Soms vraag je je af wat onze volksvertegenwoordigers en andere beslissers nu eigenlijk echt lezen. Met name als het over digitalisering en de consequenties daarvan gaat. Lezen ze de kamerbrief van twintig pagina´s die de aanleiding vormde voor dit topic over "van bovenaf doorgedrukte digitalisering"? Of lezen ze alleen wat "spiekbriefjes".
In
https://www.security.nl/posting/753436/Commissie+voor+Digitale+Zaken+krijgt+volgende+maand+cyberspiekbriefjes (13 mei 2022) lees ik het volgende:
Commissie voor Digitale Zaken krijgt volgende maand cyberspiekbriefjes
vrijdag 13 mei 2022, 15:11 door Redactie, 5 reacties
De vaste commissie voor Digitale Zaken krijgt volgende maand verschillende spiekbriefjes over cybersecurity uitgereikt. De cyberspiekbriefjes zijn ontwikkeld door experts en moeten politici op een toegankelijke manier informatie bieden wanneer ze de betreffende kennis niet paraat hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als end-to-end encryptie, domain name system (DNS) en tweefactorauthenticatie.
De cyberspiekbriefjes zijn te vinden op VeiligInternetten.nl en ontwikkeld vanuit overheid en bedrijfsleven. De vaste commissie voor Digitale Zaken werd vorig jaar april vastgesteld en houdt zich bezig met digitale ontwikkelingen. Het gaat dan om opkomende en toekomstige technologieën, digitaal burgerschap en democratie, digitale grondrechten en data-ethiek, digitale infrastructuur en economie, online veiligheid en cybersecurity en digitaliserende overheid.
De commissie zorgt naar eigen zeggen voor verbinding in de behandeling van digitale dossiers op de diverse beleidsterreinen. Op verzoek van commissielid Rajkowski (VVD) zal VeiligInternetten.nl de cyberspiekbriefjes volgende maand aan de commissie uitreiken (pdf).
Als ik naar de genoemde site VeiligInternetten.nl ga, dan lees ik daar de volgende intro:
Digitalisering en digitale dreiging
In de afgelopen jaren is digitalisering en de bijbehorende digitale dreiging (cyberaanval) steeds vaker in het nieuws. Digitalisering is [de ‘enabler’ van de Nederlandse economische groei en maatschappelijk welzijn. Ook is het cyberdomein de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor geopolitieke krachten. Dit komt door het belang van de digitale wereld voor een economie en de invloed van dit domein op de maatschappij. Denk hierbij aan het beïnvloeden van de publieke opinie bij verkiezingen en het stelen van intellectueel eigendom.
Dit maakt duidelijk dat ook deze site meerdere functies vervult. Enerzijds het informeren van mensen over basisbegrippen met betrekking tot veiligheid op internet. Maar anderzijds wordt ook hier weer propaganda voor digitalisering ingeplugd en verkondigd. Dat gebeurt al in de tweede zin:
"Digitalisering is de ‘enabler’ van de Nederlandse economische groei en maatschappelijk welzijn."
Dat is een onjuiste en zeer eenzijdige voorstelling van zaken - met andere woorden: propaganda. Net zo goed zou je kunnen stellen dat digitalisering juist
afbreuk doet aan het maatschappelijke welzijn, onder andere door oude netwerken van contact tussen mensen op verschillende manieren te ondermijnen, en door mensen verslaafd te maken aan, en afhankelijk van allerlei informatie en processen waartoe zij alleen nog toegang krijgen via digitale "devices" die beheerst worden door onaanspreekbare tech-bedrijven en overheidsbureaucratieën.
Ook de bewering dat digitalisering "
de 'enabler'" zou zijn van Nederlandse economische groei, is onjuist. Tot nu toe heeft digitalisering bijgedragen aan een enorme, extra bureaucratisering, het afnemen van de zelfredzaamheid van professionals en het weghalen van de aandacht voor mogelijke oplossingen waar mensen echt iets aan hebben. De vermeende "economische groei" waar digitalisering aan bijdraagt, lijkt een soort
"economische spookgroei" te zijn die vooral tot uiting komt in de stijgende prijzen van aandelen in tech-bedrijven. Er lijkt eerder sprake te zijn van een
verovering van de reële economie door diegenen die beschikken over digitale middelen, en niet zozeer van
groei-impuls - behalve voor zover de Nederlandse economie "groeit"
ten koste van andere economieën, die
vanuit Nederland door digitale machthebbers worden veroverd.
