image

ABN Amro hoeft slachtoffer bankhelpdeskfraude geen 48.000 euro te vergoeden

donderdag 2 juni 2022, 16:33 door Redactie, 21 reacties

ABN Amro hoeft een klant die driemaal slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude geen 48.000 euro te vergoeden. Dat heeft het financiële klachteninstituut Kifid geoordeeld. Op 27 januari 2020 werd de klant voor de eerste keer het slachtoffer van oplichters die zich voordeden als bankmedewerker. De zogenaamde bankmedewerker wist de klant zover te krijgen om via drie transacties ruim 6500 euro over te maken.

De bank wist de laatste overboeking van 3000 euro tegen te houden. In het kader van een coulanceregeling voor bankhelpdeskfraude heeft de bank de schade van de klant op 25 januari 2021 vergoed. Op 14 juni 2021 werd de klant opnieuw het slachtoffer van bankhelpdeskfraude. De oplichter vertelde de klant dat er een verdachte transactie had plaatsgevonden op haar rekening.

De klant heeft dat nagekeken, maar heeft de genoemde transactie niet kunnen vinden. Vervolgens gaf de oplichter aan dat de klant veel geld op haar rekening had staan. Met de mededeling dat de klant haar geld veilig kon stellen, heeft de oplichter haar overgehaald om meerdere overboekingen te doen. In totaal zijn er 28 overboekingen gedaan voor een totaalbedrag van bijna 48.000 euro.

Afspraken

Naar aanleiding van de oplichting op 14 juni 2021 ging de klant in gesprek met de bank om te voorkomen dat zij opnieuw slachtoffer zou worden van oplichting. Op 30 juni vorig jaar heeft een gesprek plaatsgevonden op het kantoor van de bank te Hengelo. In het gesprek is met de bank afgesproken dat de spaarrekening van de klant wordt geblokkeerd.

Om geld te kunnen overboeken van haar spaarrekening, zal de klant contact moeten opnemen met de bank. Daarnaast is een volmachtconstructie afgesproken, met als gevolg dat de klant voor het overboeken van geld van haar spaarrekening naar haar betaalrekening toestemming moet krijgen van haar dochter. Deze afspraken zijn door de bank echter niet goed doorgevoerd.

Derde keer

Op 4 september 2021 is de klant voor een derde keer slachtoffer geworden van oplichting. Ook dit keer ging het om een oplichter die zich voordeed als een medewerkster van de fraudehelpdesk van de bank. De klant maakte in drie transacties 2600 euro over naar buitenlandse bankrekeningen. Zij vroeg ABN Amro vervolgens om de schade van de tweede en derde oplichting te vergoeden.

De bank weigerde dit, waarop de vrouw naar het Kifid stapte. Tijdens de procedure bij het Kifid heeft de bank erkend dat zij de afspraken die zijn gemaakt om te voorkomen dat de klant nog eens wordt opgelicht niet goed heeft doorgevoerd. In verband daarmee heeft de bank de schade van 2600 euro die de klant heeft geleden als gevolg van de oplichting op 4 september 2021 vergoed. De bank besloot de bijna 48.000 euro van de tweede oplichting niet te vergoeden.

Het Kifid heeft nu geoordeeld dat ABN Amro dit ook niet hoeft te doen. Volgens het klachteninstituut is de klant voldoende voor fraude gewaarschuwd en staat in de coulanceregels voor bankhelpdeskfraude dat een bank mag besluiten om klanten waarvan zij al eerder schade heeft vergoed die het gevolg is van spoofingfraude, niet opnieuw hoeft te vergoeden. Ook kan de klant uit de eerste vergoeding niet zonder meer het recht op een tweede vergoeding afleiden. Haar vordering werd dan ook door het Kifid afgewezen (pdf).

Reacties (21)
02-06-2022, 17:11 door Anoniem
Blijkbaar trekken sommige mensen het aan...
02-06-2022, 17:31 door Anoniem
Kom maar op met de complottheorieën!
02-06-2022, 17:36 door Anoniem
Mij lijkt uit dit verhaal dat mevrouw niet goed in staat is om de rekening volledig in eigen behaar te hebben. Dat lijkt door de bank te onderkent te zijn door afspraken hierover te maken en er toestemming van de dochter vereist is. Hier lijkt me echt enige coulance op zijn plaats. Ik weet hoe het is om een familielid te hebben met beginnende dementie waardoor deze gemakkelijk te overtuigen zijn om toch iets te doen waar eerder voor gewaarschuwd is.

Hier is echt enige coulance op zijn plaats, maar ja het Kifid hè, door en voor banken en niet onafhankelijk.
Rest maar één ding en dat is de gang naar de rechter.
02-06-2022, 18:29 door Anoniem
Dit is dus het resultaat als je digitalisering door de strot van onze ouderen te dauwt. En vervolgens zelf als bank tekortschieten in de volmacht constructie.

