image

Overheid onderzoekt voor- en nadelen van aftappen WhatsApp

donderdag 17 maart 2022, 11:22 door Redactie, 14 reacties

De overheid is een onderzoek gestart naar de voor- en nadelen van het aftappen van versleutelde chatdiensten zoals Signal en WhatsApp. De mogelijkheid wordt hierbij opengehouden dat er geen oplossing beschikbaar komt, zo laat minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten.

De minister reageerde op Kamervragen van de VVD over een vacature voor een senior beleidsmedewerker interceptie en digitale opsporing. In de vacaturetekst staat dat de kandidaat aan de slag gaat met beleids- en wetgevingstrajecten voor de komst van 5G en voor een bewaarplicht telecommunicatiegegevens. "Daarnaast trek je samen met de collega’s van cybercrime het onderzoek naar (voor- en nadelen van) mogelijkheden om communicatie van OTT-communicatiediensten, zoals WhatsApp, Signal e.d. op een proportionele wijze aftapbaar te maken", aldus de vacature.

Naar aanleiding van de vacature vroeg VVD-Kamerlid Rajkowski de minister om opheldering. "Als onderdeel van het onderzoek dat in de vacaturetekst wordt genoemd is er een inventarisatie gaande om mogelijkheden te onderzoeken voor rechtmatige toegang tot versleutelde digitale communicatie, om vervolgens de voor- en nadelen daarvan voor alle betrokken zwaarwegende belangen te analyseren", reageert Yesilgöz.

Volgens de minister geven politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten al langere tijd aan dat het wijdverspreide gebruik van digitale communicatiediensten een negatieve impact heeft op de effectiviteit van de aftapbevoegdheden. Dat komt onder andere doordat chatdiensten geen wettelijke aftapbaarheidsverplichting kennen zoals aanbieders van openbare telecomdiensten die wel hebben.

"Bovendien is er geen sprake van een ontsleutelplicht voor dergelijke aanbieders van communicatiediensten. Daarbovenop maken zij gebruik van een type versleuteling waardoor niet alleen opsporings- en IenV-diensten zijn uitgesloten van toegang tot deze communicatie, maar ook de aanbieders van de diensten zelf. Rechtmatige toegang is hierdoor niet mogelijk, ongeacht de bevoegdheden daartoe, passende juridische waarborgen of de ernst van het criminele feit of de dreiging", merkt de minister op.

Ze voegt toe dat ze de zorgen van justitie serieus neemt. "Het betreft hier het vermogen van deze diensten om hun kerntaken uit te voeren: criminaliteit opsporen, verdachten voor de rechter brengen en de Nederlandse veiligheid bewaken." Aan de andere zegt Yesilgöz zich ervan bewust te zijn dat het hier om een bijzonder complex vraagstuk gaat.

Mocht er een oplossing worden gevonden voor het aftappen van chatdiensten zoals WhatsApp moet volgens de minister worden ingeschat welke impact dit heeft op de cybersecurity, nationale veiligheid en bescherming van fundamentele rechten en vrijheden, zoals privacy. "Indien een proportionele oplossing zich niet aandient, moeten we bijvoorbeeld ook goed analyseren wat dit betekent voor de mogelijkheden van de opsporing en IenV-diensten om criminaliteit op te sporen en onze maatschappij veilig te houden", aldus Yesilgöz.

Rajkowski vroeg de minister op welke manier de communicatie van versleutelde chatdiensten op proportionele wijze aftapbaar is te maken. "Dit punt is onderwerp van de inventarisatie. Ik kan hierop nog geen antwoord geven. Ik zal uw Kamer indien het onderzoek resultaten heeft opgeleverd informeren over de uitkomsten en meenemen in de weging en verdere gedachtenvorming. Dat doe ik ook met een zeer brede groep van stakeholders: academici, het maatschappelijk middenveld, OTT-communicatiediensten, opsporings- en IenV-diensten", antwoordt de minister.

