/dev/null - Overig

CCleaner, Uninstallers, etc, etc

14-05-2022, 17:49 door Anoniem, 19 reacties
Na jaren linux gebruikt te hebben ben ik sinds een maand weer bij Windows. 11 Welteverstaan.

Wat moet ik anno 2022 nog geloven van opschoners zoals het gratis CCleaner, het betaalde Revo Uninstaller en alle andere
soortgelijke aaps?

Werken ze echt? Zijn ze betrouwbaar? Wat doen ze? Zijn ze anno 2022 nuttig?


Dank
Reacties (19)
14-05-2022, 23:12 door Anoniem
Ze zijn nuttig voor privacy. Kijk ook eens naar Bleachbit, PrivaZer.

CCleaner is handig om automatische opstarts en Verkenner DLL's opties (open met...) te beperken. Verder zijn er ook nog privacy tools voor Windows die ik zeker zou draaien: W10Privacy. Geen gemakkelijke tool in het gebruik, maar wel tamelijk grondig.

Bij sommige van die tools moet je oppassen dat er geen rommel wordt meegeinstallerd zoals Google Chrome en dat Google cookies niet worden overgeslagen (beide Ccleaner).

Soms blijft er een grote hoeveelheid tijdelijke bestanden achter, dus het opschonen van temp directories is een goed idee, doe dat bij voorkeur direct na herstarten.
15-05-2022, 10:36 door Anoniem
Ook hier heb ik na jaren Linux er een W10 pc er bij gezet en vroeg mij dit ook even af.
Is dit allemaal nog wel nodig om alles er op te zetten.
Het hele virus scanner gedeelte laat ik aan de Windows beveiliging
Wel heb ik CCleaner bij gezet als enige rommel opruimer.
Deze verwijderd toch wel enorm veel troep die ik liever kwijt ben.
Verder denk ik dat je niet teveel programma's van derde er bij moet zetten om Windows na te kijken.
Verwijderen van programma's doe ik zo als gebruikelijk zonder andere programma's.
Maar Linux blijft toch wel mijn hoofd pc om mee te werken.
Een echte Windows fan zal ik nooit worden door wat ze allemaal van je willen weten.
15-05-2022, 11:30 door Anoniem
Je moet je wel realiseren dat het installeren van dit soort software je systeem instabiel en niet meer te ondersteunen maakt.
Je begint met "onnodige troep" eraf te halen maar dan werken er ineens dingen niet meer goed, moet je die weer fixen, enz.
Uiteindelijk blijf je achter met het idee dat Windows onstabiel is, de registry een slecht ding en een gevaar, enz. terwijl je
dit in feite allemaal zelf veroorzaakt hebt.
Als je leverancier je Windows computer "met allemaal troep" geleverd heeft kun je beter een schone Windows installatie
doen met een image wat je bij Microsoft download.
15-05-2022, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: Na jaren linux gebruikt te hebben ben ik sinds een maand weer bij Windows. 11 Welteverstaan.

Wat moet ik anno 2022 nog geloven van opschoners zoals het gratis CCleaner, het betaalde Revo Uninstaller en alle andere
soortgelijke aaps?

Werken ze echt? Zijn ze betrouwbaar? Wat doen ze? Zijn ze anno 2022 nuttig?


Dank

Toch vreemd dat je anno 2022 nog aanvullende programma's bij je OS moet kopen om de zaak veilig/werkbaar te houden.

Wil je je usecase delen waarom je overgestapt bent naar W11?
15-05-2022, 13:01 door Anoniem
Uit eigen ervaring heb ik deze tools allemaal niet nodig.

De meeste configuraties kan ik zelf doen in Windows zelf, de derde partij tools hebben niet het wiel uitgevonden maar maken onder de motorkap ook gebruik van de ingebouwde Windows features. (misschien alleen wat overzichtelijker dat je niet zelf hoeft te zoeken, maar dat neem ik voor lief, wil liever deze tools niet installeren)

Uiteraard is het belangrijk dat je zelf goed nadenkt wat je allemaal installeert op jouw PC, installeer alleen maar wat je werkelijk gebruikt.