Goed werk ABN
02-06-2022, 19:57 door Anoniem
Door Anoniem: Blijkbaar trekken sommige mensen het aan...
Goed nieuws gaat razendsnel rond in het criminele wereldje, dus iedereen wacht op zijn kans.
02-06-2022, 21:12 door Anoniem
Driemaal. Hahahaha je verdiende loon.
02-06-2022, 21:40 door Anoniem
De bank weigerde dit, waarop de vrouw naar het Kifid stapte.

Daar ging het fout. Kies voor de rechter, niet voor Kifid.
02-06-2022, 22:05 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is dus het resultaat als je digitalisering door de strot van onze ouderen te dauwt. En vervolgens zelf als bank tekortschieten in de volmacht constructie.

Goed werk ABN


Wel even het tijdspad in de gaten houden:

27 januari 2020: eerste opliochting. Vergoed door de bank
14 juni 2021: tweede oplichting (48.000 euro)
30 juni 2021: afspraken met ABN gemaakt (oa. docjter moet goedkeuren, spaarrekenign blokkeren)
4 september 2021: derde oplichting. Bank volgde eigen afspraken niet. Ook die schade is vergoed.

De bank heeft imho wel netjes gehandeld.
Het kan niet met terugwerkende kracht afgerend worden op afspraken die pas later gemaakt worden.
Dan had dochterlief eerder moeten ingrijpen. En dat zal ook moeilijk geweest zijn.


Dat gezegd hebbende:
Er ligt duidelijk een taak weg gelegd voor de politiek om wetgeving te maken die analoge alternatieven blijvend facliteeert tegen alle digidrang in de samenleving. Ook die van de overheid zelf.
Er is een steeds groter wordende groep die niet meer helemaal meekomt. Maar die hebben maar weinig (en meestal duurdere) alternatieven.

Zo bv ook de goede bereikbaarheid van pinapparaten in den lande. (mn het noord-oosten van Nederland)
Maar ja, hoeveel politci komen vaak in het noord-oosten van Nederland? Uit het oog, uit het hart.
Als ze zelf (denken) digitaal vaardig te zijn, dan zien ze het probleem niet Tot het iemand in hun omgeving overkomt of er een groot schandaal de pers haalt. En dan is er paniekvoetbal.

Waar is de gedegen doordachte wetgeving die al deze problemen voor moet zijn?
Proactief ipv reactief.
03-06-2022, 06:18 door Anoniem
Door Anoniem: Driemaal. Hahahaha je verdiende loon.

Respectloze opmerking naar iemand toe die eigenlijk onder curatele moet staan om wat voor reden dan ook.
03-06-2022, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem: Driemaal. Hahahaha je verdiende loon.
Lekker inlevingsvermogen weer, probeer even verder te denken dat datgene dat je onderbuik je ingeeft. Het zou me niets verbazen als dit iemand, zoals hierboven ook aangegeven, met beginnende dementie is. Dat hoeft in eerste instantie nog niet enorm op te vallen ('ze wordt gewoon een beetje verstrooid, het is de leeftijd'), maar kan cognitieve processen wel al beinvloeden met dit soort problematiek tot gevolg. Ik hoop dat je het zelf nooit mee hoeft te maken en, mocht het je wel overkomen, dat niemand je even komt uitlachen om je ellende.
03-06-2022, 10:24 door Anoniem
Vandaag, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem: Driemaal. Hahahaha je verdiende loon.
Lekker inlevingsvermogen weer, probeer even verder te denken dat datgene dat je onderbuik je ingeeft. Het zou me niets verbazen als dit iemand, zoals hierboven ook aangegeven, met beginnende dementie is. Dat hoeft in eerste instantie nog niet enorm op te vallen ('ze wordt gewoon een beetje verstrooid, het is de leeftijd'), maar kan cognitieve processen wel al beinvloeden met dit soort problematiek tot gevolg. Ik hoop dat je het zelf nooit mee hoeft te maken en, mocht het je wel overkomen, dat niemand je even komt uitlachen om je ellende.
Als iemand dit drie keer kan overkomen dan kan je dr vanuit gaan dat er iets mis is met haar/hem.
Om dan zo te reageren is lomp, respectloos, bekrompen en voelt als iemand natrappen die al bloeiend op de grond ligt.
En dat zou je enigszins ook moeten hebben gevoeld toen je deze reactie met je trollerige vingers intikte en verzond, wachtend op de negatieve reacties die je daarop terug zou krijgen. Maar aandacht is aandacht, ook al is het negatieve aandacht.
Wat betreft, als je dit nu met strakke plassert terugleest, geloof ik in karma (niet te vergissen met K4!) dat zich zal uitbalanceren. Wanneer die tijd komt, denk dan ff terug aan dit moment dat je dit nu leest; en al die andere trollerige keren!
03-06-2022, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: Vandaag, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem: Driemaal. Hahahaha je verdiende loon.
Lekker inlevingsvermogen weer, probeer even verder te denken dat datgene dat je onderbuik je ingeeft. [...]
Als iemand dit drie keer kan overkomen dan kan je dr vanuit gaan dat er iets mis is met haar/hem.
Om dan zo te reageren is lomp, respectloos, bekrompen en voelt als iemand natrappen die al bloeiend op de grond ligt.[...]
Afgaande op de inhoud van jullie reacties denk ik dat je hiermee niet op vandaag 09:16 reageert maar op gisteren 21:12. De anoniem van vandaag 09:16 citeerde die reactie en was het er net zo min mee eens als jij. Beetje vreemd om die persoon dan aan gaan te spreken op de reactie van gisteren 21:16. Klik voortaan liever op "Reageer met quote" bij de reactie waar je op wilt reageren.
03-06-2022, 13:10 door Anoniem
Ook hier had een gekoppelde tegenrekening naar een andere bank OF naar een derde persoon bij die zelfde bank deze fraude prima kunnen voorkomen.

