image

EFF: inperken marktmacht Big Tech vergroot veiligheid en privacy gebruikers

woensdag 6 april 2022, 17:08 door Redactie, 7 reacties

Mensen zouden het recht moeten hebben om hun eigen keuzes te maken, zoals het kiezen van de apps die op hun smartphone staan, maar in de huidige situatie heeft Big Tech veel van onze keuzes afgepakt, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De marktmacht van grote techbedrijven moet dan ook worden ingeperkt, aldus de EFF. De organisatie heeft samen met privacyorganisaties en techbedrijven het Amerikaanse Congres opgeroepen om Big Tech aan te pakken.

Op dit moment zijn grote techbedrijven in staat om concurrenten in een vroeg stadium over te nemen en te bepalen wat erop hun platforms gebeurt. "Als je niet via Google bent te vinden is het alsof je niet bestaat. En als je app niet in de Apple of Google appstore komt, is het ook alsof die niet bestaat", zegt Katharine Trendacosta van de EFF. Ze merkt op dat dit indruist tegen een basisprincipe van het internet, namelijk dat de gebruiker beslist.

"Als je ontdekt dat er een kwetsbaarheid in iMessage aanwezig is zou je de app moeten kunnen verwijderen. Als je een activist of journalist bent die kan worden aangevallen, is dat een potentieel levensreddende keuze die je moet kunnen maken. En als je gewoon een andere app in plaats van iMessage op je telefoon wilt moet je die keuze kunnen maken", gaat Trendacosta verder.

Mensen zouden de Apple App Store of Google Search moeten kiezen omdat het de best service biedt, niet omdat alternatieven veel lastiger te gebruiken zijn. "Diensten moeten weer concurreren voor onze tijd door de beste te zijn. Onze veiligheid wordt vergroot wanneer meerdere bedrijven zich inzetten om de veiligste dienst te zijn. Onze privacy wordt vergroot wanneer één bedrijf ons niet via onze zoekopdrachten, e-mail, bekeken video's, plattegrond en gezondheidsdata kan volgen", merkt Trendacosta op.

Verschillende wetten die in de Verenigde Staten zijn voorgesteld moeten hiervoor zorgen. Zo moet de Open App Markets Act gebruikers controle over hun smartphones geven, door bedrijven te verplichten dat gebruikers bepalen welke apps ze op hun toestel willen hebben. De Access Act geeft gebruikers de keuze om grote diensten te verlaten door interoperabiliteit te bevorderen. De Platform Competition and Opportunity Act vergroot het toezicht op de overnames door grote techbedrijven.

Reacties (7)
07-04-2022, 09:54 door Anoniem
Het waarborgt niet alleen de veiligheid maar ook geeft ook minder fakenieuws door eenzijdige censuur. Uit de geleverde informatie n.a.v. wobverzoeken bij WVS blijkt wel hoe kwalijk de rol van BigTech geweest is, en nog steeds is bij het tegengaan van ongewenste meningen (die niet noodzakelijkerwijs waar of niet waar hoeven te zijn). Zo krijgt het publiek een eenzijdig beeld voorgeschoteld terwijl dat natuurlijk niet klopt want er is nooit 1 waarheid.
07-04-2022, 10:32 door Anoniem
Als hier elders over wordt bericht. Over alle voor gebruikers onzichtbare data-wegsluis-methoden (zelfs nog eer een blokkering actief kan worden) en de geniepige methoden om de goegemeente afhankelijk te houden, dan worden dergelijke berichten direct verwijderd. Bijvoorbeeld hoe kan ik alles van Goggles van mijn devices verwijderen (account, third party tracking etc. etc.) AGAF is machtiger dan regeringen, machtiger dan continenten. Ze willen de Almacht over iedereen.
07-04-2022, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem: Als hier elders over wordt bericht. Over alle voor gebruikers onzichtbare data-wegsluis-methoden (zelfs nog eer een blokkering actief kan worden) en de geniepige methoden om de goegemeente afhankelijk te houden, dan worden dergelijke berichten direct verwijderd. Bijvoorbeeld hoe kan ik alles van Goggles van mijn devices verwijderen (account, third party tracking etc. etc.) AGAF is machtiger dan regeringen, machtiger dan continenten. Ze willen de Almacht over iedereen.

MAGAF - Microsoft niet vergeten, die hebben meer marktmacht dan je denkt.
07-04-2022, 15:04 door karma4
Privacy voorvechters richten zijn niet op Bi tech maar zijn de overheid als de grote vijand.
Geen wonder dat er anarchie ontstaat. 1984 / omnicorp in wording. 10, 9, 8, 7 ....,
07-04-2022, 16:26 door Anoniem
Door karma4: Privacy voorvechters richten zijn niet op Bi tech maar zijn de overheid als de grote vijand.
Geen wonder dat er anarchie ontstaat. 1984 / omnicorp in wording. 10, 9, 8, 7 ....,

Onjuist, wederom Karma4 en je plaat blijft hangen.
Er ontstaat geen anarchie, volgens mij ken je de betekenis van het woord niet eens.
08-04-2022, 10:28 door Anoniem
Anarchie kan niet ontstaan als het grootste gedeelte van de maatschappij bestaat uit zwaar gehypnotiseerde deugdkneuzen.
De weinige machthebbers zijn door de eeuwen al zo doorkneed geraakt in hun psychopatische empathieloze wijze van onderdrukking van het grootste deel van die "andere" meestal welwillende mensensoort, dat dit alleen nog maar tot het "putje" kan gaan of uitdraaien op massa's 'soylent green' e.d. Alle contra-systemen hebben gefaald. Maak je op voor je aangestuurde cyborg rol als je er nog bij mag blijven. 'That you may live in interesting times', zou de Chinees zeggen als ie kwaad is. Ook zij werden en worden geknecht.
09-04-2022, 16:27 door Anoniem
@ anoniem van 13:29 (afgelopen donderdag),

Voor een voorbeeld van Microsoft AS gedreven redirecting adware (met ook nog een rol weggelegd voor de cloud),
zie: https://community.watchguard.com/watchguard-community/discussion/344/https-proxy-px-ads-linkedin-com-and-chrome. Maar het tegengaan van deze Big Tech Corporatie-gedreven surveillance en monitoring heeft geen prioriteit.
Het wordt slechts gebruikt door globale partijen om ons in dergelijks uitgevoerd door o.a. de EU-Cloud e.d. in te rommelen.
Ze hebben er al geruime tijd op commerciele schaal mee geoefend dus. Zal de zwaar gehypnotiseerde meerderheid van de massa er wederom voor staan te applaudiseren of gaat men inzien dat het slechts tegen de gewone massa zal worden ingezet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.