En het beste advies blijft dat je normale werkzaamheden zonder beheer account uitvoert.
Maak een apart beheer account (local admin) die alleen nodig is om iets te installeren.
Dit zorgt er ook al voor dat je weinig ellende op je systeem krijgt.
15-05-2022, 13:30 door Anoniem
Ik ben gestopt met CCleaner voordat er malware in zat (versie 5.33.6162). Verder is het door Avast overgenomen, wat weer overgenomen is door NortonLifeLock (Symantec). Er is troep aan toegevoegd tijdens het installeren. Hij moet verplicht op internet en updaten naar elke nieuwe versie. Er zitten ads in. Het draait verplicht mee bij het opstarten van Windows.

Ik gebruik Disk Clean-Up in Microsoft Windows 10 zelf. Minstens een keer per week wis in de volledige browser history van Firefox en Edge. Dat moet genoeg zijn. Ik heb gemerkt dat vooral Opera veel tijdelijke bestanden op je computer achterlaat (Opera is ook geen aanrader meer, want Chinese eigenaar).

Vroeger gebruikte ik de secure delete, clustertip en freespace cleaning van CCleaner, maar dat heeft weinig nut op de SSD die ik nu heb. Vanwege wear levelling.

Minder programma's op je computer is beter. Verkleint het aanvalsoppervlak. Ik gebruik zelfs geen Office. Als ik het nodig heb download ik de laatste versie van Libre Office om te installeren en die gaat er meteen weer af als ik hem niet nodig heb. Grote programma's, groot aanvalsoppervlak. Als ze op internet zitten is het nog erger.

Met registercleaning kan je je Windows installatie om zeep helpen. Het is nergens voor nodig. Norton Anti-Virus heeft tegenwoordig ethereum mining. Lekker goed voor de levensduur en temperaturen van je hardware. Vermijd alles van dit bedrijf inclusief CCleaner.
15-05-2022, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Toch vreemd dat je anno 2022 nog aanvullende programma's bij je OS moet kopen om de zaak veilig/werkbaar te houden.
Dat moet helemaal niet! De vraagsteller vraagt of dat nog moet. Het antwoord is nee, dat moet niet en dat kun je zelfs
beter niet doen.
15-05-2022, 18:32 door Anoniem
Geen CCleaner meer voor mij, wel OS Armor. De troep die je niet toestaat als executable te runnen (vanwege niet gesigneerd of anderszins) hoef je er ook later niet meer af te halen.

Daarvoor gebruikte ik Voodooshield, maar dat is geen freemium voor persoonlijk gebruik meer. Geekstogo geeft vaak goede info wat te gebruiken. MBAM hoor ik ook weinig kritiek op.

Beste is om troep en potentiële gevaarlijke scripts te vermijden.
uMatrix en uBlock Origin als extensies in je browser scheelt gelijk een paar jassen kwetsbaarheden & veel minder scam en spam.
#observator
16-05-2022, 01:26 door Anoniem
@ Gisteren, 11:30 door Anoniem
Je moet je wel realiseren dat het installeren van dit soort software je systeem instabiel en niet meer te ondersteunen maakt. Je begint met "onnodige troep" eraf te halen maar dan werken er ineens dingen niet meer goed, moet je die weer fixen, enz.

CCleaner, Bleachbit en PrivaZer zijn in standaard configuratie veilig te gebruiken.

Wat sommige tools wel doen is Firefox bestanden weggooien als de browser nog openstaat. Dat kan problemen veroorzaken op sommige websites omdat Firefox de opgeslagen DOM data niet meer kan vinden. Oplossing is de browser te sluiten en nogmaals de opschoning te doen.

De aversie tegen CCleaner is op emotie gebaseerd. Tijdens installeren moet je wel even oppassen om Google installatie te vermijden en de automatische updates kun je uitzetten. De check op beschikbaarheid van updates kan niet worden uitgezet.
16-05-2022, 09:20 door Anoniem
Door Anoniem: Na jaren linux gebruikt te hebben ben ik sinds een maand weer bij Windows. 11 Welteverstaan.

