image

Minister moet opheldering geven over stalking via Apple AirTags

vrijdag 11 februari 2022, 15:02 door Redactie, 12 reacties

Minister Adriaansens van Economische Zaken moet opheldering geven over de mogelijkheid om Apple AirTags te gebruiken voor het stalken van mensen en welke risico's de technologie van Apple nog meer voor de Nederlandse samenleving heeft. Kamerlid Simons van BIJ1 stelde Kamervragen naar aanleiding van een artikel in Trouw.

Simons wil onder andere weten of de huidige Wet Belaging voldoet voor het aanpakken van stalking via AirTags. "Zo nee, welke acties overweegt u te ondernemen om burgers beter te beschermen tegen stalking door middel van technologie zoals AirTags", vraagt het BIJ1-Kamerlid.

AirTags geven aan iPhones en iPads in de buurt hun locatie door, die vervolgens via de Find My-app is te achterhalen. Hiervoor maken de apparaatjes zowel gebruik van bluetooth als het Find My-netwerk. Dit netwerk maakt gebruik van Apple-apparaten in de buurt om de locatie van de AirTag door te geven. "Bent u van mening dat het bestaan van het 'Zoek mijn'-netwerk in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming? Zo ja, welke acties verbindt u aan deze conclusie? Zo nee, waarom niet?", vraagt Simons verder aan Adriaansens.

Het BIJ1-Kamerlid wil ook dat de minister in EU-verband gaat bespreken hoe het gebruik van AirTags en soortgelijke technologieën te reguleren is. Verder moet Adriaansens aangeven wat ze nog meer gaat doen om stalking door middel van technologieën als de AirTag in de Nederlandse maatschappij te voorkomen. De vragen dienen binnen drie weken te zijn beantwoord.

Reacties (12)
11-02-2022, 15:25 door Anoniem
After a Friday night out with her boyfriend this month, Erika, a graduate music student in New Orleans, was notified by her iPhone that an “unknown accessory” had been detected near her over a two-hour period, moving with her from a bar to her home. She called the police and she called Apple, but she never found an AirTag.

https://www.nytimes.com/2021/12/30/technology/apple-airtags-tracking-stalking.html

A 2021 Norton Lifelock survey of 10,000 adults across ten countries found that almost 1 in 10 respondents who had been in a romantic relationship admitted to using a stalkerware app to monitor a current or former partner’s device activity. The same report indicates that the problem may be worsening.

https://www.eff.org/deeplinks/2021/12/stalkerware-2021-review
11-02-2022, 15:40 door Anoniem
En waarvoor zou je daarvoor bij de minister moeten zijn?
11-02-2022, 17:02 door Anoniem
Ik stoor mij hier mateloos aan, omdat Apple sinds kort Airtags verkoopt is dit opeens een probleem. Onopvallende gps trackers zijn al sinds jaar en dag te koop maar toen kraaide er geen haan naar.
11-02-2022, 17:20 door Anoniem
Door Anoniem: En waarvoor zou je daarvoor bij de minister moeten zijn?
Omdat het maatschappelijke gevolgen kan hebben dat dit soort techniek algemeen beschikbaar komt, en betaalbaar en makkelijk te gebruiken is. Dingen met maatschappelijke gevolgen kunnen aanleiding zijn om regels ervoor op te stellen of andere maatregelen te nemen. Dat is iets waar beleidsmakers (waaronder ministers) zich mee bezig houden.
11-02-2022, 17:34 door Anoniem
Omdat de minister in dit geval wel een zinnig antwoord kan geven?

Er worden heel veel onzin vragen aan ministers gesteld die niet aan de minister gesteld moeten worden maar bv aan het bedrijf waar het over gaat.
Maar dit is nou juist een vraag die wel aan de overheid gesteld moet worden.
Alleen zou ik dit eerder aan een minister van justitie vragen dan aan die van economische zaken.
Onder welk ministerie vallen AVG issues?
11-02-2022, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: En waarvoor zou je daarvoor bij de minister moeten zijn?
Omdat de verkiezingen er weer aan komen...
12-02-2022, 15:28 door Anoniem
Stalking van buren via AliExpress camera's wanneer komen daar de kamer vragen over?? Iedereen hangt van alles op en filmt hele straten, hier woont iemand die heeft elke hoek van zijn huis (bewegende) camera's op de weg gericht staan ipv zijn voordeur en balcon. Dat is een trend door heel het land en wordt niet tegen opgetreden, sterker de politie moedigt dit aan en treed niet op want: voor als er iets gebeurd.

Dat wordt op grotere schaal gedaan dan wat airtags, mevrouw Simons heeft weer eens iets gehoort en roept gelijk moord en brand er over, terwijl zoals hier is aangegeven dat gps trackes al jaren op de markt zijn.
12-02-2022, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ik stoor mij hier mateloos aan, omdat Apple sinds kort Airtags verkoopt is dit opeens een probleem. Onopvallende gps trackers zijn al sinds jaar en dag te koop maar toen kraaide er geen haan naar.

Het verschil is dat dit het eerste GPS-tracking systeem is dat via een groot netwerk van mobiele devices de locatie kan doorgeven. Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen?

Ik hoop voor de gebruikers dat het niet heel veel data van je data abonnement snoept. Al vermoed ik dat het nauwelijks impact zal hebben met alle andere gegevens die heen-en-weer gaat.
12-02-2022, 22:52 door Anoniem
gewoon verbieden die dingen net als stoorzenders voor gsm vaak gebruikt bij diefstal van auto's net als deze dingen.
13-02-2022, 11:57 door Anoniem
Door Anoniem: gewoon verbieden die dingen net als stoorzenders voor gsm vaak gebruikt bij diefstal van auto's net als deze dingen.
Hoe gaat dat precies, een auto stelen met een Airtag?
16-02-2022, 12:44 door Anoniem
Hoe strafbaar is het om iemand met een Apple AirTag te volgen?
woensdag 16 februari 2022, 12:08 door Arnoud Engelfriet

https://www.security.nl/posting/743457/Hoe+strafbaar+is+het+om+iemand+met+een+Apple+AirTag+te+volgen
16-02-2022, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: gewoon verbieden die dingen net als stoorzenders voor gsm vaak gebruikt bij diefstal van auto's net als deze dingen.
Hoe gaat dat precies, een auto stelen met een Airtag?

https://www.security.nl/posting/732626/Apple+AirTags+gebruikt+voor+diefstal+van+dure+auto%27s+in+Canada
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.