Het is in de geschiedenis vaker gebeurd dat er nieuw wapentuig werd uitgevonden - van lange bogen
(longbows) via steeds geavanceerdere schietwapens en bommen tot nucleaire wapens en "cyberwapens". Daarmee is onnoemelijk veel leed aangericht. Daarmee zijn ook onnoemelijk veel economische mogelijkheden verwoest.
Er zijn in de geschiedenis ook heel veel nuttige dingen uitgevonden, zoals het wiel, de ploeg, de stoommachine en andere, steeds geavanceerdere verbrandingsmotoren, telefoon, radio, bepaalde medicijnen en vaccins.
Bijna al die nuttige dingen zijn ook als wapens gebruikt. Het wiel werd voor strijdwagens gebruikt, de ploeg werd gebruikt om een economische basis te creëren voor grotere legers waarmee vijanden verslagen konden worden, verbrandingsmotoren werden gebruikt voor tanks en gevechtsvliegtuigen, telefoon werd gebruikt voor spionage-doeleinden en voor controle over andere mensen, radio werd gebruikt voor vernietigende massa-propaganda, medicijnen werden gebruikt om symptomen zowel op individueel als collectief-maatschappelijk niveau te onderdrukken en te negeren, het bestaan en het concept van vaccins werd gebruikt om onder dwang de overgrote meerderheid van bevolkingen in te spuiten met haastig ontwikkelde en onvoldoende geteste mRNA-"vaccins" en bevolkingen te onderwerpen aan vergaande controle en vrijheidsbeperkingen, in opdracht van alleen nog in naam "democratische" regimes.
Het is tijd dat we gaan onderkennen wat digitale technieken werkelijk zijn en hoe ze voornamelijk worden gebruikt, namelijk als machtsmiddelen voor een kleine elite, die daarmee enorme sociale en economische verwoesting toebrengt aan een veel grotere groep mensen.
We zijn de verwoestingen die eerdere technologische revoluties met zich meebrachten, al grotendeels vergeten. De sloppenwijken in Manchester en Birmingham waar kinderen en volwassenen twaalf of zestien uur per dag slavenarbeid (die niet zo mocht heten) verrichtten, maar toch niet genoeg te eten hadden en wegteerden aan ziektes die verband hielden met zeer slechte lucht. In films (met name kostuumdrama's) zien we die ellende van destijds hooguit als decoratief, contrasterend accent op de achtergrond. In hoeverre is de huidige technologische omwenteling ("digitalisering") vergelijkbaar met die van honderd tot honderdvijftig jaar geleden?
In
Europe - a History (pp. 780-781)schrijft Norman Davies over destijds:
Recounting the onward march of modernization, it is easy to give the impression that the road was smooth and the direction obvious. But such an impression would be false. (...) For every entrepreneur there was an aristocrat who did not want the railway to cross his land; for every machine there was a dispossessed craftsman who wanted to smash it; for every fresh factory, abandoned villages: for every shining city hall, slums. Of every ten children born into that Europe of pride and progress, three or four died. (...)
Materially, European society was better off; psychologically, Europeans were seriously disturbed.
None the less, the world created by European modernization was incredibly rich for its chief, middle-class beneficiaries - rich in material possessions, rich in variety, rich in culture and style, rich in new experiences. A university professor in Scotland in the 1880s might earn £600 annually, ten times the upper reaches of the working class and equivalent to the price of a six-bedroomed house. (...) ' La Belle époque' was the time when people went waltzing, dined at the Café Royale, bought pictures by the Impressionists, lived in the luxury of Art Nouveau.(...)
Money was increasing in real value as prices gently fell. The poor, at least, could eat cheap food. Only the landowning aristocracy squeaked, appalled at their shrinking fortunes.
Enkele verschillen tussen de toenmalige en de huidige omwenteling vallen op:
-- Materieel gaat de Europese
maatschappij er de laatste twintig jaar al niet meer op vooruit. Zoals vaak wordt opgemerkt, kon je in 1975 met een modaal, één-persoons inkomen een gezin onderhouden, een huis voor dat gezin kopen en jaarlijks op een (bescheiden) vakantie. De materiële
achteruitgang van de laatste twintig jaar wordt vermomd met gadgets, vakantie-vliegreizen en de aandacht wordt ervan afgeleid met allerlei verdeel-en-heers-politiek. Ondertussen gaat het slecht met het psychologische welzijn van heel veel burgers. Het gebruik van psychofarmaca is enorm toegenomen, omdat veel mensen het anders niet meer redden. De pijn van isolement en materiële en pscychische onzekerheid wordt te groot. Biedt "digitalisering" hiervoor een oplossing? Nee, integendeel. Het biedt verslavende cyber-drugs.
