image

Tweede Kamer tegen uniek id-nummer in digitaal Europees identiteitsbewijs

donderdag 2 juni 2022, 16:54 door Redactie, 12 reacties

De Tweede Kamer heeft grote bezwaren tegen een uniek en blijvend identificatienummer in het digitaal Europees identiteitsbewijs en roept het kabinet op om in actie te komen. Twee moties over het digitaal Europees id-bewijs werden vandaag door een meerderheid in de Kamer aangenomen. Vorig jaar presenteerde de Europese Commissie plannen voor de invoering van een digitale identiteit waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren.

Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones moeten burgers zich kunnen identificeren en elektronische documenten delen. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren. Eerder uitte Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent privacy aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen, zijn zorgen over het digitaal identiteitsbewijs.

Nu blijkt dat er ook zorgen in de Tweede Kamer zijn. ChristenUnie-Kamerlid Ceder en D66-Kamerlid Dekker-Abulaziz dienden een motie in waarin ze stellen dat de Europese digitale identiteit nu en in de toekomst niet mag leiden tot dataconcentratie, waarbij bij de Europese Unie, staten of bedrijven een grote hoeveelheid centrale data samenkomt.

Het raamwerk voor een Europese digitale identiteit mag volgens de Kamerleden ook in de toekomst niet leiden tot een directe of indirecte verplichting voor mensen die hier geen gebruik van willen of kunnen maken. Verder moet bij de ontwikkeling van het identiteitsbewijs gebruik worden gemaakt van opensourcetechnologie. In de motie wordt het kabinet opgeroepen om bij de onderhandelingen over het id-bewijs hierop in te zetten.

Uniek en blijvend identificatienummer

Een tweede motie van alleen Ceder gaat over de gevaren voor burgers en risico's van misbruik door een uniek en blijvend identificatienummer in het raamwerk voor een Europese digitaal identiteitsbewijs. Ceder wil dat het kabinet zich tot het uiterste inspant om steun te krijgen tegen het unieke id-nummer en inzet op alternatieven. Wanneer dit niet mogelijk blijkt moet het Nederlandse parlement zich over het digitaal id-bewijs kunnen uitspreken om te voorkomen dat er onomkeerbare stappen worden genomen.

Image

Reacties (12)
02-06-2022, 17:13 door Anoniem
Welke gevaren voor de burger?
Het hele doel is toch dat de EUSSR meer controle krijgt over de burger?
Erg makkelijk bij de volgende QR-discriminatie. Oh, we hebben al iets digitaals. Daar kun je ook gelijk aan hangen wanneer iemand een spuitje heeft gehad... Maar ik zal wel weer de enige zijn die dit aan ziet komen.
02-06-2022, 17:53 door Anoniem
Boeiend dat deze partijen wel voorstander waren van een Europees Coronapaspoort met certificaten wat op vergelijkbare technologie is gebaseerd als het elektronische ID bewijs/wallet.
02-06-2022, 18:00 door Anoniem
Spannend, dit gaat op al vrij korte termijn voor heel lange termijn grote gevolgen hebben!

Ik hoop dat er goed mee omgegaan wordt en de mens centraal gesteld wordt en niet systemen / procedures. Ook dat we ergens terecht kunnen als je in de knel komt door problemen of ondersteuning nodig hebt.

Respect voor de mensen op hoog niveau die hier over na denken en zich ervoor willen inzetten om op een goede, eerlijke & open manier dit te implementeren.
02-06-2022, 21:13 door Anoniem
Door Anoniem: Boeiend dat deze partijen wel voorstander waren van een Europees Coronapaspoort met certificaten wat op vergelijkbare technologie is gebaseerd als het elektronische ID bewijs/wallet.

Deze politici zijn half wakker geworden over hun eigen kwalijke rol bij de corona-certificaten.
Ze zijn ook half wakker geworden over dat er tegen de EU-identiteitsplannen toch wel grote weerstand aan het ontstaan is dus proberen ze met dit soort acties het volk gerust te stellen.

Door Anoniem: Spannend, dit gaat op al vrij korte termijn voor heel lange termijn grote gevolgen hebben!

Ik hoop dat er goed mee omgegaan wordt en de mens centraal gesteld wordt en niet systemen / procedures. Ook dat we ergens terecht kunnen als je in de knel komt door problemen of ondersteuning nodig hebt.

Respect voor de mensen op hoog niveau die hier over na denken en zich ervoor willen inzetten om op een goede, eerlijke & open manier dit te implementeren.

