/dev/null - Overig

Wat is een IP-nummer?

26-03-2022, 12:01 door Anoniem, 15 reacties
Wat is een IP-nummer en hoe wordt die gedfinieerd?

Het is namelijk zo... Ik maak gebruik van een VPN.
Deze staat zo ingesteld in de router dat het om een Nederlands IP gaat.

Of het nu om wireguard gaat of OVPN, HBO Max bijvoorbeeld brult dat de service in Nederland niet beschikbaar is.

Dat clownsbedrijf wat google heet vindt dat er extreem veel verkeer via dit IP gaat en VERPLICHT mij notabene om een captcha te beantwoorden.

Waarom vindt een website dat? Hoe is dat ingesteld?
Voor mij is een IP een reeks getallen die mij toegang geven tot het internet.

Dit geeft men aan als ik mijn IP-nummer opzoek:


My IP Information:

ISP: Hosting Services Inc.

City: Amsterdam

Region: Noord-Holland

Country: Netherlands
Reacties (15)
26-03-2022, 18:16 door Anoniem
Tik de vraag die je als titel hebt gebruikt eens als zoekargument in bij een internetzoekmachine. Dan krijg je diverse pagina's als resultaat die er in heel gewoon Nederlands dingen over uitleggen die jij zo te zien nog niet weet. Begin daar eens mee. Een uitleg die al heel makkelijk in veelvoud te vinden is op het web hoeft niet nog een keer geschreven te worden.
26-03-2022, 18:47 door Anoniem
Als je het internet vergelijkt met mensen die brieven naar elkaar sturen, dan is het IP-adres een huisnummer. Als je wil dat je internet pakketjes (brieven) aankomen, dan moeten zowel de verzender als ontvanger een IP-adres hebben. Je eigen IP-adres kan je vinden via websites zoals https://ip.me/.

Een IP-adres wordt toegewezen door je internetprovider. Je internetprovider krijgt hiervoor een hele lijst IP-adressen van RIPE NCC. RIPE NCC geeft IP-adressen uit aan internet provider in Europa, het midden oosten en delen van Azië. RIPE NCC zelf krijgt deze lijst van IANA, de internationale organisatie die alle IP-adressen 'beheert'.

Als je een VPN gebruikt wordt jou internetverkeer via iemand anders zijn IP-adres verstuurd. Hiermee kan je geo-blokkades, zoals 'alleen Nederlandse IP-adressen mogen deze website bezoeken', omzeilen.

Nitpick: een IP-adres geeft op zichzelf geen toegang tot het internet, maar een IP-adres is wel noodzakelijk om toegang te krijgen tot het internet.

Meer info: https://www.icann.org/en/system/files/files/ip-addresses-beginners-guide-04mar11-en.pdf
26-03-2022, 18:51 door Anoniem
Als je last hebt van veel CAPTCHA's, dan is dat omdat al je verkeer via een VPN loopt. Een CAPTCHA is vaak nodig als er 'verdacht verkeer' afkomstig is vanaf en IP-adres. Als je een VPN gebruikt kan dat ook 'verdacht verkeer' van iemand anders zijn, omdat je allemaal hetzelfde IP-adres gebruikt.
26-03-2022, 19:22 door Anoniem
Lees je in op NAT (network address translation), of nog beter IP4/6 documentatie.

Kort: wanneer je computer achter een router zit, dan wordt al het verkeer ge-NAT. Het verkeer lijkt van jouw router af te komen en slechts de router weet dat het verkeer dat terug komt naar jouw computer moet worden gestuurd.
26-03-2022, 20:40 door Tintin and Milou - Bijgewerkt: 26-03-2022, 20:42
Of je stopt je VPN en al je problemen zijn opgelost?

Deze VPN provider staat op het Internet als high risk bekend.

https://scamalytics.com/ip/isp/hosting-services-inc


Blijkbaar heeft het clowns bedrijf wel even hun zoekmachine gebruikt?
27-03-2022, 08:34 door Anoniem
DuckDuckGo: IP address, VPN, Geo location

Voilla.
27-03-2022, 10:41 door Anoniem
IP nummer bestaat niet. Je bedoelt IP adres. iP staat voor internet protocol
27-03-2022, 12:15 door Anoniem
Ip-nummers zijn een ding van het verleden. Althans dat zegt ene generaal van de MIVD.
27-03-2022, 12:20 door tomm
De captcha’s verschijnen omdat Google weet dat dit IP adres normaal gesproken alleen door servers worden gebruikt en niet door thuisgebruikers. Daarom vinden ze het verdacht en willen ze daarmee voorkomen dat je geautomatiseerde zoekopdrachten kan uitvoeren.
27-03-2022, 13:49 door Tintin and Milou
Door tomm: De captcha’s verschijnen omdat Google weet dat dit IP adres normaal gesproken alleen door servers worden gebruikt en niet door thuisgebruikers. Daarom vinden ze het verdacht en willen ze daarmee voorkomen dat je geautomatiseerde zoekopdrachten kan uitvoeren.
Kan een server geen VPN server zijn? Een Terminal server? Een Proxy server? NAT IP van een corporate firewall? Ook allemaal "servers"

Dit soort IP's hebben vaak een een hoog risico en daarom komen de captcha’s.
28-03-2022, 02:16 door Anoniem
Door tomm: De captcha’s verschijnen omdat Google weet dat dit IP adres normaal gesproken alleen door servers worden gebruikt en niet door thuisgebruikers. Daarom vinden ze het verdacht en willen ze daarmee voorkomen dat je geautomatiseerde zoekopdrachten kan uitvoeren.
Ik denk dat er helemaal geen oordeel van "dit is een thuisgebruiker" of "dit is een server" achter zit.