-- Honderd tot honderdvijftig jaar geleden was er één
klasse die vooral voordeel had van de technologische omwenteling, namelijk de midden- en hogere klasse van burgers. Tegenwoordig ondervindt die klasse vooral nadeel van de "digitalisering", die hun professionaliteit onder neerwaartse druk zet met protocollen en algoritmes, die bovendien de onjuiste schijn wekken dat echte professionaliteit gevangen kan worden in protocollen en daarmee ook vervangbaar zou zijn. De trotse professionals van weleer (in het onderwijs, de gezondheidszorg, de geestelijke gezondheidszorg, de wetenschap) moeten nu omschakelen en zich laten reduceren tot uitvoerders van digitaal vormgegeven programma´s (5 minuten voor het wassen van iemands billen, een kwartier voor een intake-gesprek met een jongere die een zelfmoordpoging heeft gedaan; wat is je publicatiescore en hoe snel is je naam vindbaar via Google?). Deze vermeende vervangbaarheid oefent ook een neerwaartse druk uit op de reële lonen van professionals. Degenen die financieel voordeel hebben bij digitalisering, zijn de eigenaren van tech- en fintech-bedrijven en in zekere mate het middel- en hogere management in die bedrijven.
-- In plaats van "zachtjes vallende prijzen", is er op dit moment sprake van hoge
inflatie. En die was er eigenlijk al jaren, alleen werd die op allerlei manieren aan het oog onttrokken, o.a. door middel van ingrepen van centrale banken. Nu grijpen de autoriteiten de "crises" (Covid-19 en de Oekraïne-oorlog) aan als excuus om de
officiële inflatie wat meer de vrije loop te laten en zo wat druk af te halen van het financiële systeem, waarin het al steeds moeilijker werd de inflatie te vermommen en te ontkennen. Helpt "digitalisering" tegen deze inflatie en de daardoor veroorzaakte verarming van het overgrote deel van de bevolking? Nee.
-- In plaats van die verarming tegen te gaan, proberen onze autoriteiten (zowel op Nederlands bestuurlijk niveau als bij de EU) om via zaken als de invoering van "digitale valuta" (CBDC), een centrale ("Europese") digitale identiteit, centrale digitale dossiers (bijv. medische dossiers) om alle gewone burgers in te kapselen in een gevangenis waarin het normaal is om arm te zijn en geen rechten te hebben, waarbij dat laatste deels verhuld wordt door "aan rechten voorwaarden te verbinden". Maar een "recht" of een "vrijheid" waarover je alleen kunt beschikken
als een machthebber dat toestaat via de uitkomst van een in opdracht van die machthebber ontworpen algoritme, dat elk moment ook weer gewijzigd kan worden en waarvan de werking voor gewone burgers niet te doorgronden is - dat is geen recht of vrijheid.
Het beeld dat de huidige "digitalisering" eigenlijk niets anders is dan een volgende fase van "modernisering", klopt daarom niet. De huidige digitalisering wordt niet in de eerste plaats ingezet voor een "revolutie" of "evolutie" waar de hele maatschappij profijt van kan hebben, maar voor een
restauratie van reactionaire verhoudingen die doen denken aan het Ancien Régime van vóór de Franse Revolutie. Destijds hadden enkele machtige vorsten (vergelijkbaar met de huidige Gatesen, Bezossen, Musks, de Poetins en Xi's en degenen naar wie bureaucratische Euro-bestuurders zoals Ursula von der Leyen luisteren) alsmede een kleine aristocratie (deels erfelijk, deels een bestuurlijk-professionele "Noblesse de Robe") het voor het zeggen.
Na de Franse Revolutie en de Napoleontische oorlogen begon er een reactionaire periode (1815-1848) waarin vrijheid van meningsuiting door de autoriteiten zonder pardon werd onderdrukt. Maar ten behoeve van hun doel om mensen te controleren en onwelgevallige ideeën te onderdrukken, beschikten de autoriteiten destijds nog niet over digitale middelen...
M.J.