image

"Meeste online onderwijsplatforms delen kinderdata met advertentiebedrijven"

dinsdag 31 mei 2022, 13:38 door Redactie, 10 reacties

De meeste online onderwijsplatforms waar scholen tijdens de coronapandemie mee hebben gewerkt maken gebruik van tracking en delen gegevens van kinderen met advertentiebedrijven en andere derde partijen, zo stelt Human Rights Watch op basis van eigen onderzoek naar 164 onderwijsplatforms die door 49 verschillende overheden werden aanbevolen.

Volgens de mensenrechtenbeweging worden kinderen op ongekende schaal in hun online klaslokaal gesurveilleerd. Van de 164 onderzochte digitale onderwijsoplossingen bleken er 146 persoonlijke gegevens van kinderen met 196 third-party bedrijven te delen of hier toegang tot te verlenen. In de meeste gevallen gaat het hier om advertentiebedrijven.

Met deze informatie kunnen bedrijven uitgebreide profielen over het kind maken en zo voorspellen wat het kind vervolgens zal doen en hoe het is te beïnvloeden, aldus Human Rights Watch. De verzamelde inzichten kunnen vervolgens aan adverteerders, datahandelaren en andere partijen worden verkocht. Volgens de burgerrechtenbeweging hebben veel regeringen in hun haast om kinderen online te krijgen vergeten om te kijken of de gebruikte technologie wel veilig is.

Zo blijkt dat de meeste online onderwijsplatforms trackingtechnologie installeren waarmee de kinderen ook buiten hun online klaslokaal zijn te volgen. Sommige van de platforms maken gebruik van tagging en fingerprinting waar weinig door kinderen en ouders aan te doen is. Human Rights Watch stelt dat 146 van de onderzochte onderwijsproducten zich bezighouden met datapraktijken die de rechten van kinderen in gevaar brengen, ondermijnen of ze actief schenden.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat overheden wetgeving en standaarden moeten opstellen en handhaven om de rechten van kinderen te beschermen, en ervoor te zorgen dat kinderen die onderwijs willen volgen niet worden gedwongen om hun rechten op te geven om dit te doen.

Reacties (10)
31-05-2022, 15:45 door Anoniem
En hoe vaak en door hoeveel instanties moet zoiets nog worden geconstateerd voordat er iets mee gedaan wordt?
31-05-2022, 16:47 door Anoniem
10 jaar geleden werd ik uitgelachen door leraren uit het basisonderwijs toen ik ze waarschuwde voor dit gevaar. Met name Google was toen de grote speler, en nog, maar iedereen vertrouwd Google toch?
31-05-2022, 17:03 door Anoniem
Daarom, teken eerlijkdigitaalonderwijs.petities.nl
31-05-2022, 17:41 door Anoniem
Maar dit geldt toch voor alle mensen,
niet alleen kinderen?

Joop
31-05-2022, 20:21 door Anoniem
Door Anoniem: Maar dit geldt toch voor alle mensen,
niet alleen kinderen?

Joop
In de EU wel, maar Human Rights Watch is gevestigd in New York en kijkt naar de hele wereld. De wereld heeft niet overal de AVG, en aanbieders van buiten de EU hebben er nog wel eens een handje van om te doen alsof ze de AVG helemaal verkeerd hebben begrepen. Verder zijn er wel degelijk wetten die kinderen extra bescherming geven, ook buiten de EU, maar ook die wetten worden door dergelijke bedrijven zogenaamd heel anders begrepen dan ze bedoeld zijn.

Je kan makkelijk zelf zien hoe er wordt geopereerd. Je komt ongetwijfeld wel eens terecht op een Amerikaanse website die een cookie-popup laat zien. Als je niet alles accepteert dan krijg je een schrikbarende hoeveelheid bedrijven te zien die je tracken, die ogenschijnlijk keurig conform de AVG default uit staan. Maar als je goed zoekt vind je ergens in de dialoog een onderdeel dat "legitimate interest" of "gerechtvaardigd belang" heet. Als je daarop klikt blijkt alle tracking daar default aan te staan, en moet je het alsnog expliciet uitzetten. De Europese privacytoezichthouders hebben volkomen duidelijk gemaakt dat geld verdienen an sich geen gerechtvaardigd belang oplevert volgens de AVG. Al dit soort cookie-popups zijn alleen om die reden al een schending van de AVG. En omdat dit onderdeel moeilijk te vinden is is dit een "dark pattern" dat ook al in strijd is met de AVG. En toch beroepen bedrijven zich erop alsof alles koek en ei is.

Dit is niet specifiek waar dit artikel over gaat, maar het geeft duidelijk aan tegen wat voor achterbakse en leugenachtige gewetenloosheid er gestreden wordt. We zijn qua privacy nog lang niet zo ver dat wat voor alle mensen geldt in principe ook voor alle mensen geldt in de praktijk.
31-05-2022, 22:15 door Anoniem
Door Anoniem: Maar dit geldt toch voor alle mensen, niet alleen kinderen?
Ja en er is ook wetgeving tegen dat bespioneren, alleen ontbreekt het aan doeltreffende handhaving, komen de techbedrijven ermee weg, maken daar zelfs forse nagenoeg belastingvrije winsten mee.
01-06-2022, 00:13 door Anoniem
Google schept het nieuwe online Sparta. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, toch? Niet dan?
Straks in elk theater binnen de EU via de Google cloud.
01-06-2022, 07:23 door Anoniem
Door Anoniem: Maar dit geldt toch voor alle mensen,
niet alleen kinderen?

Joop

Tijdens COVID werden kinderen (leerlingen) gedwongen om allerlei online onderwijs applicaties te installeren, speciale monitoring tools e.d. en om zelfs twee (2!) cameras te installeren zodat ze in de gaten konden worden gehouden tijdens bijvoorbeeld een toets of op hun aanwezigheid in de online les. Niemand die dit tegen hield of vragen stelde wat er nog meer werd verzameld, met wie dit werd gedeeld of hoe en hoelang deze data en camerabeelden worden bewaard.
01-06-2022, 10:02 door Anoniem
Niemand die dit tegen hield of vragen stelde wat er nog meer werd verzameld, met wie dit werd gedeeld of hoe en hoelang deze data en camerabeelden worden bewaard.

Het probleem is dat een minderheid van de mensen vragen stelt.

Ik ken zat vragenstellers die moedeloos werden van de "Ja, maar je wordt toch overal afgeluisterd en gefilmd op internet?"-zeggers, het uitbijven van een serieuze antwoorden en doorverwijzing naar 1300 pagina's PDF's met privacy-policies. Een deel daarvan heeft het aan de kaak stellen van dit soort situaties gestaakt.
02-06-2022, 21:07 door Anoniem
Door Anoniem: Maar dit geldt toch voor alle mensen,
niet alleen kinderen?

Joop

Dit klinkt wel heel raar zoals je je opschrijft.

Net alsof de kinderen van een andere planeet komen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.