image

Privacytoezichthouders willen verbeteringen Europese Data Act

vrijdag 6 mei 2022, 10:43 door Redactie, 5 reacties

De Europese privacytoezichthouders willen dat het voorstel voor de Europese Data Act op een aantal punten wordt verbeterd, zo hebben ze in een advies aan de Europese Commissie laten weten. De toezichthouders stellen dat de Data Act geen afbreuk mag doen aan de bescherming van persoonsgegevens die de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) biedt. Ook vinden ze dat overheden geen te ruime bevoegdheid moeten krijgen om persoonsgegevens op te eisen van private partijen.

De Data Act (of Dataverordening) is een voorstel voor een nieuwe wet die het delen van data moet stimuleren. Het gaat om data bij overheidsinstellingen én bedrijven en mogelijk ook om persoonsgegevens. De Europese Commissie wil met het voorstel bereiken dat data meer gedeeld worden tussen verschillende sectoren en tussen publieke en private organisaties. Ook moeten gebruikers van 'slimme' apparaten, zoals deurbellen of thermostaten, toegang krijgen tot de data die deze apparaten genereren.

Volgens de Europese privacytoezichthouders is het grootste risico van het huidige voorstel voor de Data Act dat er onduidelijkheid kan ontstaan over de toepasselijkheid van de AVG en dat de Data Act afbreuk doet aan rechten en verplichtingen in de AVG. "Het doel van de Data Act is om het delen van data zo veel mogelijk te stimuleren en daarmee kunnen ook persoonsgegevens gemoeid zijn", zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens, één van de toezichthouders .

De toezichthouders stellen dat de AVG bij het gebruik van persoonsgegevens altijd voorgaat. Ze vinden dan ook dat de Data Act duidelijk moet staan dat de AVG altijd van toepassing is bij het delen van persoonsgegevens. Daarnaast zien de toezichthouders het risico dat de Data Act te veel ruimte geeft aan overheden om persoonsgegevens bij bedrijven op te eisen, zonder voldoende waarborgen voor de privacy van burgers.

De Data Act verplicht bedrijven namelijk om in ‘uitzonderlijke omstandigheden’, zoals rampen, data te delen met overheden. Wanneer die verplichting precies geldt en om welke data het dan gaat, is niet duidelijk genoeg omschreven. Dat moet wel, vinden de toezichthouders. De Europese Commissie presenteerde de Data Act afgelopen februari. Het is nu aan het Europees Parlement en de regeringen van de EU-lidstaten om over het voorstel te oordelen en tot een akkoord te komen.

Reacties (5)
06-05-2022, 11:47 door gradje71
Ze zijn bij de overheid kennelijk helemaal wakker geworden als het gaat over data-overdracht. Dat moet en zal gebeuren. En dus gaat het ook gebeuren. Ik kan niet in de toekomst kijken maar ik vrees dat onze eigen overheid straks nog veel meer over jou en mij gaat weten dan dat ze al weten. Maar de vraag is natuurlijk of ze dat wel moeten weten en waarom willen ze alles (!!!) over ons weten? Denk daar maar eens over na, want dat doen zij ook.
06-05-2022, 12:30 door Anoniem
die het delen van data moet stimuleren
En daar zit nou juist het probleem. Er wordt al veel te veel over veel te veel mensen tussen veel te veel instanties gedeeld. Wat men eigenlijk wil, is wat men in China reeds doet: de overheid weet alles.
06-05-2022, 12:48 door Anoniem
De massa zal er pas wakker voor worden als het 'vet' te laat zal zijn.
Dan kunnen ze je alles afnemen en ze gaan nu gewoon slim, sluw en geslepen verder. De meesten van ons interesseert het echter geen zier. Als hun koelkast nog maar redelijk gevuld is en ze eventueel met EU-QR-pas nog maar op vakantie kunnen, is de toekomst, die dichter en dichter bij komt voor hen geen punt. Op de massa hoef je dus never nooit niet te rekenen. De analoge wereld wordt onder je ogen afgebroken en een digitale helse afgrond doemt steeds sneller op.
#observator
06-05-2022, 16:50 door karma4
De toezichthouders stellen dat de Data Act geen afbreuk mag doen aan de bescherming van persoonsgegevens die de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) biedt.
De GDPR stelt dat een ieder de relevant persoonsgegevens moet kunnen opvragen en eventueel laten corrigeren.
Waarom zou de liberale markt van die verplichting uitgesloten moeten worden? De GDPR is opgezet en bedoeld als tegenwicht aan de liberale markt.
07-05-2022, 09:48 door Anoniem
@karma4,
Maar hoe remmen we een steeds groter wordende behoefte aan totale surveillance en monitoring af bij de onverkozen bestuurders van de EU, de commissarissen en een praat-parlement zonder invloed op het beleid, dat juist door de giga belangen van de zogenaamde niet langer zo 'liberale' markt worden bepaald? Je wil alles nog in de oude democratische verhoudingen zien. Sinds alle recente dictaten en inlegvellen bestaat die helaas niet meer. Men heeft inmiddels lak aan medezeggenschap van de 150 miljoen. We zullen als burger ons anders moeten opstellen, anders zijn we gezien zonder privacy en een en enige anonimiteit etc. We worden op de duur het digitale Slavenkoor. Wie houdt toezicht over de toezichthouders?
luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.