Wat moet ik anno 2022 nog geloven van opschoners zoals het gratis CCleaner, het betaalde Revo Uninstaller en alle andere
soortgelijke aaps?

Werken ze echt? Zijn ze betrouwbaar? Wat doen ze? Zijn ze anno 2022 nuttig?


Dank
Nee ze werken niet beter dan de interne functies van je OS ze zijn namelijk afhankelijk van die functies.
CCleaner in het bijzonder is uitermate gevaarlijk voor je privacy.

De originele developer Piriform is destijds opgekocht door Avast en daarna zijn er meerdere rellen geweest over phoning home bijhouden van hardware en software op het apparaat en het instelleren van adware.

Hier een stukje van de drama toegelicht.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-now-detects-ccleaner-as-a-potentially-unwanted-application/amp/

En dit is de officiele statement van Microsoft
https://support.microsoft.com/en-us/topic/microsoft-support-policy-for-the-use-of-registry-cleaning-utilities-0485f4df-9520-3691-2461-7b0fd54e8b3a

Blijf weg uit register voor cleanups tenzij het noodzakelijk is voor het oplossen van een software issue. Er is 0,0 voordeel op performance, stability, reliability.

Dit soort software is snakeoil de mensen die het gebruiken weten vaak niks van wat het werkelijk doet op het systeem sinds ze hun software en OS niet auditten en ervaren een placebo effect. Probeer maar eens een benchmark te vinden dat aantoont met data dat het systeem sneller,stabieler of minder echte problemen heeft gezorgd. Korte antwoord die meetbare data bestaat niet en de lack of it moet al genoeg reden zijn tot argwaan.
16-05-2022, 10:55 door Anoniem
Die ccleaner troep moetje niet gebruiken op Windows je verwijderd je registersleutels er mee kenje gelijk weer opnieuw
Je Windows installeren kijk uit....gebruik malwarebytes veel veiliger en betrouwbaar.....tip van opa 70 jaar zou ik iets weten?
17-06-2022, 23:04 door elliot15
[Verwijderd door moderator]
17-06-2022, 23:46 door Anoniem
CCleaner zou ik niet aanraden, gaat te onbehouwen tekeer. Cookienator werkt goed. Voodooshield of OSArmor wel, alleen zijn ze als freemium oplossingen nu slechts nog maar een volle maand gratis te gebruiken. Vroeger eens volledig gratis tools, moet je nu overal een licentiesleutel ingeven. Simplewall is nog wel gratis, maar waarom zou je de standaard av en firewall van Windows OS uitschakelen? Het is niet beter of slechter dan de doorsnee av oplossing, toch?. Het gevaar zit hem in de zogeheten "features" van Windhoos, die feitelijk de ware kwetsbaarheden vormen. Dus een makrootje laten afspelen om je verdedigingsvizier te laten zakken, een powershell scriptje laten aflopen als creditcard data-stealer en een executable om av detectie te omzeilen of beter onder de radar te kunnen gaan De cybercriminele hackert weet het allemaal uit te buiten. Ook absoluut als het enigszins kan niets onder admin rechten laten draaien. Blijf veilig zowel offline als online. Script-, ad- en trackingblokkers het beste wat is uitgevonden tegen huidige en nieuwe bedreigingen uit de toekomst. Werkt immers altijd, als je weet wat je moet blokkeren en wat je kan toestaan. Toggel ze, folks, en vorm inzicht op wat wel en niet gevaarlijk is. "Homo sapiens nie urinat in ventum" oftewel "mens, pis niet tegen de wind in", Oh, verdiep je eens in snort en Snyk, ook voor het MS OS. Doei, luntrus
18-06-2022, 13:26 door Rubbertje
Mijn advies: gebruik die rommel niet! Al die zogenaamde register-, geheugen-, ram- en weet ik veel wat voor -cleaners er allemaal bestaan beloven gouden bergen maar slopen meer dan dat ze goed doen voor jouw pc.
Alle ingebouwde onderhoudsprogramma's van Windows doen wat ze moeten doen. Ruimen veilig op. Blijf daar bij.
18-06-2022, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Die ccleaner troep moetje niet gebruiken op Windows je verwijderd je registersleutels er mee kenje gelijk weer opnieuw
Je Windows installeren kijk uit....gebruik malwarebytes veel veiliger en betrouwbaar.....tip van opa 70 jaar zou ik iets weten?
Ben al ouder maar nog nooit meegemaakt dat na gebruik van CCleaner de pc opnieuw geïnstalleerd moest worden.
18-06-2022, 22:57 door Anoniem
Door Rubber Bug: Mijn advies: gebruik die rommel niet! Al die zogenaamde register-, geheugen-, ram- en weet ik veel wat voor -cleaners er allemaal bestaan beloven gouden bergen maar slopen meer dan dat ze goed doen voor jouw pc.
Alle ingebouwde onderhoudsprogramma's van Windows doen wat ze moeten doen. Ruimen veilig op. Blijf daar bij.

