/dev/null - Overig

CCleaner, Uninstallers, etc, etc

14-05-2022, 17:49 door Anoniem, 11 reacties
Na jaren linux gebruikt te hebben ben ik sinds een maand weer bij Windows. 11 Welteverstaan.

Wat moet ik anno 2022 nog geloven van opschoners zoals het gratis CCleaner, het betaalde Revo Uninstaller en alle andere
soortgelijke aaps?

Werken ze echt? Zijn ze betrouwbaar? Wat doen ze? Zijn ze anno 2022 nuttig?


Dank
Reacties (11)
14-05-2022, 23:12 door Anoniem
Ze zijn nuttig voor privacy. Kijk ook eens naar Bleachbit, PrivaZer.

CCleaner is handig om automatische opstarts en Verkenner DLL's opties (open met...) te beperken. Verder zijn er ook nog privacy tools voor Windows die ik zeker zou draaien: W10Privacy. Geen gemakkelijke tool in het gebruik, maar wel tamelijk grondig.

Bij sommige van die tools moet je oppassen dat er geen rommel wordt meegeinstallerd zoals Google Chrome en dat Google cookies niet worden overgeslagen (beide Ccleaner).

Soms blijft er een grote hoeveelheid tijdelijke bestanden achter, dus het opschonen van temp directories is een goed idee, doe dat bij voorkeur direct na herstarten.
15-05-2022, 10:36 door Anoniem
Ook hier heb ik na jaren Linux er een W10 pc er bij gezet en vroeg mij dit ook even af.
Is dit allemaal nog wel nodig om alles er op te zetten.
Het hele virus scanner gedeelte laat ik aan de Windows beveiliging
Wel heb ik CCleaner bij gezet als enige rommel opruimer.
Deze verwijderd toch wel enorm veel troep die ik liever kwijt ben.
Verder denk ik dat je niet teveel programma's van derde er bij moet zetten om Windows na te kijken.
Verwijderen van programma's doe ik zo als gebruikelijk zonder andere programma's.
Maar Linux blijft toch wel mijn hoofd pc om mee te werken.
Een echte Windows fan zal ik nooit worden door wat ze allemaal van je willen weten.
15-05-2022, 11:30 door Anoniem
Je moet je wel realiseren dat het installeren van dit soort software je systeem instabiel en niet meer te ondersteunen maakt.
Je begint met "onnodige troep" eraf te halen maar dan werken er ineens dingen niet meer goed, moet je die weer fixen, enz.
Uiteindelijk blijf je achter met het idee dat Windows onstabiel is, de registry een slecht ding en een gevaar, enz. terwijl je
dit in feite allemaal zelf veroorzaakt hebt.
Als je leverancier je Windows computer "met allemaal troep" geleverd heeft kun je beter een schone Windows installatie
doen met een image wat je bij Microsoft download.
15-05-2022, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: Na jaren linux gebruikt te hebben ben ik sinds een maand weer bij Windows. 11 Welteverstaan.

Wat moet ik anno 2022 nog geloven van opschoners zoals het gratis CCleaner, het betaalde Revo Uninstaller en alle andere
soortgelijke aaps?

Werken ze echt? Zijn ze betrouwbaar? Wat doen ze? Zijn ze anno 2022 nuttig?


Dank

Toch vreemd dat je anno 2022 nog aanvullende programma's bij je OS moet kopen om de zaak veilig/werkbaar te houden.

Wil je je usecase delen waarom je overgestapt bent naar W11?
15-05-2022, 13:01 door Anoniem
Uit eigen ervaring heb ik deze tools allemaal niet nodig.

De meeste configuraties kan ik zelf doen in Windows zelf, de derde partij tools hebben niet het wiel uitgevonden maar maken onder de motorkap ook gebruik van de ingebouwde Windows features. (misschien alleen wat overzichtelijker dat je niet zelf hoeft te zoeken, maar dat neem ik voor lief, wil liever deze tools niet installeren)

Uiteraard is het belangrijk dat je zelf goed nadenkt wat je allemaal installeert op jouw PC, installeer alleen maar wat je werkelijk gebruikt.

En het beste advies blijft dat je normale werkzaamheden zonder beheer account uitvoert.
Maak een apart beheer account (local admin) die alleen nodig is om iets te installeren.
Dit zorgt er ook al voor dat je weinig ellende op je systeem krijgt.
15-05-2022, 13:30 door Anoniem
Ik ben gestopt met CCleaner voordat er malware in zat (versie 5.33.6162). Verder is het door Avast overgenomen, wat weer overgenomen is door NortonLifeLock (Symantec). Er is troep aan toegevoegd tijdens het installeren. Hij moet verplicht op internet en updaten naar elke nieuwe versie. Er zitten ads in. Het draait verplicht mee bij het opstarten van Windows.

Ik gebruik Disk Clean-Up in Microsoft Windows 10 zelf. Minstens een keer per week wis in de volledige browser history van Firefox en Edge. Dat moet genoeg zijn. Ik heb gemerkt dat vooral Opera veel tijdelijke bestanden op je computer achterlaat (Opera is ook geen aanrader meer, want Chinese eigenaar).

