image

Webontwikkelaars willen dat Apple meer browser-engines op iOS toestaat

woensdag 2 maart 2022, 15:56 door Redactie, 9 reacties

Apple moet meer browser-engines op iOS toestaan dan alleen het eigen WebKit, zo vindt een groep van webontwikkelaars die zich Open Web Advocacy (OWA) noemt. Alle browsers op iOS maken op dit moment gebruik van WebKit, de door Apple ontwikkelde browser-engine.

Volgens Apple zou het toestaan van third-party browsers de veiligheid van iOS in gevaar brengen, omdat nieuwe browsers het aanvalsoppervlak van het besturingssysteem vergroten. Iets waar de ontwikkelaars van OWA zich niet in kunnen vinden. Om andere browsers te verbieden zou Apple volgens OWA moeten bewijzen dat iOS Safari veel veiliger is dan andere browsers en dat het gevaar voor gebruikers van het toestaan van concurrerende browsers veel groter is dan het gebrek aan concurrentie.

De ontwikkelaars van OWA stellen dat Safari niet significant veiliger is dan andere browsers. Zo worden Safari-gebruikers langer blootgesteld aan kwetsbaarheden omdat Apple beveiligingsupdates later uitrolt dan andere browserontwikkelaars. Safari is daarnaast niet immuun voor kwetsbaarheden. Zo kregen iOS-gebruikers vorig jaar met een recordaantal zerodaylekken te maken, waarvan een groot deel in WebKit.

Verder claimt OWA dat Apple een slechte relatie met externe beveiligingsexperts heeft en dat elk ander besturingssysteem concurrerend browser-engines toestaat en veilig weet te blijven. "Het is lastig om te stellen dat iOS Safari zelfs even veilig is dan andere concurrerende browsers", aldus de webontwikkelaars, die toevoegen dat Apple niet kan zeggen dat het securityvoordeel van iOS Safari zo groot is dat het mededingingsbeperkende maatregelen rechtvaardigt.

Naast security noemt OWA ook nog privacy, ontbrekende functionaliteit en tal van andere zaken waarom Apple iOS voor andere browser-engines zou moeten openstellen.

Reacties (9)
02-03-2022, 16:12 door Anoniem
Dus OWA claimt: ... dat elk ander besturingssysteem concurrerend browser-engines toestaat en veilig weet te blijven.

"Elk ander" er is maar 1 ander mobiel OS en dat is lek by design. En als ze het over niet mobile OS'en hebben kom je al snel uit op de Chromium engines.

Ik heb niet het hele 108 pagina tellende document doorgenomen maar het lijkt wel vooral een pleidooi voor OSS wat op zich prima is maar dat ben je bij Apple (en MS) aan het verkeerde adres.
02-03-2022, 17:02 door Anoniem
WebKit, de door Apple ontwikkelde browser-engine.
Laten we niet vergeten dat webkit begonnen is als een fork is van KHTML en KJS van KDE.
02-03-2022, 18:46 door Anoniem
Wat vinden de klanten/gebruikers hier eigenlijk van? Het is m.i niet aan derden om te bepalen dat er functionaliteiten moeten worden toegevoegd die het aanvalsoppervlak vergroten. Dit geldt ook voor Apple Pay/NFC chip vrijgave etc. De klanten/gebruikers van Apple producten kiezen weloverwogen voor een gesloten platform. Ga lekker ontwikkelen voor een ander fantastisch platform. Begrijp me niet verkeerd ik en zelf een fervent gebruiker van OSS.
02-03-2022, 19:19 door Anoniem
Helemaal eens. Ik wil niet naar ios15, maar wel graag een actuele duck browser
02-03-2022, 21:09 door Anoniem
Door Anoniem: Wat vinden de klanten/gebruikers hier eigenlijk van? Het is m.i niet aan derden om te bepalen dat er functionaliteiten moeten worden toegevoegd die het aanvalsoppervlak vergroten. Dit geldt ook voor Apple Pay/NFC chip vrijgave etc. De klanten/gebruikers van Apple producten kiezen weloverwogen voor een gesloten platform. Ga lekker ontwikkelen voor een ander fantastisch platform. Begrijp me niet verkeerd ik en zelf een fervent gebruiker van OSS.

Hieft niet weloverwogen te zijn.
Veel maakt het gewoon niets uit. Ze vinden de UI lekker en de uitstraling mooi. Daar gaat het om. Als er een extra knop zou zijn in het menu met de tex "zet alle beveiliging uit en doe met je toestel wat je ook maar wilt", dan interesseert ze dat echt niet.
02-03-2022, 21:32 door Anoniem
Door Anoniem: Helemaal eens. Ik wil niet naar ios15, maar wel graag een actuele duck browser
Dan heb je gewoon een verkeerd merk gekocht!
02-03-2022, 22:04 door Anoniem
Ik denk dat voor het beroep dictator, het vak van programmeur een goede vooropleiding is ;-)
03-03-2022, 12:37 door Briolet
Ik snap niet waarom juist Webontwikkelaars hier over vallen. Ik zou juist verwachten dat zij gebaat zijn met één systeem, zodat ze bij het bouwen van hun websites niet met nog meer browserengines rekening moeten houden. En dus hun sites met nog meer browsers moeten testen.
08-03-2022, 13:56 door eMilt
Door Briolet: Ik snap niet waarom juist Webontwikkelaars hier over vallen. Ik zou juist verwachten dat zij gebaat zijn met één systeem, zodat ze bij het bouwen van hun websites niet met nog meer browserengines rekening moeten houden. En dus hun sites met nog meer browsers moeten testen.
Omdat Apple vaak erg achter loopt met het implementeren van nieuwe features en standaarden. Daarnaast is Safari nog wel eens buggy en werkt soms iets niet of staat het scheef in Safari wat in andere browser prima werkt. Ik noem het soms wel eens gekscherend de nieuwe Internet Explorer. Zo erg is het nog niet maar het heeft er soms wel wat van weg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.