image

"Aboutaleb hield publicatie van AP-rapport over inzet camerawagens tegen"

donderdag 16 juni 2022, 09:37 door Redactie, 10 reacties

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de publicatie van een kritisch rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens over de inzet van camerawagens om de coronamaatregelen te handhaven tegengehouden, zo meldt NRC op basis van oud-privacyfunctionaris bij de politie Ben van Hoek en interne politiemails. De e-mails werden onterecht door de politie bij een Wob-verzoek achtergehouden.

Volgens het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens heeft Rotterdam de privacy van burgers geschonden door mobiele camerawagens in te zetten waarmee werd gekeken of mensen de coronamaatregelen wel naleefden. Begin 2020 kondigde Rotterdam aan dat het camerawagens ging inzetten om de coronaregels te handhaven. De auto’s zonden live beelden naar een centraal punt, waar deze werden bekeken door camera-operators en een centralist.

Deze medewerkers konden wanneer dit nodig was direct schakelen met handhavers of politie. De auto's waren oorspronkelijk bedoeld om tijdens het Eurovisiesongfestival rond te rijden. Vanwege het coronavirus werden ze al in april ingezet. De inzet van de camerawagens zorgde voor veel vragen van de gemeenteraad. Zo bleek dat de gemeente verschillende zaken had nagelaten die voor de inzet van de auto's vereist waren, zoals het uitvoeren van een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Met een DPIA worden de risico's in kaart gebracht en maatregelen om die te verhelpen.

De Autoriteit Persoonsgegevens had in 2020 ook al aangegeven dat de camerawagens niet op de gebruikte manier kon worden ingezet. Daarop werden de camerawagens door de gemeente van de straat gehaald. Vervolgens besloot de gemeente de camerawagens na enige aanpassingen weer in te zetten, zonder de Autoriteit Persoonsgegevens en de gemeenteraad in te lichten.

Gemeenteraadsverkiezingen

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens dat vervolgens werd ingesteld blijkt dat de gemeente Rotterdam bij de inzet van de camerawagens de AVG heeft overtreden. Burgemeester Aboutaleb besloot publicatie van het rapport tegen te houden. Hij wilde het openbaar maken van het document over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen, aldus NRC.

Vorig jaar november ontkende Aboutaleb dat hij de publicatie had tegengehouden, maar volgens Van Hoek en interne politiemails is dat wel het geval. "Aboutaleb probeerde het onderzoek te vertragen”, zegt Van Hoek tegen NRC. "In een overleg met de politie heeft hij gezegd dat de publicatie van het rapport over de verkiezingen heen moest worden getild."

De lezing van Van Hoek wordt bevestigd door interne politiemails. "Burgemeester stelt voor om het over de verkiezingen te tillen”, staat in een verslag van het driehoeksoverleg over de vraag of de politie moet instemmen met de publicatie van het rapport." NRC had via een Wob-verzoek om de informatie gevraagd, maar die werd ten onrechte niet verstrekt, zo erkent de politie nu.

Volgens de politie is de inhoud van het eigen verslag niet correct. De politiechef zou hebben geopperd om publicatie van het rapport uit te stellen, niet Aboutaleb. Zo zou het rapport pas door de nieuwe gemeenteraad kunnen worden besproken. Aboutaleb wil zelf niet op vragen reageren.

"Een publicatie verhinderen omdat het niet goed uitkomt voor de verkiezingen, is geen motief dat past binnen een goed werkende democratie", zegt Van Hoek over het vooral. Volgens de oud-privacyfunctionaris laat het voorbeeld zien dat gemeentebesturen niet transparant zijn. "Waarom zouden burgers zich nog aan de wet houden als de overheid het zelf niet doet?", voegt hij toe. Het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens is nog altijd niet openbaar gemaakt.

