 07:18 door botbot
Door Anoniem:
Valt reclame vanuit het besturingssysteem op een tv niet gewoon onder het spamverbod?

Geef je niet tijdens installatie aan, dat je akkoord gaat met dergelijke advertenties, door een end user agreement te accepteren ? Zoja, dat is het geen ''ongewenste reclame / spam'' meer, juridisch gezien.


In het artikel hierover:

En nee, dat dat in de privacyverklaring staat is niet genoeg, dat moet duidelijk en in eenvoudige taal gemeld zijn toen de televisie hiermee begon.
25-02-2022, 07:24 door botbot
Ik vind die setting anders niet echt een gedoe. Het zijn een paar klikjes en echt heel duidelijk omschreven met sreenshots in de link.
25-02-2022, 07:48 door Anoniem
Door Anton Bleekers: Oh... en als als je IP-TV wil koop je een IP-TV streamer, bijvoorbeeld een FORMULER (merknaam schrijf je met hoofdletters) en hangt dat middels de HDMI aansluiting aan je kijkdoos.

Kan je ook aangeven wat het voordeel is van zo'n Formuler box t.o.v. bijv. een Nvidia Shield?

IPTV kijk ik middels een app (OTT Navigator) op mijn Shield. De kunst is om een betrouwbare IPTV provider te vinden,
28-02-2022, 22:33 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anton Bleekers: Oh... en als als je IP-TV wil koop je een IP-TV streamer, bijvoorbeeld een FORMULER (merknaam schrijf je met hoofdletters) en hangt dat middels de HDMI aansluiting aan je kijkdoos.

Kan je ook aangeven wat het voordeel is van zo'n Formuler box t.o.v. bijv. een Nvidia Shield?

IPTV kijk ik middels een app (OTT Navigator) op mijn Shield. De kunst is om een betrouwbare IPTV provider te vinden,

Geen flauw idee. Ik zat alleen maar kort te bedenken wat de mogelijkheid is om op TV's zonder internet aansluiting toch bijvoorbeeld Netflix te kunnen kijken. Dat kan dus blijkbaar met zo'n externe IP-TV streamer. Verder heb ik niet gezocht want mij boeit Netflix e.d. nog voor geen rooie cent.
Ik ben meer boekenwurm, dan tv koekeledoris :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.