image

Volt wil chatverkeer op telefoons bewindslieden wekelijks laten uitlezen

vrijdag 20 mei 2022, 12:38 door Redactie, 26 reacties

Volt wil dat het chatverkeer op de telefoons van bewindslieden wekelijks wordt uitgelezen en alle relevante berichten gearchiveerd. De partij diende hiervoor tijdens het debat over de verwijderde sms-berichten van premier Rutte een motie in. Rutte adviseerde de Tweede Kamer tegen de motie te stemmen.

Deze week werd bekend dat Rutte sms-berichten op zijn telefoon verwijderde en de berichten waarvan hij vond dat ze moesten worden bewaard doorstuurde. Tijdens het debat werd de premier gevraagd om informatie over zijn sms-verkeer te delen, maar dat weigerde hij eerst. Vlak na het debat verstuurde hij een brief naar de Tweede Kamer waarin hij liet weten de informatie, voor zover mogelijk, te delen. Iets waar Rutte volgende week meer informatie over geeft.

"Het tweede waar ik om vraag, is de hoeveelheid sms'jes die de afgelopen twee jaar verstuurd zijn en die de afgelopen twee jaar bewaard zijn door de minister-president. Dat is gewoon een informatieverzoek dat hier pertinent gedaan is. En ja, ik heb gevraagd om een aantal voorbeelden van de verslaglegging van geschreven sms'jes. Dat vraag ik ook nog. Als wij die informatie niet krijgen, kunnen we de regering niet controleren", merkte Kamerlid Omtzigt op. Ook hierop komt de premier volgende week terug.

Volt-Kamerlid Dassen greep de situatie aan om voor een andere aanpak te kiezen naar Noors model. "Daar worden de telefoons van de verschillende bewindspersonen elke week uitgelezen. Dat wordt keurig netjes gearchiveerd, en dat is niet tot last van de bewindspersonen zelf. Dat wordt heel goed gedaan", zo stelde hij. Het Volt-Kamerlid diende dan ook een motie in om wekelijks het chatverkeer op de telefoons van alle bewindspersonen uit te laten lezen en het relevante chatverkeer in het documentmanagementsysteem op te laten nemen.

Rutte adviseerde de Tweede Kamer om tegen de motie te stemmen. "Ik ben niet zomaar bereid om de Noorse praktijk in Nederland over te nemen. Wat we wel gaan doen, is die Noorse praktijk meewegen in de verkenning om de bestaande praktijk te verbeteren." Volgens de premier is de aanpak waarom Volt vraagt "technisch complex" en zijn er daarom binnen de overheid nog geen afspraken over gemaakt. Er moet nog over de motie worden gestemd.

Image

Reacties (26)
20-05-2022, 12:52 door Anoniem
Dit snap ik niet. Er zijn hele management systemen om telefoons te beheren. Daarmee kun je ook backups mee maken. Hoe moeilijk kan het zijn. Ik snap echt niet dat dit niet gedaan wordt?
Worden de telefoons wel gebackuped?

TheYOSH
20-05-2022, 12:58 door _R0N_
Nou mij benieuwen wanneer dan de eerste berichten openbaar te vinden zijn, de overheid en IT is geen beste combinatie.
20-05-2022, 13:21 door Anoniem
Volt slaat goed terug wat betreft het spioneren van telefoons zoals de EU heeft voorgesteld, koekje van eigen deeg!
20-05-2022, 13:46 door Anoniem
"Ze" hebben er geen probleem wanneer ALLE berichten van ALLE Nederlanders gescanned worden door de EU, afgetapt voor de NSA via de duitsers en britten... maar wanneer ze hun EIGEN berichten moeten laten archiveren wat ze verplicht zijn voor een transparante overheid die gecontrolleerd kan worden door de 2e kamer....

DAN worden we boos...

En dan snappen ze niet waarom het volk ze niet vertrouwd....
20-05-2022, 13:55 door Anoniem
Gaat Volt haar eigen chatverkeer dan ook uitlezen en met opt out publiceren? Dan kunnen media als zogenaamde 4e macht volt politici beter controleren.
20-05-2022, 14:22 door Anoniem
Tsja de burgers moeten gecontrolleerd worden, anders door defensie zonder toestemming.
Maar de overheid zelf ja nee dan moet alles geheim blijven...
20-05-2022, 14:27 door Anoniem
Door Anoniem: Rutte adviseerde de Tweede Kamer om tegen de motie te stemmen. "Ik ben niet zomaar bereid om de Noorse praktijk in Nederland over te nemen."