Vroeger gebruikte ik de secure delete, clustertip en freespace cleaning van CCleaner, maar dat heeft weinig nut op de SSD die ik nu heb. Vanwege wear levelling.

Minder programma's op je computer is beter. Verkleint het aanvalsoppervlak. Ik gebruik zelfs geen Office. Als ik het nodig heb download ik de laatste versie van Libre Office om te installeren en die gaat er meteen weer af als ik hem niet nodig heb. Grote programma's, groot aanvalsoppervlak. Als ze op internet zitten is het nog erger.

Met registercleaning kan je je Windows installatie om zeep helpen. Het is nergens voor nodig. Norton Anti-Virus heeft tegenwoordig ethereum mining. Lekker goed voor de levensduur en temperaturen van je hardware. Vermijd alles van dit bedrijf inclusief CCleaner.
15-05-2022, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Toch vreemd dat je anno 2022 nog aanvullende programma's bij je OS moet kopen om de zaak veilig/werkbaar te houden.
Dat moet helemaal niet! De vraagsteller vraagt of dat nog moet. Het antwoord is nee, dat moet niet en dat kun je zelfs
beter niet doen.
15-05-2022, 18:32 door Anoniem
Geen CCleaner meer voor mij, wel OS Armor. De troep die je niet toestaat als executable te runnen (vanwege niet gesigneerd of anderszins) hoef je er ook later niet meer af te halen.

Daarvoor gebruikte ik Voodooshield, maar dat is geen freemium voor persoonlijk gebruik meer. Geekstogo geeft vaak goede info wat te gebruiken. MBAM hoor ik ook weinig kritiek op.

Beste is om troep en potentiële gevaarlijke scripts te vermijden.
uMatrix en uBlock Origin als extensies in je browser scheelt gelijk een paar jassen kwetsbaarheden & veel minder scam en spam.
#observator
Gisteren, 01:26 door Anoniem
@ Gisteren, 11:30 door Anoniem
Je moet je wel realiseren dat het installeren van dit soort software je systeem instabiel en niet meer te ondersteunen maakt. Je begint met "onnodige troep" eraf te halen maar dan werken er ineens dingen niet meer goed, moet je die weer fixen, enz.

CCleaner, Bleachbit en PrivaZer zijn in standaard configuratie veilig te gebruiken.

Wat sommige tools wel doen is Firefox bestanden weggooien als de browser nog openstaat. Dat kan problemen veroorzaken op sommige websites omdat Firefox de opgeslagen DOM data niet meer kan vinden. Oplossing is de browser te sluiten en nogmaals de opschoning te doen.

De aversie tegen CCleaner is op emotie gebaseerd. Tijdens installeren moet je wel even oppassen om Google installatie te vermijden en de automatische updates kun je uitzetten. De check op beschikbaarheid van updates kan niet worden uitgezet.
Gisteren, 09:20 door Anoniem
Door Anoniem: Na jaren linux gebruikt te hebben ben ik sinds een maand weer bij Windows. 11 Welteverstaan.

Wat moet ik anno 2022 nog geloven van opschoners zoals het gratis CCleaner, het betaalde Revo Uninstaller en alle andere
soortgelijke aaps?

Werken ze echt? Zijn ze betrouwbaar? Wat doen ze? Zijn ze anno 2022 nuttig?


Dank
Nee ze werken niet beter dan de interne functies van je OS ze zijn namelijk afhankelijk van die functies.
CCleaner in het bijzonder is uitermate gevaarlijk voor je privacy.

De originele developer Piriform is destijds opgekocht door Avast en daarna zijn er meerdere rellen geweest over phoning home bijhouden van hardware en software op het apparaat en het instelleren van adware.

Hier een stukje van de drama toegelicht.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-now-detects-ccleaner-as-a-potentially-unwanted-application/amp/

En dit is de officiele statement van Microsoft
https://support.microsoft.com/en-us/topic/microsoft-support-policy-for-the-use-of-registry-cleaning-utilities-0485f4df-9520-3691-2461-7b0fd54e8b3a

Blijf weg uit register voor cleanups tenzij het noodzakelijk is voor het oplossen van een software issue. Er is 0,0 voordeel op performance, stability, reliability.

Dit soort software is snakeoil de mensen die het gebruiken weten vaak niks van wat het werkelijk doet op het systeem sinds ze hun software en OS niet auditten en ervaren een placebo effect. Probeer maar eens een benchmark te vinden dat aantoont met data dat het systeem sneller,stabieler of minder echte problemen heeft gezorgd. Korte antwoord die meetbare data bestaat niet en de lack of it moet al genoeg reden zijn tot argwaan.
Gisteren, 10:55 door Anoniem
Die ccleaner troep moetje niet gebruiken op Windows je verwijderd je registersleutels er mee kenje gelijk weer opnieuw
Je Windows installeren kijk uit....gebruik malwarebytes veel veiliger en betrouwbaar.....tip van opa 70 jaar zou ik iets weten?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.