De mens centraal stellen zou betekenen dat er eerst nagedacht wordt of men zo´n EU-ID eigenlijk wel zou moeten willen. Die stap lijk jij al over te slaan omdat jij alleen iets zegt over HOE dat geïmplementeerd zou moeten worden. Braaf volg je "de mensen op hoog niveau" en je neemt zomaar aan dat hun idee over wat "een goede, eerlijke & open manier" is, overeenkomt met het belang van gewone mensen.
In China vinden ze het op hoog niveau "goed, eerlijk en open" om mensen te laten verdwijnen en valse bekentenissen te laten afleggen. De EU-bazen en nationale regeringen van EU-lidstaten vinden het "goed, eerlijk en open" om verregaande controle uit te oefenen over het privéleven van mensen en hun vrijheden af te nemen onder het mom van een nieuw gedefinieerde "pandemie" of "terrorismebestrijding" of nog andere handige redenen.
02-06-2022, 21:15 door Anoniem
Door Anoniem: Boeiend dat deze partijen wel voorstander waren van een Europees Coronapaspoort met certificaten wat op vergelijkbare technologie is gebaseerd als het elektronische ID bewijs/wallet.

Tja ze moeten de vertrouwen van de burgers terugwinnen. Domme burgers trappen hierin.
02-06-2022, 22:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoop dat er goed mee omgegaan wordt en de mens centraal gesteld wordt en niet systemen / procedures.
Ehe, wat denk je zelf?
Politicy en zo, die hebben heel andere belangen.
03-06-2022, 10:35 door Anoniem
Totale controle over burgers is een van de symptomen van een dictatuur want dictators zijn nu eenmaal doodsbang voor het volk. Dat de EU verregaande controle over ons leven wil zegt in feite genoeg over dat de EU in feite een dictatorschap is.
Het wordt tijd om daar heel snel uit te stappen voordat we echt alles kwijt zijn wat Nederland ooit Nederland maakte. De pro eu lieden zou je eigenlijk moeten bestempelen landverraders alhoewel deze mensen blijkbaar niet de consequenties van hun keuze kunnen overzien. Is ook niet zo vreemd want de duivel laat zich ook alleen maar van de mooiste kant zien. Alleen degene die door al die mooie verhaaltjes kunnen prikken zien wat er werkelijk gebeurd. En in feite is dat doorprikken niet zo heel erg ingewikkeld want de duivel doet alles open en bloot, lees de website maar eens goed door van de EU. De plannen voor de toekomst staan daar gewoon, net als het Corona paspoort wat daar al medio 2019 werd benoemd, wat door de media lange tijd als fake nieuws werd bestempeld maar toch echt waar bleek te zijn.
Hoog tijd voor een Nexit om te voorkomen dat we mee worden gesleept in de ondergang van de EU, die al druk gaande is vandaar dat de dictators steeds meer beperkende maatregelen gaan nemen en de controle druk steeds hoger laten toenemen. Dat zijn meestal de symptomen van een dictatorschap dat aan zijn einde aan het komen is.
03-06-2022, 11:25 door Anoniem
Tjonge, er wordt weer lekker uit de heup geschoten door sommigen hier.

De EU probeert te bevorderen dat EU burgers makkelijk in de hele EU kunnen wonen en werken. Ik denk dat de meeste EU burgers het daarmee wel eens zullen zijn. Een van de problemen waar je tegen aanloopt als je in een ander EU land gaat wonen, is hoe je je diploma's, verzekeringen, identiteitspapieren etc meeneemt. Vooral in de digitale wereld. Probeer als Nederlander maar eens digitaal een bankrekening te openen in Portugal. Met andere woorden: een app waarmee je je in heel Europa digitaal kunt identificeren of digitaal kunt aantonen dat je een rijbewijs hebt, zou best een stap vooruit zijn.

Een app die die data lokaal opslaat, lijkt mij ook een goed idee In principe biedt een app de burger veel meer controle over zijn data - volgens de principes van Self-Sovereign Identity. Het is in elk geval een verbetering t.o.v. pogingen om de bronregisters zelf internationaal toegankelijk te maken. (Dat was wat de EU eerder heeft geprobeerd: dus dat je met -bijvoorbeeld- je Nederlandse DigID kunt inloggen bij alle Europese overheden.)

