image

Google gaat Android en Chrome van wachtwoordloos inloggen voorzien

vrijdag 6 mei 2022, 10:28 door Redactie, 6 reacties

Google gaat ondersteuning van de FIDO-standaard aan Android en Chrome toevoegen zodat gebruikers straks zonder wachtwoord op applicaties en websites kunnen inloggen. De support moet later dit jaar in de browser en het besturingssysteem verschijnen en zal ervoor zorgen dat wachtwoorden straks niet meer nodig zijn, zo laat het techbedrijf weten.

Wanneer Androidgebruikers straks via hun telefoon op een website of app willen inloggen hoeven ze alleen hun toestel te ontgrendelen. Het toestel zal hiervoor een passkey opslaan waarmee er toegang tot het online account wordt verkregen. Desktopgebruikers die op een website willen inloggen zullen eerst op hun telefoon een prompt krijgen waarin wordt gevraagd om het inloggen te bevestigen. Zodra dit is gedaan is de telefoon niet meer nodig en kan er voortaan door het ontgrendelen van alleen de computer worden ingelogd.

De passkeys op de telefoon zijn via een cloudback-up naar een nieuwe telefoon over te zetten, mocht een toestel worden gestolen of verloren, laat Google verder weten. Het techbedrijf stelt dat de passkey een wachtwoordloze toekomst een stap dichterbij brengt. De Fast IDentity Online (FIDO)-Alliantie heeft zichzelf als doel gesteld om het wachtwoord te vervangen door authenticatiemethoden die "veiliger en gebruiksvriendelijker" zijn. Ook Apple en Microsoft werken hier aan mee.

Reacties (6)
06-05-2022, 14:32 door spatieman
dit, kan ,nooit, goed gaan...
06-05-2022, 16:02 door Anoniem
Google wil je identiteit weten met hun wachtwoordloze toekomst.. Je smartphone is gekoppeld aan toestel id:IMEI nummer.. Dus bij de sites waar jij inlogt is je identiteit nu bekend..
06-05-2022, 16:31 door Anoniem
Wow, orgineel....

De eerste factor in een 2 factor identificatie omzeilen..... Je zou het niet verwachten van google.....
08-05-2022, 15:32 door Anoniem
Straks gaan onze overheden dit ook doen.
Welcome to the Brave New World.
Beangstigt dit nu echt.niemand, of liggen we allemaal als hondjes al met de buik omhoog? Het gaat echt allemaal in een beangstigend tempo. Like sheep in a pen, a Google pen.
08-05-2022, 23:57 door Anoniem
Verschrikkelijk wat een gedoe weer.
Er wordt gedaan of iedereen een smartphone heeft (niet dus) en zogenaamd veiliger. Hou toch op. Wederom allerlei verplichtingen, je moet weer een passkey op je telefoon. Weer gezever dat als je ergens bij wilt moet bevestigen met je telefoon. En als je geen GSM hebt?
En koppelen met IMEI? Leuk! Handig als je telefoon gejat wordt of stuk gaat, zit je (als je wat pech hebt door welke reden dan ook) weer dagen zonder dat je bij je gegevens kunt.
Even nog los van wat er allemaal weer in het kader van de privacy genegeerd kan worden. Pffff.....
Microsoct leegt zijn spamfolder na 10 dagen, Google komt weer met deze ongein.

Gelukkig gebruik ik die mail maar voor de hobby en heb een eigen domein voor m'n mail, werkt tenminste waar en zoals ik dat wil.
09-05-2022, 11:44 door ShaWormHa - Bijgewerkt: 09-05-2022, 11:45
Door Anoniem: Straks gaan onze overheden dit ook doen.
Welcome to the Brave New World.
Beangstigt dit nu echt.niemand, of liggen we allemaal als hondjes al met de buik omhoog? Het gaat echt allemaal in een beangstigend tempo. Like sheep in a pen, a Google pen.

Je maakt een denkfout, dat is dat de meerderheid van de mensen net zo bezig is met hun Privacy als de gemiddelde bezoeker hier.
News flash, mensen geven er geen fuck om. 2Factor is iritant, wachtwoorden zijn lastig te onthouden dus dan maar overal hetzelfde. En ik heb toch neits te verbergen?

En laat Google nou net in dat gat springen, door 2 Factor en het wachtwoord probleem op telossen hiermee. Natuurlijk gaan mensen met de buik omhoog liggen.

We kunnen hier met zijn allen moord en brand schreeuwen, maar dat lost het probleem niet op wat de gemiddelde eindgebruiker ondervind. En dat is dat het allemaal maar moeilijk en lastig is. En dat het ze ook vrij weinig interesseerd. Ik hoop dat een partij als FIDO hier gewoon een beter alternatief op bouwt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.