Serv Wiemers, directeur van de Open State Foundation (openstate.eu), in het NOS Radio 1 Journaal van 28 januari, over de openheid van zaken en voortvarendheid in Noorwegen, vergeleken met de Nederlandse praktijk:

Serv Wiemers: "Je kunt ook denken: het is een soort compliment, mensen zijn geïnteresseerd in mijn dossier en willen meedenken. En het kan ook een keuze zijn om het goed te organiseren." Wiemers wijst daarbij naar Noorwegen, waar ze WOB-verzoeken vaak binnen een paar uur tot maximaal drie dagen behandelen.

https://nos.nl/artikel/2414795-ministeries-doen-gemiddeld-drie-keer-langer-dan-toegestaan-over-wob-verzoek


De Nederlansdse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (gemiddeld 206 dagen) is veruit het traagst, zo bleek uit de inventarisatie van de NOS. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert met 74 dagen nog het snelst.
20-05-2022, 14:40 door Anoniem
Dat hele parlement kun je eigenlijk het beste vergelijken met een darkroom.

Maar dan vol viswijven
20-05-2022, 14:40 door Anoniem
Lopen ze straks rond met een tweede of derde telefoon met een pre-paid kaartje erin. En dan?
20-05-2022, 14:44 door Anoniem
Je kan beter dat alle verkeer, dataverkeer en telefoonverkeer, standaard naar een centrale server gesynchroniseerd wordt.
Dus niet naar een Google of Apple.

Sterker nog al hun telefoons, smartphones, laptops, desktops, zouden binnen 1 netwerk moeten werken, zoiets zoals Blackberry gehad heeft.

Dus wil je weten wat ze gedaan hebben, zou je daar toestemming voor moeten hebben om het in te zien.

Als ik het internet mag geloven wordt al gebruikt gemaakt van Sectra Tiger/R binnen de overheid.
20-05-2022, 14:51 door karma4
Volt wilt het natuurlijk van andere vastgelegd hebben en daar volledige toegang to hebben. Zelf openbaar zijn in alle berichten meningen bij hun partijkader daar laten ze niets zien. 1984 big brother was geen handleiding.
20-05-2022, 14:55 door Anoniem
Door Anoniem: Lopen ze straks rond met een tweede of derde telefoon met een pre-paid kaartje erin. En dan?

Dan hebben we te maken met corrupte bewindsvoerders of ambtenaren, in tot zoverre dat dan blijkt dat ze de pre-paids opzettelijk gebruiken om de bestaande Archiefwet 1995 en de nieuwe Wob / Woo-regelgeving te omzeilen. Maar zoiets lekt uit, omdat in Den Haag alles altijd uitlekt. Uiteindelijk. Als ze verstandig zijn, dan beginnen ze er nooit aan.

https://www.security.nl/posting/752131/Overheid+vervangt+Wet+openbaarheid+van+bestuur+door+nieuwe+wet
20-05-2022, 15:01 door karma4
Door Anoniem: .....
Serv Wiemers, directeur van de Open State Foundation (openstate.eu), in het NOS Radio 1 Journaal van 28 januari, over de openheid van zaken en voortvarendheid in Noorwegen, vergeleken met de Nederlandse praktijk: ....

Gaarne alle documenten van Serv Wiemers over de verschillen van wob en wat de noren beschreven hebben.
Hij moet de verschillen kennen en toch negeert hij dat volledig. Dat is achterhouden van belangrijke informatie.
https://lovdata.no/dokument/NLE/lov/2006-05-19-16#KAPITTEL_3

Met die lijst van uitzonderingen en wat er niet onder valt is de hele sms discussie onzin. Het valt er niet onder openbaarheid van de documenten
20-05-2022, 17:05 door Anoniem
Als je nu de politiek in wilt
dan is je gedrag nog het enige wat telt

NLNU2022
20-05-2022, 17:43 door Anoniem
Telefoon opnemen in een mdm.
Mogelijkheid tot verwijderen van berichten uitzetten alsmede installeren software uitzetten.
Patchen via mdm laten verlopen en zelfde voor malware controle van bijlagen.

Locken van phone bij audit aanvraag en pas vrijgeven na export dataverkeer.
Moeilijker dan dit wordt het technisch niet. Als ze niet oneindig onzin aan het uitkramen waren hadden ze dit al gestart.
20-05-2022, 21:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Lopen ze straks rond met een tweede of derde telefoon met een pre-paid kaartje erin. En dan?