Ik ben er ook voorstander van dat overboekingen van internetspaarrekeningen (zijn er nog andere?) een ingebouwde vertraging krijgen van b.v. 1 dag met een herroepingsfunctie. Het zal bij de gemiddelde particulier toch niet plotseling uit de lucht komen vallen dat men b.v. 5000 euro nodig heeft en indien dat wel het geval is dat er eerst telefonisch contact moet zijn met een getrainde bankmedewerker.
03-06-2022, 13:43 door Anoniem
Misschien moeten banken toch wat beter de boel beveiligen.
- Door b.v. de spaarrekeningen in een aparte app te stoppen zodat de oplichter hier niet direct toegang tot heeft, En ja ik heb gewoon hier een andere (spaar)bank voor.
- overboeken van spaar naar betaal rekening te vertragen met 24 of 48 uur. En dit alleen aan te passen / uit te zetten in een filiaal van de bank.
- overboeken naar buitenlandse rekening geheel blokkeren. Wie heeft dat echt nodig? De meeste oudjes helemaal niet. Ja dan heb je nog katvangers maar is wel een stuk moeilijker voor de oplichter...
- overboekingen boven een bepaald bedrag die naar afwijkende rekeningen gaan extra valideren met een extra 2FA die dan b.v. bij de dochter of zo in handen is. Dan moet er contact zijn voor goedkeuring.
- of je geeft oudjes en een ieder die het wil gewoon de oude papieren overschijvings formulieren. Lekker opsturen en zet je het vai de app overboeken helemaal uit. Dan kunnen incassos en pinnen gewoon doorlopen en ben je dit risico van oplichting zo goed als kwijt.

ym2c.
03-06-2022, 16:22 door Anoniem
Mijn conclusie: De banken kunnen veel meer doen om (‘zwakkere’) klanten te beschermen.
In dit specifieke geval was meer coulance op zijn plaats geweest aangezien de bank zelf vast heeft kunnen stellen dat mevrouw niet in staat is om e.e.a. goed in te schatten, zelfs als de bank dat pas achteraf heeft kunnen constateren.


En dat Kifid moet zo snel mogelijk onafhankelijk worden van de branche!
03-06-2022, 18:56 door Anoniem
Door Anoniem: Kom maar op met de complottheorieën!

Op 30 juni vorig jaar heeft een gesprek plaatsgevonden op het kantoor van de bank te Hengelo.
Het is Rian van Rijbroek...
03-06-2022, 20:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kom maar op met de complottheorieën!

Op 30 juni vorig jaar heeft een gesprek plaatsgevonden op het kantoor van de bank te Hengelo.
Het is Rian van Rijbroek...

LOL
04-06-2022, 22:46 door Anoniem
Ik ben er ook voorstander van dat overboekingen van internetspaarrekeningen (zijn er nog andere?) een ingebouwde vertraging krijgen van b.v. 1 dag met een herroepingsfunctie. Het zal bij de gemiddelde particulier toch niet plotseling uit de lucht komen vallen dat men b.v. 5000 euro nodig heeft en indien dat wel het geval is dat er eerst telefonisch contact moet zijn met een getrainde bankmedewerker.

Een aantal banken hebben al sinds jaar en dag een vertragingsfunctie. Valutadatum noemt men dat, het geld verdwijnt een dag of langer (in het weekend en met feestdagen) in het luchtledige, dat is niet een goede oplossing.

ING heeft een grens van 50.000 per dag. Als je toevallig spaarrekeningen verhuist of een woning moet betalen is dat helemaal niet handig. En tegenwoordig kost een elektrische auto ook al snel meer dan 50.000. Die moet je op een bepaalde dag betalen en niet verspreid over een paar dagen.

