image

Europees Parlement stemt in met nieuwe regels voor digitale diensten en platforms

dinsdag 5 juli 2022, 14:51 door Redactie, 6 reacties

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA), die moeten zorgen voor een betere positie van internetgebruikers, zoals het verwijderen van vooraf geïnstalleerde apps en gebruik van third-party applicaties en appstores, regels voor de grootste online platforms en meer verantwoordelijkheden voor aanbieders van digitale diensten richting hun gebruikers.

De DMA zorgt voor toezicht en maatregelen voor de tien tot vijftien grootste online platforms met een zogenoemde poortwachterspositie. De regels zouden voor een eerlijker speelveld op de digitale markt moeten zorgen en kaders aan deze bedrijven stellen, ook die van buiten de EU. Dat zou moeten gaan plaatsvinden door middel van strenger toezicht en vooraf ingrijpen.

Ook moeten deze online platforms zich ook aan diverse verboden en verplichtingen houden. Het gaat onder andere om een verbod op het bevoordelen van eigen diensten, de mogelijkheid om data van een platform naar een ander platform mee te nemen en de mogelijkheid vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen, alsmede de mogelijkheid om third-party applicaties en appstores te gebruiken. Verder komt er een meldingsplicht om fusies en overnames te kunnen beoordelen.

"Illegale online content"

De DSA moet er onder andere voorzorgen dat digitale diensten hun verantwoordelijkheden qua activiteiten en informatie richting gebruikers verduidelijken. Verder wil de Europese Commissie door middel van de DSA de verspreiding van "illegale online content" bestrijden. "Wat illegaal offline is, zou illegaal online moeten zijn", aldus het Europees Parlement over de Digital Services Act. Het Europees Parlement claimt dat bij de bestrijding van dergelijke content fundamentele rechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting en databescherming, worden gerespecteerd.

"De DMA en DSA brengen digitale mogelijkheden voor iedereen dichterbij. We blijven innovatie stimuleren, zijn straks minder afhankelijk van grote platforms door meer markttoegang en gaan illegale inhoud, cybercriminaliteit en het misleiden van consumenten en ondernemers tegen", zegt minister Adriaansens van Economische Zaken. De DMA gaat volgend jaar in, de DSA volgt in 2024.

Reacties (6)
05-07-2022, 15:10 door Anoniem
Het komt vanuit de EU, dus het is hoe dan ook in het nadeel van de burger. Voor spionage zal wel geen 'vooraf geïnstalleerde app' meer nodig zijn, het zal vanaf die tijd wel hard in het OS zitten.
05-07-2022, 15:48 door Anoniem
Ze hebben de onzin weer goed verpakt in een positieve boodschap maar als je goed leest is het allemaal niet zo positief.

Dus welkom totalitaire controlestaat EUSSR waar de overheid uitmaakt wat de waarheid is of wat niet. Gij zult alleen nog maar naar de overheid en diens media handlangers luisteren want die weten wat goed voor je is en wat de waarheid is.
De rest is allemaal fake en nep dus dat zullen we jullie klootjesvolk maar besparen, prima geregeld toch?

Helaas is het wel zo dat de overheid en media vaak zelf precies weten wat waar is of niet maar dat wil niet zeggen dat ze dan ook de waarheid spreken. Ze hoeven vaak ook niet te liegen maar door creatief te knippen, te plakken of weg te lakken kunnen ze de waarheid zodanig verbloemen dat hun alternatieve versie van de waarheid als waar wordt gezien.
Zolang de gelederen gesloten blijven probeer dan maar eens te bewijzen dat ze hebben gelogen of zaken hebben verzwegen?
En als er dan toch iets uitkomt dan heerst er ineens het geheugenverleis virus. Die WOB verzoeken over de Corona periode laten zien dat er fors werd gemanipuleerd, verzwegen of ronduit gelogen (Ruttler en de Jonge) maar nog steeds leidt dit niet tot vervolging of het vallen van de regering. Zelfs als we als volk achter de echte waarheid komen dan nog steeds heeft dat geen enkele consequentie.
Deze wetten zijn zeker niet zo positief zoals ze dat ons willen doen laten geloven. Sowieso is de overheid en de EU onze vijand geworden die we op een gepaste wijze moeten gaan bestrijden willen we nog een gezellige toekomst hebben met z'n allen.
05-07-2022, 19:45 door Anoniem
Door Anoniem: Het komt vanuit de EU, dus het is hoe dan ook in het nadeel van de burger.
Net zoals de EU regels voor consumentenbescherming en voor persoonsgegevens/privacy?
05-07-2022, 23:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het komt vanuit de EU, dus het is hoe dan ook in het nadeel van de burger.
Net zoals de EU regels voor consumentenbescherming en voor persoonsgegevens/privacy?
Ja, vooral die bescherming van persoonsgegevens!
De Europese Commissie vindt dat de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens met haar uitleg van de AVG het bedrijfsleven teveel dwarszit.
Dat moet veranderen! Andere Europese handhavers van de AVG/GDPR doen ook niet zo gek.
De EU streeft naar een strak Europees gemiddelde van de wetsinterpretaties, waarbij landen, die teveel hiervan afwijken natuurlijk de "Europese eenheid" bedreigen.
(En kijk voor de grap eens naar de wagonladingen met kritiek op de AVG-uitleg van de Nederlandse AP op deze website - dan weet je meteen hoe laat het is.)

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/03/brussel-tikt-nederlandse-ap-op-de-vingers-om-te-strikte-naleving-privacywetgeving-a4135385
06-07-2022, 12:48 door Anoniem
U zult geen privacy meer bezitten en toch gelukkig zijn.
Systeem crisis dicteert tot een globaal systeem klaar staat.
Allemaal zo voorspelbaar als je de ontwikkelingen volgt.
Het oude analoge normaal keert nooit weerom.
15-08-2022, 22:12 door Anoniem
De EFF waarschuwt dat de DSA een bedreiging vormt voor het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting:

EFF: nieuwe EU-wet geeft overheden teveel macht om content te verwijderen
woensdag 6 juli 2022, 09:49 door Redacti

https://www.security.nl/posting/759762/EFF%3A+nieuwe+EU-wet+geeft+overheden+teveel+macht+om+content+te+verwijderen


EFF bezorgd over samenwerking techbedrijven en overheid bij verwijderen content
maandag 15 augustus 2022, 14:15 door Redactie

https://www.security.nl/posting/764637/EFF+bezorgd+over+samenwerking+techbedrijven+en+overheid+bij+verwijderen+content
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.