Dan hebben we te maken met corrupte bewindsvoerders of ambtenaren, in tot zoverre dat dan blijkt dat ze de pre-paids opzettelijk gebruiken om de bestaande Archiefwet 1995 en de nieuwe Wob / Woo-regelgeving te omzeilen. Maar zoiets lekt uit, omdat in Den Haag alles altijd uitlekt. Uiteindelijk. Als ze verstandig zijn, dan beginnen ze er nooit aan.

https://www.security.nl/posting/752131/Overheid+vervangt+Wet+openbaarheid+van+bestuur+door+nieuwe+wet

OK. Dan gaan ze Signal gebruiken met disappearing messages.
https://support.signal.org/hc/en-us/articles/360007320771-Set-and-manage-disappearing-messages
21-05-2022, 09:02 door Anoniem
Zodra iets ongewenst is, of er een keuze is gemaakt waarbij Rutte weet dat het niet goed zal vallen bij het burgelijke publiek, dan zegt hij dat het betreffende onderwerp nogal ingwikkeld, danwel complex is, of beide.
Ik heb 't al eerder opgemerkt, en nu gaat ik 't elke keer melden.
" Volgens de premier is de aanpak waarom Volt vraagt "technisch complex" en zijn er daarom binnen de overheid nog geen afspraken over gemaakt."

Tevens is dit communicatietrucje nogal besmettelijk bij andere politici:


*) van Rij (CDA) over vervanging eHerkenning
"Daarnaast is het ontwikkelen van een dergelijk middel complex en zou dit veel van de toch al schaarse capaciteit vragen. Het kabinet kan daarom niet op korte termijn een kosteloos, en volledig doorontwikkeld publiek inlogmiddel ter beschikking stellen"
(https://www.security.nl/posting/746960/Kabinet+wil+geen+belastingaangifte+zonder+eHerkenning)

*)Yesilgöz (VVD) wilt eigenlijk van e2ee af
Volgens Yesilgöz is het verkrijgen van rechtmatige toegang tot versleuteld bewijs een bijzonder complex vraagstuk met veel betrokken vakgebieden en belangen.
(https://www.security.nl/posting/751903/Minister+maakt+documenten+over+aftappen+versleutelde+chatdiensten+openbaar)

*)Yesilgöz (VVD) wilt eigenlijk van e2ee af
Aan de andere zegt Yesilgöz zich ervan bewust te zijn dat het hier om een bijzonder complex vraagstuk gaat.
(https://www.security.nl/posting/746913/Overheid+onderzoekt+voor-+en+nadelen+van+aftappen+WhatsApp)

*)Rutte (VVD) miljardentekort voorjaarsnota
Premier Rutte zegt dat het 'dit keer een enorme klus is' en noemt de puzzel 'best complex'.
(https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5301681/overleg-voorjaarsnota-financien-rutte-complex-puzzel)

*)Rutte (VVD) over formatie
"U kent de verkiezingsuitslag, het is ingewikkeld"
(https://www.ad.nl/video/productie/rutte-over-formatie-het-is-ingewikkeld-230469)

Alles is complex of ingewikkeld met de reden dat je er dan te weinig kennis over hebt, ofwel niet het totaalplaatje ziet om het 'probleem' te kunnen opdelen en analyseren!
PietLut
21-05-2022, 09:13 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 21-05-2022, 09:37
Door Anoniem:
Door Anoniem: Lopen ze straks rond met een tweede of derde telefoon met een pre-paid kaartje erin. En dan?

Dan hebben we te maken met corrupte bewindsvoerders of ambtenaren, in tot zoverre dat dan blijkt dat ze de pre-paids opzettelijk gebruiken om de bestaande Archiefwet 1995 en de nieuwe Wob / Woo-regelgeving te omzeilen. Maar zoiets lekt uit, omdat in Den Haag alles altijd uitlekt. Uiteindelijk. Als ze verstandig zijn, dan beginnen ze er nooit aan.

https://www.security.nl/posting/752131/Overheid+vervangt+Wet+openbaarheid+van+bestuur+door+nieuwe+wet

Na het uitlekken zegt Rutte dan: "Ja, ik had die dag per ongeluk net mijn werktelefoon thuis laten liggen, maar toevallig had ik wel mijn prepaid-telefoon (mijn "burnertje") bij me. Wat ik toen precies gezegd heb tegen die CEO die toevallig ook alleen z'n burnertje bij zich had? Daar heb ik geen actieve herinnering meer aan. Nee, ik weet niets van een deal om dat wetsvoorstel door het bedrijf van die CEO te laten schrijven. En ik ben natuurlijk wel heel blij dat hij zijn mobieltje op de speaker had gezet en dat er iemand anders meeluisterde die het lekte naar de pers. Ik ben altijd een voorstander van transparantie geweest. Alles is dus in orde en er is geen reden voor ongerustheid. Onze democratie werkt!

