image

Ondernemer kan vanaf juli bezoekadres eenvoudiger afschermen bij KvK

vrijdag 18 maart 2022, 16:00 door Redactie, 6 reacties

Vanaf 1 juli wordt het eenvoudiger voor ondernemers om hun bezoekadres in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) af te schermen. Aanleiding voor de maatregel is de toename van het aantal incidenten van bedreiging en agressie tegen bepaalde beroepsgroepen, zoals journalisten en politici, sinds het begin van de coronapandemie.

Sinds 1 januari van dit jaar schermt de KvK standaard alle adressen af die zijn geregistreerd als het woonadres van een natuurlijke persoon. Dit heeft echter geen effect op adressen die zijn ingeschreven als het bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon, ook niet als dat adres gelijk is aan het woonadres van de ondernemer. De KvK schermt in de praktijk wel bezoekadressen af wanneer er sprake is van een concrete dreiging.

Straks kan dat ook bij een "waarschijnlijke dreiging" en kunnen ondernemers preventief hun adres afschermen. "Voor bepaalde beroepsgroepen zoals politici, journalisten en (bepaalde) wetenschappers ervaren de bedreigingen steeds meer als voorzienbaar risico van hun vak. Voor die beroepsgroepen biedt de regeling een mogelijkheid voor het afschermen van hun woonadres in het geval van een waarschijnlijke dreiging, preventief dus", staat in een uitleg over de regeling die dit wettelijk mogelijk moet maken (pdf).

Eind vorig jaar was er sprake van zo'n 12.000 afgeschermde woonadressen en bijna 450 afgeschermde bezoekadressen. Het ministerie van Economische Zaken houdt rekening met een mogelijke toename van het aantal afschermingsverzoeken, waarbij wordt uitgegaan van een aantal van 15.000 af te schermen bezoekadressen. De NOS meldt nu dat de regeling vanaf 1 juli van kracht wordt. Het publiek kan via Internetconsultatie.nl tot en met 21 maart op de voorgestelde regeling reageren, wat inmiddels minstens 143 keer is gedaan.

Reacties (6)
18-03-2022, 20:32 door Anoniem
Dus het leeuwendeel van de ZZPer is nog steeds de l*l. Bedankt, overheid. Eerst een BSN. En nog steeds een adres.
18-03-2022, 23:01 door Anoniem
Met al die klote sites en zogenaamde creditraport bullshit sites staan die gegevens voorlopig nog illegaal online voor iedereen. Zelfs het bedrijf achter het financieel dagblad heeft zn website met allerlij onzin over hoeveel geld ik zou verdienen gebasseerd op niks.
19-03-2022, 20:33 door Anoniem
Ik snap nog steeds niet dat ZZPers een NIEUW bsn kregen voor hun btw aangifte, volledig de verkeerde volgorde.
hun bsn moeten ze op hun facturen zetten en bij zakelijke transacties bekend maken, dus die ligt op straat...
Nee, dan moeten ze hun bsn die al op straat ligt gewoon blijven gebruiken voor alles, maar krijgen ze voor hun zakelijke kant een NIEUW bsn nummer... dus extra werk om alle btw nummers (op basis van hun bsn) aan te passen en het oude bsn ligt nog steeds op straat...

ergens snappen ambtenaren security niet....
20-03-2022, 09:26 door Anoniem
Het is een goed idee om security mensen met volledige(!) naam, geboortedatum en adres publiek te maken. Met een BV moet je zelfs financiele cijfers, statuten en je handtekening publiceren. Je hebt met dat beroep natuurlijk helemaal nooit te maken met criminelen en bedreigingen.

Je hebt als DGA twee werkbare keuzen: niets insturen of valse cijfers insturen. Gek toch, dat je zo gedwongen wordt je als (witte boord)crimineel te gaan gedragen. Die weten wel hoe ze hun gegevens kunnen beschermen.
21-03-2022, 17:32 door karma4
Door Anoniem: Ik snap nog steeds niet dat ZZPers een NIEUW bsn kregen voor hun btw aangifte, volledig de verkeerde volgorde. .... ergens snappen ambtenaren security niet....
Ambtenaren snappen dat best wel. De cultuur is echter ophef mijdend. Dus als iemand staat gaan te schreeuwen is het hem gelijk geven het makkelijkste. Ambtelijke molens draaien langzaam er is veel massa dat je in beweging moet zien te krijgen voor echte verandering.

Ergerlijk is het BSN als geheim gevoelig gegeven wille zien. Die fout maken privacy activisten en de AP.
Gevolg nog meer verwisselingen en fouten in informatiesystemen wat kwalijke gevolgen voor personen heeft .
Privacy schending ontstaan door privacy activisten zie toeslagenaffaire.
21-03-2022, 17:59 door Anoniem
Vreemd dat er in een rechtstaat onderscheid wordt gemaakt tussen een waarschijnlijke dreiging van een politicus, journalist en wetenschapper tegenover die van elk ander beroep. Niet dat ik een casus heb waar een bouwvakker een dreiging heeft, maar als dat zover is, heeft deze dan niet net zo veel bescherming nodig als een politicus?

En als we toch gaan discrimineren op iemands beroep, ligt het dan niet voor de hand om in een democratie de politicus als laatste te onttrekken uit het publiek? Hoe is immers een discussie en controle mogelijk op een ontbindbare politicus?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.