image

"Europese Commissie niet eerlijk in plan om alle chatberichten te scannen"

woensdag 25 mei 2022, 13:25 door Redactie, 13 reacties

Onlangs kondigde de Europese Commissie plannen aan die chatdiensten en andere techbedrijven verplichten om alle berichten en andere content van gebruikers op kindermisbruik te scannen, maar de gegeven cijfers om de noodzaak te onderstrepen kloppen niet, zo stelt Matthias Pfau, ceo en medeoprichter van versleutelde e-maildienst Tutanota. Volgens Pfau is er zelfs sprake van "leugens".

De kritiek van Pfau richt zich op verschillende zaken die de Europese Commissie claimt. Zo zou één op de vijf kinderen in de Europese Unie volgens de Commissie worden misbruikt. Dit cijfer is echter nergens onderbouwd, stelt Pfau. Daarnaast is onduidelijk hoe de voorgestelde massasurveillance helpt bij de bestrijding van kindermisbruik. De Europese Commissie zegt zelf dat tussen de 70 en 85 procent van de kinderen de dader kent en de meeste kinderen slachtoffer zijn van mensen die ze vertrouwen.

Verder is het de vraag hoe effectief het monitoren van chatberichten en andere communicatie is. Tutanota ontving vorig jaar slechts één gerechtelijk bevel om informatie te verstrekken over een account dat met betrekking tot kindermisbruik was gebruikt. Dat komt neer op 1,3 procent van alle ontvangen bevelen. Twee derde van de bevelen ging over ransomware.

Cijfers van de Duitse overheid met betrekking tot telecomsurveillance laten een zelfde beeld zien. Van bijna de helft van de gevallen waar de Duitse overheid in 2019 surveillance inzette ging het om drugsgerelateerde criminaliteit. In slechts 0,1 procent van de bevelen (21 in totaal) was er sprake van kindermisbruik. Er waren dat jaar volgens de Duitse overheid echter bijna veertienduizend gevallen van kindermisbruik in Duitsland.

"Het is duidelijk dat het monitoren van telecommunicatie, dat al mogelijk is, geen grote rol speelt in het opsporen van daders. De conclusie is duidelijk: "Meer surveillance zorgt niet voor 'meer veiligheid' voor Europese kinderen", concludeert Pfau.

De Europese Commissie claimt ook dat negentig procent van al het kindermisbruikmateriaal wordt gehost op Europese servers, maar ook voor dat getal is geen hard bewijs. "Het is onvoorstelbaar dat de Europese Commissie deze overdrijvingen gebruikt om de publieke opinie ten gunste van het scannen op kindermisbruik te beïnvloeden", merkt Pfau. "Het lijkt erop dat het argument om 'de kinderen te beschermen' wordt gebruikt om China-achtige surveillancemethodes in Europa te introduceren. Maar Europa is China niet."

Reacties (13)
25-05-2022, 13:50 door Anoniem
"Het lijkt erop dat het argument om 'de kinderen te beschermen' wordt gebruikt om China-achtige surveillancemethodes in Europa te introduceren. Maar Europa is China niet."
Precies!
25-05-2022, 13:50 door Anoniem
"Het lijkt erop dat het argument om 'de kinderen te beschermen' wordt gebruikt om China-achtige surveillancemethodes in Europa te introduceren. Maar Europa is China niet."

Duh. Nog niet. geef de EC nog wat tijd. China 2.0 komt eraan. Tenzij het EC terug gefloten wordt.


Zo zou één op de vijf kinderen in de Europese Unie volgens de Commissie worden misbruikt.

Dus in alle families zijn meerder neven en nichten, broertjes en zusjes misbruikt. Door wie? hun familieleden? dat zal opa leuk vinden.
Dus ook in de families van de EC leden? Zijzelf misschien? (slachtoffer/dader)
25-05-2022, 14:04 door Anoniem
> Maar Europa is China niet.

Nog niet.
25-05-2022, 14:06 door Anoniem
De Europese Commissie is een bastion van "niet eerlijk" en "achterbaks" dus echt verbazingwekkend is dat niet...
De voorzitter is in de eigen landelijke politiek eruit gevlogen na oneerlijk handelen, en zal nu in de EU (toevluchtsoord
voor gefaalde politici) echt niet beter zijn.
25-05-2022, 14:37 door Anoniem
Een digitale samenleving maakt
het over het algemeen niet veiliger,dat is een illusie.

The Matrix
25-05-2022, 15:46 door beaukey
De motivatie voor dit soort maatregelen (1 op de 5 kinderen misbruikt??) zonder onderbouwing moet altijd met een korreltje zout genomen worden. Echter, het gemene volk geeft daar niets om. "Think of the children" (https://en.wikipedia.org/wiki/Think_of_the_children) is een permanent terugkomend argument in dit soort discussies.