Misschien biedt een vaardigheidstest een oplossing. Mensen die weten wat ze doen krijgen dan meer ruimte en mensen die dat niet weten kunnen beter hulp krijgen of weer terug naar niet-online bankieren. Dat laatste zou verplicht moeten worden aangeboden voor mensen die bijvoorbeeld analfabeet of oud zijn. Automatisering is nu eenmaal niet voor alles een goede oplossing.
05-06-2022, 16:27 door Anoniem
Sommigen moeten helaas tegen zichzelf beschermd worden - daar faalt de staat en de EU! Dat maakt dit verhaal duidelijk - en in het huidige systeem zijn die een heel grote som geld kwijt. Het leven kan staalhard zijn - vandaar ook dat ik staalhard met mijn bank ben.
Als men mij nog wil spreken zal men eerst een examen kennis bankhacking en security moeten passeren. Want men minimaliseert te veel aan't loket! Gewoon staalhard in zijn. Wil men u spreken - dan moet men bekwaam zijn om veilig te handelen. Ik spreek niet meer met prutsers, mijn tijd is te kostbaar - en eerst gaan we dan spreken over dichttimmeren tot en met. Mijn bank moet Ford Knox zijn! Het zijn de lastpakken die voor jullie de kolen uit het vuur halen - vergeet dat niet, steun hen.
07-06-2022, 18:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik ben er ook voorstander van dat overboekingen van internetspaarrekeningen (zijn er nog andere?) een ingebouwde vertraging krijgen van b.v. 1 dag met een herroepingsfunctie. Het zal bij de gemiddelde particulier toch niet plotseling uit de lucht komen vallen dat men b.v. 5000 euro nodig heeft en indien dat wel het geval is dat er eerst telefonisch contact moet zijn met een getrainde bankmedewerker.

Een aantal banken hebben al sinds jaar en dag een vertragingsfunctie. Valutadatum noemt men dat, het geld verdwijnt een dag of langer (in het weekend en met feestdagen) in het luchtledige, dat is niet een goede oplossing.

ING heeft een grens van 50.000 per dag. Als je toevallig spaarrekeningen verhuist of een woning moet betalen is dat helemaal niet handig. En tegenwoordig kost een elektrische auto ook al snel meer dan 50.000. Die moet je op een bepaalde dag betalen en niet verspreid over een paar dagen.

Misschien biedt een vaardigheidstest een oplossing. Mensen die weten wat ze doen krijgen dan meer ruimte en mensen die dat niet weten kunnen beter hulp krijgen of weer terug naar niet-online bankieren. Dat laatste zou verplicht moeten worden aangeboden voor mensen die bijvoorbeeld analfabeet of oud zijn. Automatisering is nu eenmaal niet voor alles een goede oplossing.

Daar geef ik toch ook een oplossing voor?

En die vertraging zit er al een paar jaar niet meer in, nu overboeken is binnen seconden ontvangen.
08-06-2022, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Ik ben er ook voorstander van dat overboekingen van internetspaarrekeningen (zijn er nog andere?) een ingebouwde vertraging krijgen van b.v. 1 dag met een herroepingsfunctie. Het zal bij de gemiddelde particulier toch niet plotseling uit de lucht komen vallen dat men b.v. 5000 euro nodig heeft en indien dat wel het geval is dat er eerst telefonisch contact moet zijn met een getrainde bankmedewerker.

Een aantal banken hebben al sinds jaar en dag een vertragingsfunctie. Valutadatum noemt men dat, het geld verdwijnt een dag of langer (in het weekend en met feestdagen) in het luchtledige, dat is niet een goede oplossing.

ING heeft een grens van 50.000 per dag. Als je toevallig spaarrekeningen verhuist of een woning moet betalen is dat helemaal niet handig. En tegenwoordig kost een elektrische auto ook al snel meer dan 50.000. Die moet je op een bepaalde dag betalen en niet verspreid over een paar dagen.

Misschien biedt een vaardigheidstest een oplossing. Mensen die weten wat ze doen krijgen dan meer ruimte en mensen die dat niet weten kunnen beter hulp krijgen of weer terug naar niet-online bankieren. Dat laatste zou verplicht moeten worden aangeboden voor mensen die bijvoorbeeld analfabeet of oud zijn. Automatisering is nu eenmaal niet voor alles een goede oplossing.

Daar geef ik toch ook een oplossing voor?

En die vertraging zit er al een paar jaar niet meer in, nu overboeken is binnen seconden ontvangen.

Maar omdat die overboeking met een smartphone of via het internet kan worden gedaan is niet zeker dat JIJ opdracht hebt gegeven voor de overboeking. Er is dus nog een lange weg te gaan om het perfect veilig te krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.