image

Minister: politie heeft nog geen meldingen van stalking via Apple AirTags

maandag 28 maart 2022, 10:36 door Redactie, 6 reacties

Nieuwe digitale toepassingen bieden stalkers steeds meer mogelijkheden, maar de Nederlandse politie heeft nog geen meldingen ontvangen van stalking door middel van Apple AirTags. Daarnaast is Apples Find My-netwerk niet in strijd met de AVG, zo stelt minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Hij reageerde op Kamervragen van BIJ1 over berichtgeving dat criminelen gebruikmaken van Apples trackingapparaatje.

"In zijn algemeenheid deel ik de zorg dat technologie kan wordt misbruikt om een inbreuk te maken op de levenssfeer van iemand anders. Voor zover valt na te gaan, heeft de politie nog niet te maken gehad met incidenten waarbij een AirTag betrokken was", aldus de minister, die toevoegt dat Apple inmiddels aanvullende waarborgen heeft ingebouwd om misbruik van AirTags te voorkomen.

"Enkele van die waarborgen zijn dat gebruikers tijdens de configuratie van hun AirTag een bericht zien waarin duidelijk staat dat AirTag is bedoeld voor het volgen van eigen bezittingen, dat het volgen van personen in veel landen een misdrijf is, dat AirTag zo is ontworpen dat slachtoffers hem kunnen detecteren, en dat wetshandhavingsdiensten gegevens kunnen opvragen waarmee de eigenaar van de AirTag kan worden geïdentificeerd", legt Weerwind uit.

AirTags geven aan iPhones en iPads in de buurt hun locatie door, die vervolgens via de Find My-app is te achterhalen. Hiervoor maken de apparaatjes zowel gebruik van bluetooth als het Find My-netwerk. Dit netwerk maakt gebruik van Apple-apparaten in de buurt om de locatie van de AirTag door te geven. BIJ1-kamerlid Simons wilde van de minister ook weten of het bestaan van Apples Find My-netwerk in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

"Verder geldt in dit geval de AVG wel voor Apple die de middelen verschaft voor de verwerking van persoonsgegevens voor dergelijke persoonlijke of huishoudelijke activiteiten. Ik heb dan ook geen aanleiding om aan te nemen dat de genoemde functie per definitie strijdig is met de AVG", antwoordt de minister. Simons vroeg ook of Weerwind bereid is om in EU-verband te bespreken hoe het gebruik van AirTags en soortgelijke technologieën zijn te reguleren, maar dat ziet de minister niet zitten, omdat het juridisch kader volgens hem toereikend is om misbruik van de apparaatjes aan te pakken.

Afsluitend stelt de minister dat nieuwe digitale en technische toepassingen stalkers steeds meer mogelijkheden bieden. "Slachtoffers van stalking moeten over die ontwikkeling goed worden geïnformeerd. Daarom is de emotionele, praktische en juridische ondersteuning die Slachtofferhulp Nederland biedt, ook specifiek voor slachtoffers van stalking belangrijk."