Alles hangt natuurlijk af van de implementatie, maar wat ik zo hier en daar lees, doet me denken dat privacy en controle door de burger een behoorlijke rol spelen in de overwegingen. Dat geeft deze burger dan weer moed. Wordt vervolgd.
03-06-2022, 13:14 door Anoniem
Door Anoniem:(..) De EU probeert te bevorderen dat EU burgers makkelijk in de hele EU kunnen wonen en werken.
Klopt.
Ik denk dat de meeste EU burgers het daarmee wel eens zullen zijn.
Als je alléén die vraag voorlegt aan de EU-burgers dan zeggen de meesten inderdaad "ja".
Het probleem is dat de erbijhorende vraag, namelijk hoeveel privacybescherming de burgers daarvoor op willen geven, meestal niet wordt gesteld.
Of de vraag hoeveel extra controlemogelijkheden door de EU de burger daarmee de EU wil gunnen.
Of de vraag hoeveel extra risico's op gehackt worden en lekken de burger daarmee wil accepteren.
Want dat is wel het "prijskaartje" wat eraan hangt. Een prijskaartje waarover de PR-afdeling van de EU geen volledige openheid van zaken geeft en waarvan alleen de positieve kanten voor de gebruiker belicht worden ("Zo gemakkelijk om....", "U bent EU-burger, wilt u ook niet.....").
De PR-afdeling van de EU is een verkoopafdeling van de EU die het door de EU ontworpen beleid moet verkopen.
Een van de problemen waar je tegen aanloopt als je in een ander EU land gaat wonen, is hoe je je diploma's, verzekeringen, identiteitspapieren etc meeneemt. Vooral in de digitale wereld.
Wat ik me altijd afvraag bij deze geluiden van enthousiastelingen die buiten Nederland wonen en werken, want daarvoor is dit gebruiksgemak bedoeld, om hoeveel mensen het eigenlijk gaat.
Hebben we het hier over honderden, duizenden, die tegen de ongemakken aanlopen zoals jij ze verwoordt?
Probeer als Nederlander maar eens digitaal een bankrekening te openen in Portugal.
Ik kom niet op het idee om een bankrekening in Portugal te gaan openen en als ik die nodig zou hebben omdat ik in Portugal woon of werk dan is dat ook heel goed te doen door in persoon te verschijnen bij de desbetreffende bank.
Je bent er immers toch?
Met andere woorden: een app waarmee je je in heel Europa digitaal kunt identificeren of digitaal kunt aantonen dat je een rijbewijs hebt, zou best een stap vooruit zijn.
Met andere woorden, ik heb een beetje genoeg van een kleine minderheid van mensen, die om redenen van gemak, graag alle Nederlanders blootstelt aan de risico's van het faciliteren van haar kosmopolitische levenswijze.
03-06-2022, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: Met andere woorden, ik heb een beetje genoeg van een kleine minderheid van mensen, die om redenen van gemak, graag alle Nederlanders blootstelt aan de risico's van het faciliteren van haar kosmopolitische levenswijze.
Jij kan je waarschijnlijk net voorstellen, dat er veel mensen zijn, die er genoeg van hebben, dat sommige lieden bij van alles en nog wat allerlei complottheorieën loslaten voor het geval dat....
03-06-2022, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Met andere woorden, ik heb een beetje genoeg van een kleine minderheid van mensen, die om redenen van gemak, graag alle Nederlanders blootstelt aan de risico's van het faciliteren van haar kosmopolitische levenswijze.
Jij kan je waarschijnlijk net voorstellen, dat er veel mensen zijn, die er genoeg van hebben, dat sommige lieden bij van alles en nog wat allerlei complottheorieën loslaten voor het geval dat....
Sinds wannneer vallen toenemende en steeds geavanceerdere hacks en exponentieel toenemende datalekken onder "complottheorieën"? Kijk even om je heen.
En als je dan ook nog even nadenkt kun je zelf ook nog bedenken dat een Europese digitale identiteit het grootste target wordt voor de georganiseerde (en qua IT uitstekend geoutilleerde) misdaad, al dan niet gepleegd door niet-Europese statelijke actoren.
Hoeveel mensen van buiten de EU staan te trappelen om Europa binnen te komen? En hoeveel businessmodellen worden daarop geënt?
En dat is nog maar één van de vele mogelijkheden die denkbaar zijn.
Allemaal complotfantasieën? Naïviteit gepaard aan gemakszucht is wel één van de gevaarlijkste combinaties.
03-06-2022, 23:15 door Anoniem
Anoniem van 16:59,

+100. Maar geloof me, zo'n reactie is niet ontsproten aan domheid. Er wordt zo doelbewust gereageerd, omdat men niet houdt van jouw en gelijkgezinde reacties. Dit zijn staatstrollen, die zo reageren. Kritiek op overheids- of globalistische plannetjes worden niet meer gepruimd, overal zit men te surveyen, monitoren en fact-checken. Zelfs bepaalde ongewenste steekwoorden worden verwijderd dloor de redactie van Wikipedia. Kijk op de site van E,J, Bron even waar dat dan over gaat. Alleen totalitair kan men het lang van te voren geplande en eigen gebouwde script ten uitvoer gaan leggen, maak de oppositie daarom monddood, stop het eigen denken en de vrije meningsuiting desnoods. Men heeft flink geoefend hierbij in de Nazi-tijd, de Sovjet-periode en het China van nu en ook met de subtielere methoden van het groot imperialistische rijk aan de andere kant van de visvijver, de U.S. of A. We are doomed, man, we really are.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.