Nee, aftreden, dat idee is niet bij me opgekomen. Waarom zou ik? We zijn in ons kabinet Rutte-VIII hard aan het werk en bereiken goede dingen. Denk bijvoorbeeld aan de deal die minister van defensie Hugo de Jonge heeft gesloten met de Uzbeekse oligarch Viktor Uljanovitsj Uspensky voor de levering van corona-werende helmen... Dat is een prachtige deal, goed voor Nederland, en Viktor Uljanovitsj heeft beloofd dat de opbrengst in zijn geheel naar liefdadigheidsinstellingen gaat, dus we hoeven niet bang te zijn dat dat geld in verkeerde handen valt. Dat heeft hij laten weten via onze nieuwe ambassadeur in Uzbekistan, Sywert van Lienden. Nee, over banden tussen Viktor en Klaus Schwab is mij niks bekend, ik lees de boeken van Klaus niet maar vind ze wel ontzettend goed als ik kijk naar zijn persconferenties. Een paleis in de buurt van Sotsji? Van Viktor? Gefilmd door de mensen van Navalny? Haha, het is verstandig om niet meteen alles te geloven wat je hoort. Ik heb groot respect voor Alexei Navalny, en we stellen alles in het werk om hem en Edward Snowden naar Nederland te krijgen, maar het blijven natuurlijk wel amateurvideo's die hij heeft gemaakt."
Etc. etc.

M.J.
21-05-2022, 09:38 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ
Door Anoniem: Als je nu de politiek in wilt
dan is je gedrag nog het enige wat telt

NLNU2022

Wat je hier zegt, kan twee heel verschillende dingen betekenen.

M.J.
21-05-2022, 13:39 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ
Door Anoniem: Zodra iets ongewenst is, of er een keuze is gemaakt waarbij Rutte weet dat het niet goed zal vallen bij het burgelijke publiek, dan zegt hij dat het betreffende onderwerp nogal ingwikkeld, danwel complex is, of beide.
Ik heb 't al eerder opgemerkt, en nu gaat ik 't elke keer melden.
" Volgens de premier is de aanpak waarom Volt vraagt "technisch complex" en zijn er daarom binnen de overheid nog geen afspraken over gemaakt."

Tevens is dit communicatietrucje nogal besmettelijk bij andere politici:

(...)

PietLut

Ja. Vroeger zeiden ze dan dat "een commissie het gaat onderzoeken". Maar tegenwoordig is ook dat vaak al te complex.

M.J.
21-05-2022, 20:51 door Anoniem
Ik denk dat ik een WOB verzoek (of hoe heet dat tegenwoordig) ga doen van alle berichten die Volt heeft verstuurd die gaan over dit onderwerp, ben benieuwd wat ik ga krijgen.
22-05-2022, 12:30 door Anoniem
De grote cijfertoetsen en automatische alarmknop op de zijkant doen vermoeden dat het apparaat niet is ontworpen met zijn leeftijdsgroep in gedachten. Maar hij is er tevreden mee, omdat het hem geen prikkels opdringt. ‘Ik wil dat ik mijn telefoon gebruik voor wat ik wil, niet dat mijn telefoon mij vertelt wat ik moet doen aan de hand van algoritmes.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/niet-alleen-rutte-grijpt-naar-een-retrotelefoon-dit-is-waarom-sommige-jongeren-liever-een-dumbphone-hebben~bc4a2e4b/

Het minst van alles mist hij socialmedia-apps. "Facebook en Instagram zijn nutteloos", zegt de geïnterviewde student (26) van de Filmacademie. De student gebruikt een simpel mobieltje, ontworpen voor senioren. Met zijn oude Nokia, met zijn neiging tot 'digitaal minimalisme', was premier Rutte voor zijn leeftijd eigenlijk best wel hip.

De student is geen uitzondering. Op Reddit bestaan groepen die zich uitsluitend bezighouden met ‘digitaal minimalisme’.

https://www.reddit.com/r/digitalminimalism/
22-05-2022, 19:37 door Anoniem
Door Anoniem:
De grote cijfertoetsen en automatische alarmknop op de zijkant doen vermoeden dat het apparaat niet is ontworpen met zijn leeftijdsgroep in gedachten. Maar hij is er tevreden mee, omdat het hem geen prikkels opdringt. ‘Ik wil dat ik mijn telefoon gebruik voor wat ik wil, niet dat mijn telefoon mij vertelt wat ik moet doen aan de hand van algoritmes.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/niet-alleen-rutte-grijpt-naar-een-retrotelefoon-dit-is-waarom-sommige-jongeren-liever-een-dumbphone-hebben~bc4a2e4b/

Het minst van alles mist hij socialmedia-apps. "Facebook en Instagram zijn nutteloos", zegt de geïnterviewde student (26) van de Filmacademie. De student gebruikt een simpel mobieltje, ontworpen voor senioren. Met zijn oude Nokia, met zijn neiging tot 'digitaal minimalisme', was premier Rutte voor zijn leeftijd eigenlijk best wel hip.