Reacties (14)
17-03-2022, 11:35 door Anoniem
Stel je voor dat Oekraïne nu aftapbare E2E encryptie heeft. Stel je voor dat Rusland bij deze achterdeur kan door bijvoorbeeld een politieagent met de bevoegdheid om af te tappen te gijzelen. Stel je voor dat Rusland Oekraïne inneemt en op zoek gaat naar tegenstanders van hun marionette regime.

Ja, echt goed idee. Dat aftapbaar maken van iedere vorm van communicatie. Moeten we vooral overal ter wereld in gaan voeren. U data is veilig in de handen van de overheid. De overheid zal u beschermen.
17-03-2022, 12:22 door Anoniem
Als je Meta mag geloven, zou geen enkele derde partij erbij moeten kunnen.

Dus of jezelf toegang geven tot de smartphone en daarbij de instant messenger app, kan op verschillende manieren.
Of Meta heeft stiekem toch toegang tot de e2e verbinding en/of versleutelde data met een eigen sleutel.
17-03-2022, 12:26 door Anoniem
Door Anoniem: Stel je voor dat Oekraïne nu aftapbare E2E encryptie heeft. Stel je voor dat Rusland bij deze achterdeur kan door bijvoorbeeld een politieagent met de bevoegdheid om af te tappen te gijzelen. Stel je voor dat Rusland Oekraïne inneemt en op zoek gaat naar tegenstanders van hun marionette regime.

Ja, echt goed idee. Dat aftapbaar maken van iedere vorm van communicatie. Moeten we vooral overal ter wereld in gaan voeren. U data is veilig in de handen van de overheid. De overheid zal u beschermen.
Doet me een beetje denken aan de periode dat ambtenaren met het luminieuze idee kwamen om geloof/religie in de burgerlijke stand te gaan vast leggen want handig en wat kan daar nu fout mee gaan? En ergens ben ik nog niet zo zeker van deze ambtenaren dit spontaan zelf bedacht hebben of dat er destijds al iets aan de gang was omtrent een bepaalde bevolkingsgroep. Toeval bestaat nu eenmaal niet want ook in het zware katholieke Nederland van toen was deze bevolkingsgroep niet bepaald gelieft te noemen.
17-03-2022, 13:21 door Anoniem
De metadata van WhatsApp en iMessage/Facetime wordt al afgetapt zoals je in het televisieprogramma Hunted kon zien.
Alleen de inhoud is nog niet inzichtelijk.
17-03-2022, 13:40 door Anoniem
Welk voordeel heeft aftapbaar maken de brave burger gebracht?
Welk voordeel betekent aftapbaar maken voor de giga-grootverdiener, waarvoor ook uw regeringsvertegenwoordiger werkt?

Antwoorden ingevuld, dan is de conclusie helder en klaar en toch krijgen dat hele volksstammen niet voor elkaar.
Zij gaan verder met "lijden" in hun sprookjesbestaan.
17-03-2022, 14:10 door Anoniem
Door Anoniem:Doet me een beetje denken aan de periode dat ambtenaren met het luminieuze idee kwamen om geloof/religie in de burgerlijke stand te gaan vast leggen want handig en wat kan daar nu fout mee gaan? En ergens ben ik nog niet zo zeker van deze ambtenaren dit spontaan zelf bedacht hebben of dat er destijds al iets aan de gang was omtrent een bepaalde bevolkingsgroep. Toeval bestaat nu eenmaal niet want ook in het zware katholieke Nederland van toen was deze bevolkingsgroep niet bepaald gelieft te noemen.
// Mompelt iets over verspild schoolgeld...
Religie werd (wordt?) al sinds jaar en dag (1850 *) vastgelegd in de Burgerlijke Stand voor ieder geloof.
Nederland was niet zwaar katholiek, maar gereformeerd.

(*)
https://cbg.nl/kennis/basiskennis/gemeentelijke-bevolkingsregistratie-als-bron/
17-03-2022, 15:08 door Anoniem
Stuur even een algemeen WhatsAppje als u weer eens even nodig naar het toilet moet,
weten de inoffizieller Mitarbeiter van de NeDDRlandse staat dat ook gelijk.
"Roet-toet", daar gaat ie weer, wordt gecontroleerd door een puttenzuiger bij u in de buurt.