Reacties (10)
16-06-2022, 09:49 door Anoniem
En ik vond hem een integer persoon maar helaas blijkt nu weer dat de hele politiek niet meer te vertrouwen is
op hoop ik Omtzigt na. Ik ben van mening dat wij door de NPO verkeerde informatie krijgen over het bewind
zodat wij gaan stemmen zoals de huidige machthebbers het willen.
16-06-2022, 10:18 door Anoniem
Wen er maar vast aan. 'We' hebben die QR code geaccepteerd. Dit soort surveillance wordt gewoon doorgeduwd. Kijk naar China en ontdek dat de maatschappij daar op dezelfde manier werkt: alles in de gaten houden en sociale punten verzamelen als je heel braaf alles doet wat de regenten van je willen.
10 jaar geleden noemden we dat 'onderdrukking'. En inmiddels zijn we met een sneltreinvaart op weg naar een soortgelijke maatschappij. AP? Tandeloze leeuw. En daarnaast is de wetgeving ook nog veel en veel te soepel. Helaas...
16-06-2022, 10:29 door Anoniem
Komt weer terug misschien wel eerder dan 't najaar en dan moet je zorgen dat er daarvoor geen jurisprudentie over gaat komen. Handvaven wordt straks overgelaten aan de sectoren, hoe groter de belastingdruk in de sector hoe cooperatiever men meewerken wil. Geen groen vinkje, dan nergens meer heen of als in China plots een rood vinkje en hop in quarantaine.
En de EU en de overheid zagen dat het goed was. Zo manage je de massa's.
16-06-2022, 11:24 door Anoniem
Wel opvallend dat geen enkele ambtenaar op de beelden te zien is geweest.
Toch vreemd, of speelt er iets anders.
Stasi - Nazi. regime.
16-06-2022, 12:32 door gradje71 - Bijgewerkt: 16-06-2022, 12:37
"Een publicatie verhinderen omdat het niet goed uitkomt voor de verkiezingen, is geen motief dat past binnen een goed werkende democratie", zegt Van Hoek over het vooral. Volgens de oud-privacyfunctionaris laat het voorbeeld zien dat gemeentebesturen niet transparant zijn. "Waarom zouden burgers zich nog aan de wet houden als de overheid het zelf niet doet?", voegt hij toe. Het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens is nog altijd niet openbaar gemaakt.

Dat is toch zo leuk hè? Boefjes zijn het. En wat doen we met boefjes? Helemaal niets.

Het hele systeem is corrupt.

En waar zijn alle data opgeslagen?
17-06-2022, 10:30 door Anoniem
Het meest bizarre is dat dit uberhaupt kan. En dat de AP niet publiceert, ongeacht de wil van een burgemeester.
18-06-2022, 18:21 door Anoniem
De AP heeft zich dus ondergeschikt laten maken aan de agenda van Aboutaleb... tot zover de onafhankelijkheid van de AP.

Je zou ook denken dat de politietop van Rotterdam beter had laten voorlichten over de beperkingen van privacy. Nu hebben ze zichzelf in een politiek frame laten plaatsen van voor- en tegenstanders van corona demonstraties. Bar slecht voor de onafhankelijke positie die ze horen te hebben als opsporende & verbaliserende macht.
19-06-2022, 16:24 door karma4
De AP die op elk gebied wetgevend handhavend en rechter wenst te zijn. Dat kan echt niet zo'n big brother doel.

Se burgermeester is leidend bij handhaving door de politie. Politietaken vallen niet onder de avg. Dat de AP en privacyactivisme die kant op stuurt verdient een A.Mussert prijs voor de AP.
19-06-2022, 16:30 door karma4
Door gradje71:
Dat is toch zo leuk hè? Boefjes zijn het. En wat doen we met boefjes? Helemaal niets.
Het hele systeem is corrupt.
En waar zijn alle data opgeslagen?
De AP is inderdaad corrupt, eens. Dat ze zich voor her karretje van privacg activisten hebben laten spannen kloot niet.
Waar zijn alle notities beleidsnotulen van de AP over dit onderwerp?
Die moeten openbaar en dat hoort openbaar met de WOO.
Nog geen wob document uit de AP gezien, dat kan niet kloppen.
10-07-2022, 20:47 door Anoniem
Als de burgemeester dat gedaan heeft - dan moet hij meteen opstappen. Mails achterhouden in een lopend onderzoek is een ernstig misdrijf. Dat lijkt me logisch.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.