Er zijn systemen die op een heel simpele maar effectieve manier allerlei ellende blokkeren. Die kijken naar dingen als mislukte aanlogpogingen. Als er (bijvoorbeeld) binnen een minuut vijf mislukte aanlogpogingen van een bepaald IP-adres zijn gekomen dan wordt dat IP-adres (bijvoorbeeld) tien minuten of een uur geblokkeerd. Zoiets kan ook in een captcha-systeem dat door vele websites worden gebruikt zijn opgenomen, en dan werkt het meteen over vele websites heen.

Neem alle wannabe scriptkiddies van de hele wereld. Daarvan zullen de nodige die beginnen te knutselen op het lumineuze idee komen dat een VPN hun eigen IP-adres onzichtbaar maakt. Alleen dat al zal genoeg zijn om het soort simpele verdedigingen dat ik beschreef voortdurend te triggeren voor de IP-adressen van VPN-servers. En dus worden die geheid geblokkeerd.

Men hoeft niet ingewikkeld te doen met bijhouden of iets een server is of niet om VPNs geblokkeerd te krijgen, juist een mechanisme dat op iets heel simpels reageert heeft dat effect al. Men zou iets veel ingewikkelders moeten optuigen om voor elkaar te krijgen dat VPNs niet geblokkeerd raken. Maar onderscheid zien te maken tussen kwaadaardig en goedaardig verkeer van hetzelfde IP-adres, als dat al mogelijk is, zal in ieder geval veel ingewikkelder zijn dan wat ik net beschreef, en omdat het ingewikkelder is ook veel meer verwerkingscapaciteit vergen en dus zwaardere servers nodig maken voor hetzelfde werk. Daar hangt dus een prijskaartje aan en dat maakt het onaantrekkelijk om te doen.

Men zal daarom juist niet ingewikkeld gaan doen en het houden bij simpele mechanismen als IP-adressen een tijdje blokkeren als er zoiets als een rijtje mislukte aanlogpogingen vandaan is gekomen. Als legitieme VPN-gebruiker heb je last van die blokkades, want jouw verkeer komt van hetzelfde IP-adres als het foute verkeer, en juist een simpel mechanisme sluit dan ook jou buiten.
28-03-2022, 10:34 door Briolet - Bijgewerkt: 28-03-2022, 10:35
Door Anoniem: …Dat clownsbedrijf wat google heet vindt dat er extreem veel verkeer via dit IP gaat en …

Op het moment dat je een VPN gebruikt, ziet de andere kant niet meer jouw IP, maar dat van de VPN provider. En de kans is groot dat er inderdaad veel verkeer vanaf dat IP komt. Of je moet een duurder VPN abonnement nemen dat aan elke klant een eigen IP toewijst.
28-03-2022, 11:29 door Anoniem
Je bedoeld inderdaad een IP Adres en dat kun je vergelijken met je telefoon nummer maar dan voor internet, iedereen wereldwijd moet een uniek eigen IP adres hebben om met elkaar te kunnen communiceren.

Op het moment je een VPN aanbieder gebruikt gaat jou internet verkeer door het netwerk van die VPN aanbieder en heb je ergens een exit server met een eigen IP adres waar je alsnog het publieke internet op gaat, maar die exit server wordt ook door duizenden andere gebruikt. Vandaar dat je die captcha krijg, want uiteraard wordt er ook misbruik gepleegd via dit soort diensten.

De betere vraag is, waarom gebruik jij een VPN ? TV reclames praten veel mensen aan dat ze een VPN nodig hebben omdat ze zogenaamd veiliger zijn maar dat is onzin. In sommige gevallen kun je een VPN wel gebruiken om je verkeer of identiteit te maskeren maar je moet ook beseffen. Als een veiligheidsdienst, wie zou je dan eerder afluisteren. Een VPN aanbieder waar duizenden van gebruik maken of een standaard internet verbinding van 1 persoon.

Een VPN is vooral bedoel om bijv. een IP adres in een ander land te krijgen en daarmee gebruik te kunnen maken van diensten die in dat land worden aangeboden. Dit kan ook een streamingdienst zijn, bijv. netflix of hbo max maar besef ook dat dit soort streamingsdiensten ook in de gaten hebben als er 200 man met verschillende account gegevens telkens vanaf hetzelfde IP inloggen. Dus weten ze direct dat het een VPN Exit server betreft en zullen ze daar hun dienstverlening op aanpassen.

Kortom geen VPN nodig, dan geen VPN gebruiken.
29-03-2022, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Of het nu om wireguard gaat of OVPN, HBO Max bijvoorbeeld brult dat de service in Nederland niet beschikbaar is.

Dat clownsbedrijf wat google heet vindt dat er extreem veel verkeer via dit IP gaat en VERPLICHT mij notabene om een captcha te beantwoorden.

Wat heeft Google met jouw VPN connectie met HBO of wat dan ook van doen? Doe je een belachelijke hoeveelheid gmail's openen, API's afvuren of iets anders waar Google niet blij van wordt over je VPN?

Als je nu eens de VPN gebruikt om echt alleen naar HBO te kijken en niets met Google te doen zal deze jou ook niet lastig vallen!
29-03-2022, 14:01 door Anoniem
Voor dit soort vragen is de Explain to me like im 5 afdeling op reddit een perfecte plek.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.