image

Mozilla: veel mis met privacybescherming mentale gezondheidsapps

maandag 2 mei 2022, 12:14 door Redactie, 6 reacties

Er is veel mis met de privacybescherming van mentale gezondheidsapps, zo stelt Mozilla op basis van eigen onderzoek. De Firefox-ontwikkelaar analyseerde 32 apps voor onder andere hulp bij posttraumatische stress-stoornis en het voorkomen van zelfmoord. Bij 29 van de apps is de privacy van gebruikers niet gewaarborgd, aldus Mozilla.

De organisatie stelt dat de apps aan verschillende basale voorwaarden moeten voldoen. Wanneer dit niet het geval is krijgt een app het label "privacy not included". Hoewel de apps zeer persoonlijke informatie bevatten, delen ze geregeld gegevens van gebruikers, staan ze zwakke wachtwoorden toe, tonen ze gerichte advertenties aan kwetsbare gebruikers en hebben ze onduidelijk en slecht geschreven privacybeleid.

Zo stellen meerdere apps dat ze informatie met "betrouwbare partners" delen, maar wordt niet duidelijk wie dat zijn. Andere apps melden weer dat ze data van derde partijen kunnen kopen, zoals datahandelaren, om aan het al gemaakte profiel van gebruikers toe te voegen, zoals geslacht, leeftijd, geloofsovertuiging, etniciteit, gezinsgrootte en inkomen en politieke voorkeur. Vervolgens wordt deze data gebruikt voor gerichte advertenties en gedeeld met andere partijen.

"Het grootste deel van de mentale gezondheids- en gebedsapps zijn buitengewoon eng", zegt Mozillas Jen Caltrider. "Ze tracken, delen en profiteren van de meeste intieme persoonlijke gedachtes en gevoelens van gebruikers, zoals stemmingen, mentale toestand en biometrische data. Het onderzoeken van mentale gezondheidsapps blijkt niet goed voor je mentale gezondheid te zijn, aangezien het aantoont hoe nalatig en schaamteloos deze bedrijven met onze meest intieme persoonlijke informatie kunnen zijn."

Volgens Mozilla-onderzoeker Misha Rykov gaat het in werkelijkheid om "data-sucking machines" met een laagje gezondheids-app. "Anders gezegd, een wolf in schaapskleren."

Reacties (6)
02-05-2022, 15:01 door Anoniem
Had ie iets anders verwacht dan? Je moet ook niet alles willen digitaliseren. Sommige dingen moeten gewoon van persoon tot persoon besproken worden.
03-05-2022, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Had ie iets anders verwacht dan? Je moet ook niet alles willen digitaliseren. Sommige dingen moeten gewoon van persoon tot persoon besproken worden.

Onder mentale gezondheidsapps vallen heel veel zaken, ook meditatieapps als Headspace en apps voor bijbelteksten. Niet zo zeer apps voor psychologische hulp.
04-05-2022, 12:52 door Anoniem
Gegevens delen over je hartslagritme, gezondheidsstatus, psychische toestand en seksuele geaardheid, dat is vragen om moeilijkheden. De menstruatie-app Flo, bijvoorbeeld, deelde de gegevens met Facebook en Google, maar dat deden hun concurrenten Clue, Maya en MIA ook. Privacy International heeft deze praktijken in december 2020 onderzocht:

https://www.security.nl/posting/686051/Menstruatie-app+Flo+deelde+gebruikersdata+met+Facebook+en+Google

Een ander recent voorbeeld is het bedrog van de LHBTIQA+ app Grindr, dat de gebruikers daarvan, homoseksuelen en lesbiennes, op de voet volgde, en dat de locatiegegevens aan de hoogst biedende adverteerders doorverkocht, gegevens waarmee de identiteit en voorkeur van de gebruiker kan worden achterhaald.

https://www.security.nl/posting/729701/Noyb+dient+klacht+in+tegen+Grindr+over+recht+op+inzage+data
04-07-2022, 09:53 door Anoniem
De Britse mensenrechtenadvocaat Susie Alegre over menstruatie en mentale gezondheid apps:

Niet alleen voeren mensen daarop allerlei informatie in, maar die kan ook gecombineerd worden met andere data uit je telefoon. Dat levert een berg gegevens op over de vruchtbaarheidsstatus, seksuele activiteit en emotionele toestand van talloze vrouwen. Sommige van die apps gebruiken de informatie om je aan te sporen: je bent nu 29, de perfecte leeftijd een baby te krijgen. Dat lijkt behulpzaam, maar kan ook een vorm van onaangename sociale controle zijn.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/03/big-tech-bedreigt-de-vrijheid-om-te-denken-wat-je-wil-a4135383
13-07-2022, 14:15 door Anoniem
FTC wijst datahandelaren na abortus-uitspraak op illegaal gebruik locatiedata
woensdag 13 juli 2022, 11:59 door Redactie

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft datahandelaren gewaarschuwd voor het illegaal gebruik en delen van gevoelige gegevens, zoals locatiedata en gezondheidsinformatie. Aanleiding is een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het landelijke recht op abortus terug te draaien.

https://www.security.nl/posting/760701/FTC+wijst+datahandelaren+na+abortus-uitspraak+op+illegaal+gebruik+locatiedata

De toezichthouder laat ook weten dat claims van bedrijven dat gegevens zijn "geanonimiseerd" vaak misleidend zijn
13-07-2022, 17:46 door Anoniem
Vrouwen in VS verwijderen menstruatieapps: data kunnen worden ingezet als bewijs voor abortus

“Wat voorheen onschuldige gegevens waren, is nu potentieel strafrechtelijk bewijs,” stelt de Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die opkomt voor digitale rechten.

https://www.parool.nl/wereld/vrouwen-in-vs-verwijderen-menstruatieapps-data-kunnen-worden-ingezet-als-bewijs-voor-abortus~b2082ecb/

Wie naar een ‘gevoelige locatie’ gaat, kan een telefoon beter thuislaten, en schakelt op z’n minst de locatiegegevens uit


Security and Privacy Tips for People Seeking An Abortion

https://www.eff.org/deeplinks/2022/06/security-and-privacy-tips-people-seeking-abortion
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.