"We laten zien dat we iets aan de kinderpron doen!", echter vele maatregelen, waaronder de hier voorgestelde, zijn niet effectief en wakkeren alleen maar de onvrede aan over (nog steeds) dezelfde hoeveelheid kindermisbruik.
25-05-2022, 16:19 door Anoniem
Mijn ervaring ook met grote chatsites die ik vroeger had. Gecombineerd met de ervaring dat in die zeldzame gevallen van melding, de zedenpolitie zélf eigenlijk helemaal niet goed wist hoe ermee om te gaan. Aan de ene kant heb je het over strafbare feiten, aan de andere kant over een mens in nood. En de gewetensvraag hoe je die kunt helpen. En of je die wel echt helpt door er met loeiende sirenes op af te gaan. Of dat dat het enkel maar erger maakt...

Dat laatste is vooral in het hoofdstuk kindermisbruik een hele belangrijke. Het feit zelf roept veel heftige emoties op, die het trauma voor een slachtoffer soms enkel maar erger kunnen maken. Hoe jonger men is, hoe dieper het er in kan hakken.

De gevolgen kunnen levenslang meegedragen kleine en grote verdrieten zijn. Alles wat daar het welzijn kan verbeteren is erg goed. Voor een individu in kwestie. Dat telefoonmakers en politici er een successlaatje uit proberen te slaan, appelerend aan het >algemeen< welzijn, is echter smakeloos en zelfs wreed te noemen. Het is in feite dubbel kindermisbruik. Vrij gewetensloos en zonder kennis van zaken.
25-05-2022, 16:22 door Anoniem
Alleen de EU en de USA mogen fake nieuws brengen.
25-05-2022, 16:31 door Anoniem
Ze hebben gemerkt dat liegen in de politiek geen probleem is omdat de kiezers ze daar toch verder niet op afrekenen en omdat de meeste landen nu zwakke (rechts-)conservatieve regeringen hebben die of zelf graag de rechtstaat en privacy willen afbreken of de slippery slope niet herkennen.

Waardeloze tijd om in te leven, maar dat is nu eenmaal altijd hoe het gaat, wat goes up must come down.
25-05-2022, 16:32 door Anoniem
complot - Zelfstandignaamwoord
1. samenwerking]] van meerdere personen om een bepaald (verboden of slecht) doel te bereiken

Bovenstaand label zou je mijns inziens best op het gedrag van de Europese Commissie kunnen plakken.

Maar dat zie ik vast weer verkeerd volgens de wat meer overheidsminnende respondenten van deze website.
25-05-2022, 18:12 door Anoniem
Je moet als EC je monitoring- en surveillance-behoeften toch in een acceptabel jasje gieten, nietwaar?

En daar zijn dan de T.&P. argumenten voor. Niet dat er veel T.&P. problematiek door wordt opgelost,
maar er kan wel een grote hobbel in het voormasseren van de massa worden genomen.

Je krijgt zo oppositie tegen je uitvoeringsprogramma's netjes in beeld, en je weet waar die eventueel zitten.
Trouwens het is voor de diensten ook een zeker soort van 'afhankelijkheid' of misschien een data-verslaving.

Uiteindelijk krijgen de machthebbers vaste greep op deze schaduwrealiteit en delven de individuele en niet collectief gerichte burgers het onderspit. We belanden zo op de duur in een matrix, waaruit ontsnappen niet meer mogelijk blijkt.

U hoeft mij niet te geloven, maar ga het dan zelf later maar beleven; we zijn al aardig hiernaar op weg namelijk.

#observator
25-05-2022, 20:27 door Anoniem
Je verwacht het niet.....
26-05-2022, 14:19 door Anoniem
Wat gebeurt er toch in de kringen rond de EC en 'daarboven'? Al jaren is er veel rook vanaf daar wat betreft kindermisbruik. Want de godwin die wordt ingezet lijkt me een gevalletje 'waar het hoofd van vol is...'.

Wat China betreft: Daar wordt lichamelijke integriteit met miljoenen mensen tegelijk geschonden en normaal gevonden. Zelfs vaak zonder seksuele motivatie. Het lijkt erop dat veel EC-leden daar erg jaloers op zijn.

Mensenrechten zijn (nog) voor de bühne. Een stok om 'unfriendly countries' mee te slaan. En tot nu toe is er voor vrijheid, (lichamelijke) integriteit en recht op privacy altijd gestreden. Het is nooit verkregen dankzij de heersende klasse. Immer ondanks.

Het wordt weer eens tijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.