Sorry hoor, maar die windows onderhoudsprogramma's ruimen nooit alles op. Als ik een programma/spel uninstall blijft er vaak veel troep achter die die standaard windows programma's niet opruimen, daarom heb je programma's als ccleaner nodig. Ook idd om je register schoon te houden zodat de pc niet reette traag word.

Die extra programma's zijn helaas hard nodig omdat windows gewoon bagger is.
Helaas een windows nodig voor de spellen, maar voor de rest, Linux.

-HaSo
19-06-2022, 00:43 door Anoniem
Door Anoniem: Die ccleaner troep moetje niet gebruiken op Windows je verwijderd je registersleutels er mee kenje gelijk weer opnieuw
Je Windows installeren kijk uit....gebruik malwarebytes veel veiliger en betrouwbaar.....tip van opa 70 jaar zou ik iets weten?
Crapcleaner doet wel wat hij belooft. Na een run van Crapcleaner en daaropvolgende nieuwe windows-installatie ben je wel (tijdelijk) van alle crap af.
19-06-2022, 06:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Die ccleaner troep moetje niet gebruiken op Windows je verwijderd je registersleutels er mee kenje gelijk weer opnieuw
Je Windows installeren kijk uit....gebruik malwarebytes veel veiliger en betrouwbaar.....tip van opa 70 jaar zou ik iets weten?
Ben al ouder maar nog nooit meegemaakt dat na gebruik van CCleaner de pc opnieuw geïnstalleerd moest worden.
ccleaner en elke registry, driver cleanup tool kunnen een bsod veroorzaken al gebeurt het niet vaak omdat hoe nutteloos die programma's ook zijn ze zelden blijvende schade veroorzaken.

Maar het kan zeker gebeuren en meestal net na een grote update van Windows waarbij nieuwe registry entries zitten die het niet goed herkend. Zelfde gebeurt ook wel eens met antimalware software die dan een false positive herkennen in systeem bestanden.

Simpel weg gewoon niet gebruiken dat bespaard je eventuele ellende.
20-06-2022, 11:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Die ccleaner troep moetje niet gebruiken op Windows je verwijderd je registersleutels er mee kenje gelijk weer opnieuw
Je Windows installeren kijk uit....gebruik malwarebytes veel veiliger en betrouwbaar.....tip van opa 70 jaar zou ik iets weten?
Ben al ouder maar nog nooit meegemaakt dat na gebruik van CCleaner de pc opnieuw geïnstalleerd moest worden.
ccleaner en elke registry, driver cleanup tool kunnen een bsod veroorzaken al gebeurt het niet vaak omdat hoe nutteloos die programma's ook zijn ze zelden blijvende schade veroorzaken.

Maar het kan zeker gebeuren en meestal net na een grote update van Windows waarbij nieuwe registry entries zitten die het niet goed herkend. Zelfde gebeurt ook wel eens met antimalware software die dan een false positive herkennen in systeem bestanden.

Simpel weg gewoon niet gebruiken dat bespaard je eventuele ellende.
Het systeem uitzetten, voordat het afgesloten is, geeft ook al de kans op herinstallatie!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.