De student is geen uitzondering. Op Reddit bestaan groepen die zich uitsluitend bezighouden met ‘digitaal minimalisme’.

https://www.reddit.com/r/digitalminimalism/

Dat is een spindoctor van de VVD actief geweest...
Kun je nog beter de "even tot hier" terug kijken voor wat objectievere doch extreem linkse informatie.. 20 sms max? 1 miljoen dus .
22-05-2022, 21:53 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is een spindoctor van de VVD actief geweest...

Wat klopt er van het verhaal over sms'jes op de oude Nokia van premier Rutte?

Tweakers: Het verhaal rammelde vanaf het begin. Een van de theorieën is dat Rutte sms'jes zou opslaan op de simkaart, maar dat was in Nokia S40 in 2013 geen optie meer. Een andere optie is dat Rutte zijn telefoonopslag zo vol maakte dat er weinig berichten bij pasten. Ook dat is ongeloofwaardig. De opslag is 256MB.

https://tweakers.net/nieuws/196938/wat-klopt-er-van-het-verhaal-over-smsjes-op-de-oude-nokia-van-premier-rutte.html

Eén sms-bericht is maximaal 160 zeven-bits karakters, bij 'multi-part' sms'jes is dat per deel iets minder. Iedere tweaker kan dan uitrekenen dat maximaal zo'n 6500 afzonderlijke sms-berichten in een MB passen. Op de oude Nokia 301 van Rutte pasten met de standaard aanwezige 256 MB opslag dus bijna 1,7 miljoen sms'jes. Wie is hier nu Pinokkio?

Berekening

1 MB = 1048576 bytes
1048576 bytes / 160 bytes = 6553 sms'jes per MB

6553 per MB * 256 MB = maximaal 1,7 miljoen sms'jes
23-05-2022, 13:31 door Anoniem
'Hoe belangrijk vind je het dan om intrinsiek echt verantwoording af te leggen over wat je doet?' vroeg Charles Jeurgens, hoogleraar archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, zich vorig jaar hardop af in gesprek met De Groene toen de Rutte-doctrine ter sprake kwam.

https://www.groene.nl/artikel/arrogantie-van-de-macht-2022-05-21

Een bloemlezing uit de rapporten: de overheid heeft een ‘puberbrein’. Er is sprake van ‘de dementerende overheid’. En: ‘de 21ste eeuw dreigt de slechtst gedocumenteerde ooit te worden’. De KNAW maakt zich zorgen. 'Archivering is heel lang een ondergeschoven kindje geweest, terwijl overheden functioneren bij de gratie van goede informatie.'
23-05-2022, 17:52 door Anoniem
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ:
Door Anoniem: Als je nu de politiek in wilt
dan is je gedrag nog het enige wat telt


NLNU2022

Wat je hier zegt, kan twee heel verschillende dingen betekenen.

M.J.

Ze mogen mijn telefoon ook uitlezen niets mis mee
dat noemen ze voor burgers de sleep-wet,wat weer actueel wordt. :-)

Maar wie ben jij dan als burger die hier tegen is,ben je een wappie dan :-)
nee ik ben geen wappie maar ik denk dat ik nog met mijn hoofd in het jaar 1998 leef,
de tijd waar steeds meer mensen naar terug verlangen met een vrijere gedachte en
levensstijl zonder stress en zorgen over social media,privacy,smartphone.

Een pluspunt is dat onze minister president een normale telefoon gebruikte
puur sms en bellen,dat zou iedereen kunnen doen,veel beter dan een smartphone.
en jou dat is ouderwets,maar je hoeft daardoor niet naar de sportschool of extra op je
gezondheid te letten omdat mensen zich zo slecht voelen en elkaar in de haren vliegen om elkaars gedrag
en dit komt mede door alle digitale middelen en social media die we gebruiken,terug
naar een normale telefoon met sms,en bellen zonder camera,dan scheelt heel veel leed
en bezoeken aan de huisarts.

NLNU2022
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.