Belachelijk beleid dient ook belachelijk gemaakt te worden. Ga eens wat nuttigs doen, regeringsambtenaren.
18-03-2022, 03:19 door Anoniem
Kijk daarom willen ze dat doen soepkippen

https://www.security.nl/posting/746928/Politie+houdt+mannen+aan+voor+grootschalige+handel+in+priv%C3%A9gegevens
18-03-2022, 07:41 door Anoniem
Het grote voordeel is dat iedereen dan eindelijk opstapt bij WA en een goed alternatief gaat gebruiken.
18-03-2022, 11:16 door Anoniem
Door Anoniem: Welk voordeel heeft aftapbaar maken de brave burger gebracht?
Nou dat schijnen veel mensen hier niet te (willen) snappen, maar dat heeft natuurlijk zeker wel voordelen.
Als criminelen (kleine of grote) communiceren via een dergelijk medium dan kan het aftappen daarvan gebruikt
worden om hen op te sporen en/of bewijs te kunnen verzamelen om te gebruiken in een rechtzaak.
De brave burger heeft dan het voordeel dat criminele elementen uit de samenleving verwijderd kunnen worden, en
wellicht labiele medeburgers die overwegen ook dat circuit in te stappen worden ontmoedigd dat te doen.
(ik weet het, beneden een bepaald nivo van intelligentie werkt dat niet, maar je kunt het zeker proberen)

Er is in Nederland een parallelle samenleving met ondermijnende criminaliteit en het is voor de brave burger zeker
goed als die wordt aangepakt en opgerold. Net als veel anderen heb ik er ook totaal geen probleem mee als ze
elkaar kapotschieten, maar helaas maken ze daarbij ook vergissingen en ook worden ze steeds nietsontziender.
Dat moeten we dus echt wel bestrijden, en afluisteren van communicatie is een van de middelen daarbij.
(zeker als de partijen in die communicatie het idee hebben dat het veilig is)
18-03-2022, 13:56 door Anoniem
Maar beste anoniem van 11:16,

Zo maken we echter geen einde aan de activiteiten van de hogere criminele regionen. De corruptie en het criminele gedoogveld bij de grote commercie en bestuurders.

Hoeveel wonen niet in grote villa's en varen in giga-grote schepen via de criminaliteit van anderen,zonder er mee in verband te kunnen worden gebracht?

Je verhaaltje gaat weer alleen over brave burgers, brave bestuurders, brave dienders, maar zo zit de wereld al lang niet meer in elkaar. Velen gaan niet meer hun criminele vrindjes oppakken voor een schamel maandloontje. Het gaat hierbij dus ook om het grote stinkrijke veld van fasciliteurs, die jij netjes niet wenst te benoemen. Hoe kon Nederland uitgroeien o.a. tot narcostaat numero uno op deze aardkloot?

Het is niet de schuld van een parallele samenleving van deugnieten. Het deugt a priori al niet en stinkt als vis van de kop naar de staart uren in de wind.

De goeden niet te na gesproken, maar dat is een zeer kleine minderheid naast die niet willen denken en meehobbelen.
18-03-2022, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Maar beste anoniem van 11:16,

Zo maken we echter geen einde aan de activiteiten van de hogere criminele regionen. De corruptie en het criminele gedoogveld bij de grote commercie en bestuurders.

Ah, je dacht "ik gooi er een whataboutism tegenaan"?
18-03-2022, 20:48 door Anoniem
Whataboutism maar niet te ontkennen helaas
19-03-2022, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem: De metadata van WhatsApp en iMessage/Facetime wordt al afgetapt zoals je in het televisieprogramma Hunted kon zien.
Alleen de inhoud is nog niet inzichtelijk.

Probeer maar een QR code afbeelding naar iemand via WhatsApp te verzenden. Die dingen worden al inhoudelijk afgetapt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.