Reacties (6)
28-03-2022, 11:25 door Anoniem
Dat vind ik geen slim antwoord van de minister, "de Nederlandse politie heeft nog geen meldingen ontvangen van stalking door middel van Apple AirTags". Nou hoeft er maar EEN persoon te wapperen met een aangifte van stalking en dan staat ie al weer met zijn mond vol tanden. Dan is het handiger om te zeggen "bijna geen meldingen" ofzo.
28-03-2022, 11:52 door Anoniem
Nu wil dat natuurlijk niet zeggen dat het niet gebeurd. Maar Apple Airtag is 1 oplossing maar wat te denken van andere trackers? Zo heb ik aan de halsband van mijn hond een tag hangen, niet veel groter dan die van een Airtag, die ik eventueel bij iemand in de tas zou kunnen stoppen. Gaat dan max een dag mee of zo maar ik kan er wel zomaar iemand mee tracken.
Apple heeft nu zijn tags aangepast maar daar zijn weer varianten opgekomen die deze aanpassing uit hebben gezet waardoor de Airtags geen hoorbaar signaal afgeven.
Mijns inziens kun je onmogelijk dit soort zaken tegengaan en soms weten mensen gewoon niet dat ze gestalked worden. Zo worden we in feite door onze eigen overheid dagelijks gestalked zonder dat we daar iets tegen kunnen doen. Goed, is dan wel voor je eigen veiligheid want je zou natuurlijk zomaar slachtoffer van terrorisme of kinderporno kunnen worden want dat wordt er natuurlijk mee voorkomen ... oh wacht dat is wat we moeten geloven maar in feite tracken ze ons 24x7. Na ja, 99% van het gepeupel heeft er geen problemen mee dus laten we er geen punt van orde van maken. Straks een EU tracker in je arm gekoppeld aan je EU digipasspoortje. Wat kan daar nu fout mee zijn, alles voor jouw veiligheid en gezondheid toch?. Maar wat is dan nog het verschil met zo'n Apple Airtagje? Die kun je tenminste nog weggooien of bij iemand anders in de tas stoppen.
28-03-2022, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Dat vind ik geen slim antwoord van de minister, "de Nederlandse politie heeft nog geen meldingen ontvangen van stalking door middel van Apple AirTags". Nou hoeft er maar EEN persoon te wapperen met een aangifte van stalking en dan staat ie al weer met zijn mond vol tanden. Dan is het handiger om te zeggen "bijna geen meldingen" ofzo.

Dan is de directe wedervraag "hoeveel is bijna" , gevolgd door "waarom kan de minister geen exact antwoord geven" .

Ook staat de minister niet met de mond vol tanden als er LATER een aangifte van stalking met airtags binnenkomt .
Het is alleen een probleem als hij ongelijk had op moment van antwoorden.

Als er nu nul aangiften zijn kun je toch stellen dat het nu dus geen , of geen groot probleem is . Dat een hoop professionele paranoiden zich zorgen maken over wat ZOU KUNNEN gebeuren, of wat MISSCHIEN gebeurt maar niet tot aangifte leidt is wat anders.
14-05-2022, 10:53 door Anoniem
Onderzoek: wireless malware blijft actief op uitgeschakelde iPhone
vrijdag 13 mei 2022, 14:39 door Redactie

https://www.security.nl/posting/753425/Onderzoek%3A+wireless+malware+blijft+actief+op+uitgeschakelde+iPhone

Ook is het mogelijk om een uitgeschakeld toestel te lokaliseren.
08-12-2022, 12:15 door Anoniem
Doordat de wereld alleen al ruim een miljard iPhone-gebruikers telt, is het signaal nauwkeuriger dan gps. Niet voor niets is het geheugensteuntje ook populair onder toeristen, die de AirTag of de SmartTag van concurrent Samsung afgelopen zomer in groten getale in hun koffers stopten om ondanks de Schipholchaos hun bagage niet kwijt te raken.

https://www.volkskrant.nl/economie/handig-om-je-sleutels-te-vinden-zo-n-airtag-maar-ook-een-griezelig-geschenk-voor-stalkers~b0dd2033/

Vice turfde begin dit jaar 25 politiezaken waarin de AirTag door belagers was gebruikt om slachtoffers te achtervolgen, en dit was dan alleen nog gebaseerd op cijfers van acht van de vijftienduizend politiebureaus in de VS.

https://www.vice.com/en/article/y3vj3y/apple-airtags-police-reports-stalking-harassment
02-05-2023, 16:23 door Anoniem
Apple en Google komen met specificatie tegen ongewenste Bluetooth-trackers
dinsdag 2 mei 2023, 15:49 door Redactie

https://www.security.nl/posting/795008/Apple+en+Google+komen+met+specificatie+tegen+ongewenste+Bluetooth-trackers
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.